SHARED SPACE-Споделено пространство на свободния звук

SHARED SPACE-Споделено пространство на свободния звук

Атмосферата на свободните хора

🎧 Слушай статията:

Посрещат дрънкащи шишарки, клони въртящи се по ос. Акустиката е предразполагаща, галерия „Топлоцентрала” отваря врати за онези, които искат да се докоснат до шума на свободата, да се върнат към корените си и да  се докоснат до природното начало. Организатор и куратор на събитието е Биляна Вучкова, която представи на българската аудитория едно западно изкуство без ясна концепция и ритъм от 5-ти до 7-ми септември. Посланието за свободното изкуство се предава от артисти от Сеул, Берлин и София. Сабине Фогел, Лена Черниявска, Емилио Гордоа, Миако Клайн, сОо-Джан Кей, Георги Дончев и Росен Захариев използваха ръчно изобретени инструменти, за да се потопят в безгрижието и артистизма до край. Те потопиха и посетителите в нови дълбини, недостижими до сега.

Снимка: Теодора Цанова – Федя
Снимки за РЦСИ Топлоцентрала.

Откриването се състоя на 5-ти септември от 16 часа

Още с влизането гостите се пренасят другаде, не в нашето съвремие. Артистите сякаш разпускат, нямат строго определена програма. Обстановката е интимна и сякаш само твоя. Публиката е малобройна и се разполага на малки табуретки в кръг. Отвсякъде се чуват разпускащи вибрации, разнообрази звуци, почуквания, трептене, тихи, но мелодични. Публиката се чувства близка с природата. От просто почуквания се оформя мелодия и всеки от посетителите се включва в своеобразната музика, концентрирани са, сякаш в транс, всеки е сам с душата си и усеща свободата си. Участниците черпят вдъхновение от вътрешния си свят и просто разпускат, за да са в едно със себе си. Зад тях се разнася лека музика на цигулка,  волни и неконцетрирани звуци. Свири Биляна Вучкова, която се отдава на експерименталната музика със сърцето си.

Организаторът на събитието е именно тя – известната българска цигуларка. Биляна Вучкова от дълги години пребивава и се развива в Германия. Тя е артист, цигулар, композитор-изпълнител, импровизатор и куратор със свой собствен почерк в музиката. Нейната работа обхваща възможно най-широка гама от звук, визия, движение и включва концертни изпълнения на импровизация, съвременна композиция и оригинална, специфична за обекта работа, изложби, дълготрайни / мултидисциплинарни изпълнения, аудиовизуални произведения и инсталационни формати с фокус върху взаимовръзката между вътрешния свят и звуково пространство.

Mежду Берлин и черноморското крайбрежие на България, Биляна работи в международен план като солист, в групови и съвместни проекти и с известни ансамбли като Splitter Orchestra, United Berlin, Solistenensemble Kaleidoskop, Zeitkratzer, Ensemble Modern и нейния съосновател на групите Jane in Ether и Voutchkova/Thieke duo. Тя е популярна със своя съвременен почерк в класическата музика и импровизациите й. Слушали са я  на фестивали и концертни серии по целия свят – Skaņu Mežs Festival, Mózg on Screen, Meakusma festival,  Maerz Musik, 

Transmediale/Vorspiel, Сред тях са Option Series, Klangspuren Schwaz, Huddersfield Contemporary Music Festival, Experimental Intermedia и Ftarri Festival.Нейните изяви варират от известни концертни зали като Carnegie Hall в Ню Йорк, Berliner Philharmonie и Radial System V в Берлин и Suntory Hall в Токио,  до най-ярките експериментални места като Ausland и Kule/Labor Sonor в Берлин, Fylkingen в Стокхолм и Cafe Oto в Лондон.

За експерименталната музика Биляна научава от приятелите си в Берлин

 Този вид музика е много силно развит там, възниква през 90те години. Но на тази сцена традиционалните инструменти се развиват доста. Тя решава, че иска да покаже този вид изкуство и у нас. За експерименталната музика тя казва:

“Без думи можем да достигнем до хора от всякакъв пол, произход и възраст. Това е пълна импровизация, която ни позволява да се изразяваме.”

Участниците, които свирят с тези инсталации са повелители на свободата и тяхната магическа сила е в споделянето, съпреживяването чрез нестандартната музика.

“Пространството е събрало този звук, събрало ни е и нас и нищо не може да ни попречи да си свирим.”, споделя още Биляна.

Снимка: Теодора Цанова – Федя
Снимки за РЦСИ Топлоцентрала.
Снимка: Теодора Цанова – Федя
Снимки за РЦСИ Топлоцентрала.

“Звук и шум са много относителни неща. Това може да  се отнесе към всичко. Например, аз като отида в един ресторант и докато хората се хранят и си говорят, аз чувам музика.”, казва Росен Захариев, за да опише как се чувства спрямо изкуството да музицира.

Снимка: Теодора Цанова – Федя
Снимки за РЦСИ Топлоцентрала.

Инструментите са шишарки, които създават звуци, търкайки се една в друга. В началото на стаята има дървени пръчки, имитираши свиреща ръка. Звънчета дрънкат, закачени по тавана с корда и механизъм ги задвижва.

“Аз почувствах, че тази музика е изключително и само за теб.”

Това споделя една от посетителките, която също се е отдала на експерименталната музика. Гостите желаят да се докоснат до нещо ново и нестандартно, това е причината да дойдат. По средата на екзотичното потракване всеки едни от изпълнителите спира. Всички се събираме в кръг, за да си поговорим. Усеща се доста уютна обстановка. Съпруг и съпруга, унесени в транса на свободния си дух, демонстрират близостта си с природата като хващат шарени есенни листа и ги слагат в джобовете си.

Снимка: Теодора Цанова – Федя
Снимки за РЦСИ Топлоцентрала.

Надяваме се този вид изкуство да стане по-разпознаваем у нас и да има още такива представления. Феста включваше тридневни събеседвания и платени концерти в програмата си.


Прочетете повече: Как децата и младежите могат да се превърнат в най-активните доброволци?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required