Страдаме ли от есенна депресия?

жена с есенна депресия

В края на септември всеки от нас е носталгичен по хубавото време, но понякога това е нещо повече?

🎧 Слушай статията:

Депресията е сериозно заболяване, което не бива да бъде пренебрегвано в ъгъла.

Есента чука на вратата, а с нея я съпровождат и лошото мрачно и дъждовно време, което оказва и промяна в настроението. За съжаление слънцето бива засенчено от облаците, а спомените за лятната ваканция, топлото време и хубавото настроение сякаш остават в миналото.

Какво всъщност е есенна депресия?

Есенната депресия се характеризира най-вече с нестабилното емоционално състояние, което може да включва симптоми на депресия, сънливност, апатичност и отпадналост.

Причинява се обикновено от намаляването на слънчевата активност, а тя е главната причина за образуването на мелатонин в телата ни. Образуването на мелатонин се произвежда най-вече през нощта, а през деня, когато сме изложени на слънчева светлина – намалява. Мелатонинът е известен като „хормона на младостта„ именно защото помага на организма ни да се възстанови.Симптоми на есенна депресия

Характеризира се най-вече с появата на апатия, депресия, раздразнителност, униние, сълзливост, намалена умствена и двигателна активност. Нямаме желание да работим, както и да общуваме с роднини или приятели. Нещата, които обичаме да правим, ни стават досадни и безинтересни, появява се безсъние или безкрайна сънливост, либидото намалява. Времето, в което може да ни налегне есенната депресия обикновено е между края на септември до началото на март месец.

Как да се справим с есенната депресия?

Нека не забравяме, че липсата на светлина е главния виновник за депресията ни през есента. Можем предварително да се снабдим с мелатонин като хранителна добавка, тъй като по естествен начин ще ни ободри и ще засили защитните функции на организма ни.

ароматерапия
Снимка: Freepik

Друг начин за справяне е светлинната терапия. Самата терапия представлява излагането на светлина, която произлиза от лазери, светодиоди или флуоресцентни лампи. Лечението се извършва в светли стаи, които от лазерите и лампите симулират слънчева светлина. Ако светлинната терапия не е по вашия вкус и джоб, то добро предложение е да се възползвате от разходките навън. Независимо от времето, ходенето пеша е най-ефективното успокоително срещу депресията и застояването. Ароматерапията също може да повлияе успокоително. Етеричните масла със съдържание на бергамот, здравец, грейпфрут, иланг-иланг, лавандула, лимон, пачули, евкалипт, сандалово дърво, роза, люляк, игли предразполагат да се отпуснем и да възвърнем радостта си.


Прочетете повече: Да прегърнем широко промянатаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required