Мъжете са от Марс, жените – от Венера

jenite-sa-ot-mars-majete-ot-vener

Автор на “Мъжете са от Марс, жените – от Венера” е експертът в областта на взаимоотношенията д-р Джон Грей.

🎧 Слушай статията:

Книгата е издадена през 1992 година и прави авторът световноизвестен. Само в САЩ достига 4-милионен тираж и е една от най-четените в световен мащаб творби за отношенията между мъжа и жената. В книгата Джон Грей дава съвети как романтичните връзки могат да станат по-пълноценни, по-здрави и по-ползотворни. Ключът към трайните и успешни взаимоотношения е разбирането и оценяването на различията между половете. Авторът на книгата с ирония казва, че мъжете и жените са толкова различни, че може и да са от различни планети. Те мислят и общуват по различен начин и имат различни емоционални потребности. Осъзнаването на тези различия може да помогне на партньорите да разберат другия по-добре и да станат по-отдадени на връзката си.

Какво друго ще научите от “Мъжете са от Марс, жените – от Венера”?

Когато жените са ядосани, те трябва да говорят за чувствата си. Обратно на тях, мъжете се нуждаят от време насаме, за да решат проблемите. Мъжът трябва да разбере, че жената има нужда да изкаже чувствата и емоциите си. В същото време жената е необходимо да проумее, че мъжът иска да остане сам и не желае да бъде питан за чувствата си. Разбирайки различията между половете, както мъжете, така и жените могат да се научат да бъдат любящи партньори. Това създава по-голяма хармония в отношенията. Обикновено отнема известно време, за да могат хората да се приспособят към този нов и по-открит начин за общуване. В дългосрочен план тези прозрения могат да имат трансформиращ ефект върху връзката. Според Джон Грей мъжете и жените често не се разбират, защото говорят на различни езици. Също така той смята, че мъжете и жените дават тази любов, от която самите те се нуждаят, а не такава, от която има нужда другият. Авторът обяснява в книгата си, че любовта има четири сезона. Хората израстват заедно в любовта, като преодоляват нейните предизвикателства.

Мъжете се мотивират, когато се чувстват нужни, а жените – когато се чувстват ценени

За мъжете е важно да чувстват, че допринасят за щастието и благосъстоянието на партньора си. Ако жената отхвърли или критикува помощта на мъжа, той се обезсърчава, наранява и губи мотивация да работи за успеха на връзката. Жените от друга страна обичат да се чувстват оценени. Когато мъжът реагира на емоциите на жената, като се опита незабавно да реши проблема, вместо да изслуша, жената приема това като отхвърляне на притесненията й. Например, съпругата се разболява. Съпругът й прави всичко възможно, за да я подкрепи да бъде от помощ. Той работи допълнителни часове, готви, мие чиниите, води децата на училище, играе с тях и прави много други неща. Мъжът иска жената да си почива и да има повече енергия, за да пребори болестта. Ако съпругата не харесва как действа съпругът й и се опита да коригира неговите умения, той ще се почувства ненужен или неоценен. Връзката им ще пострада, защото необходимостта на мъжа да се чувства нужен е застрашена. Ако съпругата спре да критикува съпруга си за начина му на действие, тяхната връзка ще бъде по-силна. Според Джон Грей един мъж да бъде ненужен означава бавна смърт.

romantichna-dvoika-lubov-durji-race
Снимка: Freepik.com

Мъжете и жените комуникират по различен начин. Когато някой от партньорите не желае да разговаря в момента, по-добре е да се остави сам за известно време

Ако работата на мъжа е свързана с тежък физически или умствен труд, той има нужда от почивка, когато се прибере вкъщи. Съпругата му трябва да изчака малко, докато мъжът се отпусне и възстанови. След това могат да обсъдят финансовите или семейни проблеми. Според Джон Грей точното време е изключително важно за правилната комуникация. При общуването начинът, по който жената или мъжът подхождат спрямо партньора си, е жизненоважен за правилната комуникация. Семейният терапевт Франсис Коен Правър използва термина „ритмичен диалог“, за да накара двойките да комуникират един с друг, вместо да се прекъсват или да говорят твърде дълго. Тези поведения могат да накарат другия партньор да не иска да говори.

Правър дава пример с нейни клиенти – прекрасна семейна двойка, която има проблем с общуването. Съпругата Кейт често говори за нещата, които върши за семейството си. Съпругът й Дилън не обръща внимание на нейните приказки и обикновено не взима отношение. Това кара Кейт да се ядосва още повече. Франсис Коен Правър обаче вижда, че истинският проблем е, че съпругата е толкова властна, че съпругът й се страхува да говори с нея. Правър насърчава Кейт да слуша повече и да говори по-малко. По този начин Дилън ще може да изрази своите чувства без притеснения и страх. Този подход наистина води до успех в комуникацията между мъжа и жената. Спазвайки тези простички правила, те се научават да общуват помежду си по-добре. Правилната комуникация е изключително важна за добрите взаимоотношения.Жените искат да бъдат чути и разбрани

Всички жени говорят за проблемите си, защото по този начин искат да се сближат с партньорите си, а не защото търсят решение. Мъжете не изпитват толкова голяма нужда да говорят за чувствата си. Често те не разбират защо половинката им говори подробно за своите емоции, много от които дори не изглеждат свързани. В тези моменти обаче жените искат да бъдат чути и разбрани. Те търсят загриженост и съчувствие от страна на своите партньори.

Психологът Марти Немко твърди, че мъжете и жените изговарят един и същи брой думи на ден. Разликата между тях обаче е в това, че всеки един има свое мнение какво иска да постигне чрез общуването. Мъжете не искат да разговарят, ако това няма да доведе до положителен ефект и до конструктивен резултат. С други думи, мъжете са фокусирани върху външни обстоятелства. Докато жените чрез разговорите търсят възможности за интимност и връзка.

Дебора Танен е професор по лингвистика в университета в Джорджтаун. В едно свое изследване тя установява, че жените и мъжете приемат разговорите по различен начин. Дебора Танен смята, че жените приемат комуникацията като възможност да се сближат някого. Чрез общуването животът става едно общо споделяне, борба за запазване на близостта и бягство от самотата. Когато жената разкрие чувствата си пред мъжа, това е израз на любов и привързаност.

Мъжете се нуждаят от време и пространство, за да се заредят

Джон Грей смята, че мъжете имат нужда от уединение. След като се презаредят, те стават по-съчувствителни и любвеобилни. За една жена обаче е много притеснително, ако партньорът й се оттегли или отдръпне от нея. Тя започва да мисли, че той й се сърди или не я обича повече. Много често оставането насаме е единственият начин за мъжете да се справят със стреса. Нека вземем хипотетичен пример за мъж, който е подложен на голям стрес по време на работа. Любимият му начин да разпусне е колоезденето в планината. Там той се чувства свободен и се зарежда за следващия работен ден. Съпругата му е доктор. Тя също работи под напрежение и иска, когато се върне вкъщи да разкаже на своя партньор всичко, което е преживяла през деня. Съпругът обаче предпочита да отиде планината и да кара велосипеда си там, а не да слуша как е минал денят на любимата му. Поведението му не е проява на егоизъм, нито липса на загриженост, а просто отразява собствената му нужда да се усамоти за малко и да презареди.

Когато жената говори за своите разочарования, тя трябва да насърчи партньора си да я изслуша и да не го обвинява за нещата, които преживява

Често пъти съпругата е разстроена от своя съпруг и започва да го обвинява за нейното състояние. Това е изключително неправилен метод на действие. В такъв момент е необходимо жената да признае готовността на мъжа да я изслуша. Тя може да каже нещо от рода на: „За мен значи много, че искаш да ме изслушаш.“ Тъй като мъжете са чувствителни на тема провал, жената може да успокои партньора си, че не е негова вината, тя да е така разстроена. Експертът по взаимоотношения и психолог Джефри Бърнстейн нарича склонността на жената да обвинява мъжа „токсично мислене“. Примери за токсично мислене включват мисли и обвинения като „Ти си пълен егоист!“ или „Винаги всичко трябва да е за теб!“ Джефри Бърнстейн има 22 годишен опит в сферата на взаимоотношенията. Той смята, че хората, които не обвиняват партньора си за грешките, имат по-пълноценни взаимоотношения и по-стабилна връзка помежду си. Според автора на “Мъжете са от Марс, жените – от Венера” Джон Грей, ако човек цели да удовлетвори собствените си нужди за сметка на тези на своя партньор, то със сигурност ще изпита нещастие, отхвърляне и конфликт.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:Прочети повече: Как можем да сме здрави според д-р Майкъл Грегър и Джийн Стоун?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required