Деси Дерменджиева и четирите съставки за идеален дизайн на онлайн магазин

Деси Дерменджиева и четирите съставки за идеален дизайн на онлайн магазин

Деси Дерменджиева е графичен дизайнер и част от eCommerce Academy Awards 2023 – Конкурсът на електронните търговци в България.

🎧 Слушай статията:

Завършила е висшето си образование в Дания, а от шест години живее в България. Тя започва кариерата си в Ceiia, компания със седалище в Порто, Португалия, а сега ръководи и представлява DERMZ Design Studio. Работи предимно с малки и средни фирми от България по проекти, които са както за уеб, така и за печат.

Деси споделя, че създаването на DERMZ Design Studio е естествено продължение на дългогодишната й работа с хора, притежаващи малък или среден бизнес. В един момент титлата „Freelance“ започва да губи стойност за нея. Тя вижда себе си като човек, който може да ръководи сериозни проекти и да поема повече отговорности, в което се изисква да бъде още по-прозрачна в това как ще го прави.

Как дойде идеята за създаването на DERMZ?

Създаването на DERMZ Design Studio, бе естествено продължение на дългогодишната ми работа с хора, собственици на малки или средни бизнеси. В един момент “Freelance” титлата, започна да губи стойност за мен. Виждах себе си като човек, който може да ръководи сериозни проекти и да поема повече отговорности, но затова се изискваше да бъда още по-прозрачна в това как ще го правя.

Какво е необходимо на един дизайн проект за да бъде идеален?

Ще направя едно просто сравнение. За да си направите вкусен хляб са ви необходими 4 съставки: брашно, вода, сол и квас. В дизайна тези съставки са: добра комуникация, време, ресурси/материали и умения. И макар че, за да си направиш хляб се изискват само няколко съставки, в това какво брашно ще използваш, в какво съотношение, колко време ще изчакаш то да втасва или как ще го печеш, би се отразило на неговия външен/вътрешен вид, хрупкавост и вкус. По същия начин е и при един дизайн проект: умерена доза комуникация, достатъчно време за изпълнение, добре изчислен бюджет и добър екип от хора с различни умения биха дали задоволителен успех, макар, че винаги има изключения!

Как се свързва дизайна с таргет групата на онлайн бизнеса?

Дизайнът, допринася значително за онлайн бизнесите като установява силна идентичност на марката, създава визуално привлекателни уеб сайтове и интерфейси, произвежда ангажиращо визуално съдържание, проектира ефективни маркетингови материали, подобрява присъствието в социалните медии и добавя стойност към продуктите и услугите. Добре изпълнена стратегия за графичен дизайн може да помогне на бизнесите да привличат и задържат клиенти, да увеличават разпознаваемостта на марката и да стимулират общият растеж в онлайн пазарното пространство.По какво си приличат дизайна на дрехи и дизайна за онлайн магазини?

И в двата случая решаваме проблем за определена таргет група. Когато правим колекция за дрехи, ние правим проучване за бъдещи тенденции, цветове, форми/силуети, различен вид социални движения и прочие. По подобен начин ние се съобразяваме с дизайна на определен сайт, като взимаме под внимание хората, на които той ще служи. Да вземем, например, сайт за детски играчки. Аудиторията не са самите деца, а техните, майки, лели или каки, тоест ние създаваме средата за пазаруване, в която можем да отговорим на тяхното търсене като пробудим детското усещане у тях.

Опишете идеалния онлайн магазин с три думи

 1. Интуитивен по отношение на действия;
 2. Хармоничен в цветове и изображения;
 3. Доверчив по отношение на методи на плащане/доставка.

Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Пътят към това да си сред първите никога не е толкова лесен, колкото изглежда. Според мен, за да е успешен, звезден, един онлайн магазин, той трябва да:

 • Да предлага качествени продукти;
 • Да се стреми към използването на потребителски удобен сайт, в това число да бъде визуално привлекателен и лесен за навигация, да е подходящ за мобилни устройства, да зарежда бързо и да осигурява безпроблемно потребителско изживяване и не на последно място да включва ясни описания на продуктите, атрактивни изображения и интуитивни навигационни менюта;
 • Да предлага различни опции за плащане, за да отговоря на различните предпочитания на клиентите;
 • Да представя продуктите/услугите ефективно, като използва професионална продуктова фотография с точни описания, характеристики и предимства, които да помогнат на клиента да вземе максимално бързо и информирано решение;
 • Да бъде оптимизиран при търсене като използва ключови думи и мета тагове с ценно съдържание, което се вписва в търсенията на целевата аудитория;
 • Да използва правилна маркетинг стратегия за привличане на клиенти;
 • Да осигурява отлично обслужване на клиенти като предлага няколко канала за запитване: мейл, чат, телефон;
 • Да използва аналитични инструменти за да проследява трафика, поведението на потребителите или различни конверсии, за да идентифицира области за подобрение;
 • Да стимулира потребителите да дават обратна връзка, за да се изгражда доверие към бранда;
 • Да се стреми към непрекъснато подобряване и въвеждане на нови функции, които да оптимизират процесите и с това да подобрява удовлетвореността на клиентите.

Деси Дерменджиева e част от eCommerce Academy Awards 2023 – Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за наградите и как да се включите можете да видите тук: https://awards.ecommercebg.com/.

промокод MADAMSKO за eCommerce Academy Awards

Прочетете повече: Кристина Павлова и новостите в електронната търговия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required