HomeИНТЕРЕСНОДеца на училище – какво да правим?

Деца на училище – какво да правим?

деца в класната стая

Деца на училище – какво да правим?

Прочетете повече как да подготвим децата си спокойно за първия ден в училище.

Слушай статията:

Училище, учители,, първи звънец… Все спомени, които не искам да съпреживявам. Всички сме се сблъсквали с напрегнатата ситуация около пазаруването за дрехи и учебници. А това ме накара да се замисля: Има ли начин да се справя с децата и пазаруването преди училище по възможно най-спокойния начин? Отговорът вероятно е не. Но… винаги има начин поне малко да овладеем ситуацията с бабини хитринки.

Нека си признаем, училището е по-голямото зло за родителя, отколкото за детето.

И дори не става въпрос за безобразната сума пари, които трябва да подготвим за учебници по език и тетрадки. Както и за зелени, бели, сини и какви ли още не на цвят ваканции и още куп неща, които може да потрябват като маргарин и макарони за часа по трудово в последния момент. Става въпрос за напрежението до настъпването на 15 септември. До това как детето ще се справи само без нас цял ден: Дали ще си изяде закуската от столовата и дали няма да разбие носа на някое друго дете в междучасието. И с пазаруваеното около 15 септември, разбира се.Започнете приготовления по-рано

Децата не обичат да седят в мола и мерят дрехи. Познайте какво друго не обичат. Целият магазин да е пълен с деца, които мрънкат, че са гладни, жадни и че им е скучно и че ей тази блузка с белите копчета не искат да я пробват. Затова започнете по-рано с приготовленията. Поръчвайте онлайн и така ще си спестите обикаляне, като винаги избирайте от сайтове, в които има включен преглед. Така че ако детето нещо не хареса, а то е много вероятно, веднага да може да го върнете. Ако онлайн пазаруването не е вашата стихия, опитайте да се снабдите с училищните находки по-рано: като посещенията в мола в края на август са за предпочитане.

дете с майка си на пазар
Снимка: Freepik

Направете план за действие

Колкото и изненадващо да звучи, планирането на дейностите, ще ви улесни. Планирайте всичко възможно: от това кога да вземем букет за класната, какъв искам да е и откъде мога да го купя. А това спестява не толкова време, колкото излишни нерви в последния момент. Ще си осигурим достатъчно време за реакция, в случай че нещо непредвидимо изскочи – като детето да седне върху букета.

деца пред учебната дъска
Снимка:Freepik

Включете децата в процеса

Ангажирането на децата ще ви помогне както и вие, така и те да се ориентират към това какво искате и какво не искате. Дайте му поле за изява, оставете го то само да избере какво да носи на първия учебен ден, стига да не е костюм на батман, разбира се. Като за начало – добра идея е да оставите детето само да избира какво иска да носи, ето и моят съвет тук – за да избегнете още много нервни кризи от ваша, но и от детска страна – оставете детето да избере облеклото си предната вечер. Така ще се освободи и повече време за закуска или сън. Ако пък то е и от злоядите, приготвянето на закуска или обяд от вкъщи също е добра идея. Нека винаги само избира какво иска да има в кутията му за обяд, стига да не са три пакета харибо.

дете приготвя закуска с майка си
Снимка: Freepik

И не забравяйте, първият учебен ден и неговата подготовка бързо може да се превърне в забавно преживяване, стига да се заредите и с търпение и позитивизъм.


Прочетете повече: 7 съвета за ученици и студенти за организиране на задачите


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: