Айрис Апфел: да се превърнеш в ярка модна икона

Айрис Апфел: да се превърнеш в ярка модна икона

В края на август Айрис Апфел навърши 102 години. Събитието ни дава повод да си припомним историята  на ярката модна икона , но и отправя към нас важно (макар и малко клиширано)  послание: 

Възрастта е без значение. 

🎧 Слушай статията:

Животът на Айрис ни доказва, че годините са само цифри, бръчките са “медали за кураж”, а модата е за всеки. 

Самата тя започва да се занимава професионално с нея на 83 години .

 През 2005 г.  обаждане от Харолд Кода  – куратор в музея на изкуството “Метрополитън”, поставя началото на модната кариера на Айрис . В последния момент е отменена изложба и на нейно място Кода кани Апфел. Тя от своя страна създава защеметяваща експозиция като облича манекените в  тоалети, които е носила вече, и дарява на музея над  800 бижута от личната си колекция.

Именно дръзките индивидуални визии с отличаващи се бижута поставят Айрис сред най-ярките звезди на модния небосклон. 

Снимка: Valleydezblog.com

Изложбата  обаче далеч  не е единственото постижение в кариерата на “престарялата старлетка”, както тя сама обича да нарича себе си.  

 

Много преди нея  Апфел е добре познато име в света на интериорния дизайн. 

Родената в Ню Йорк дизайнерка започва творческия си път още като 12-годишно дете, когато обикаля родния си град с метро и търси бижута по разпродажби и антикварни магазини. 

„По това време метрото струваше стотинки, така че всяка седмица отивах в различна част на  Ню Йорк – Чайнатаун, Йорквил, Харлем, Гринуич Вилидж. И наистина се влюбих в Гринуич“, казва тя пред The Guardian. „Гринуич беше мястото, където започнах да обикалям антикварни магазини и да се омагьосвам от всички тези стари боклуци.“Айрис завършва история на изкуството в Нюйоркския университет и изкуство в Уисконсинския университет. Първата й работа е  като копирайтър в  Women’s Wear Daily, където и плащат 15 $ седмично. По-късно е и помощник на интериорния дизайнер Елинор Джонсон. 

Снимка: Pinterest

През 40-те години Айрис се запознава със съпруга си – Карл Апфел, и двамата създават фирма за текстил – World Weavers, която управляват до пенсионирането си през 1992г. Специализират се в реставрирането на винтидж материи от 18,19 и 20 век. Два пъти в годината съпрузите предприемат пътуване до Европа в търсене на редките платове. 

Проектите им не остават незабелязани и двойката  подписва договор с Белия дом. 

Апфел е интериорен дизайнер за 9 американски президента. 

„Това всъщност беше сравнително лесна работа…“, спомня си тя пред  Guardian . „…защото всичко трябваше да бъде възможно най-близо до оригиналното.”

И след един живот, воден от любовта към естетическото и нестандартните бижута, на 97 години Айрис Апфел подписва договор с модната агенция IMG. 

Появява се редовно на кориците на различни списания, модел е за многобройни брандове, а близо 3 милиона последователи в Instagram следят и подкрепят проектите й или просто се наслаждават на ярката й личност.  През последните години Апфел работи и като моден дизайнер. 

Седмица преди 102 й рожден ден тя пусна колекцията Erstwilder x Iris Apfel, състояща се от запомнящи се бижута и аксесоари. Други скорошни колаборации включват линия дрехи за H&M и емблематични очила за Zenni Optical.

Снимка: Pinterest

Възрастта не я притеснява дори носи всички нейни белези с гордост и усмивка. Не следва никакви правила по отношение на визията си, защото, както сама казва, единствено би ги нарушила. 

Червилото й е винаги ярко, бижутата й подрънкват при всяко нейно движение, а Айрис вдъхновява със своята безкрайна жизненост. 


Прочети повече: GLAMI представя резултатите от най-„личното“ проучване на модната индустрия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required