Симона Панова: Авторът, който съживява фолклорът и легендите

Симона Панова Авторът, който съживява фолклорът и легендите

В еп. 43 на подкаста „MADAMSKO представя“ се срещаме със Симона Панова – млада и талантлива българска авторка, която пише фентъзи романи, вдъхновени от фолклора и традициите на България.

Родена е през 1992 г. във Видин, където израства сред величествените сенки на крепостта „Баба Вида“ – крепост, която използва и в своето творчество.

Тя прекарва осем години в Обединеното кралство, където завършва университета в Ланкастър със специалност „Реклама и маркетинг“ и работи на различни административни позиции. Осъзнава обаче, че не може без Видин, защото „Тук времето тече с различно темпо от останалия свят и приказките за змейове и самодиви звучат наистина истински“, споделя тя. Симона се завърна в България през 2020 г., връщайки своя опит и новооткрити знания към корените си. Тя откри, че историите и митовете, които е обичала като дете, са имали дълбоко въздействие върху нейната креативност и въображение. Завръщането ѝ в България бележи началото на едно забележително литературно пътешествие.

Романите „Змей закрилник“ и „Змей побратим“

Симона Панова е автор на два фентъзи романа „Змей закрилник“ (2022) и „Змей побратим“ (2023). Дебютният ѝ роман е приказка, вкоренена в легендите за крепостта Баба Вида. Вдъхновението на Симона за тази книга идва от местния фолклор, който разказва историята за изграждането на крепостта, енигматичната Вида и нейните две сестри. Тази легенда постави основата на целия ѝ роман.

Най-новото ѝ издание, „Змей побратим“, е жизнена, динамично разказана фентъзи история, която допълнително изследва красотата на българския фолклор. В тази книга Симона включва елементи като „юди“ и „таласъми“ от българския фолклор. Разположен на фона на Белоградчишките скали, този роман пленява читателите с богатия си културен гоблен.

Романите, издадени от Ciela, пренасят читателите в свят на български митове и легенди, като предлагат нова гледна точка и добавят съвременен привкус.

В разговора ни със Симона Панова ще научите…

  • Уюта, вдъхновението и комфорта на малкия град;
  • От къде се е проявило желанието ѝ към писането?;
  • Защо творчеството ѝ е повлияно от фолклора?;
  • Символиката на змея в двете книги;
  • Страстта към бродирането;
  • Кога да очакваме последната книга от трилогията?

Целия разговор със Симона Панова може да чуете в Soundcloud и Spotify


Прочетете повече: Да заключиш цветя в бижута – Цвети Баташка


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required