Градско земеделие

градско земеделие

Градското земеделие е бъдещето на градовете, което обещава чиста продукция на малка площ.

🎧 Слушай статията:

В световен план все повече архитекти и урбанисти внедряват земеделието по фасадите на блоковете и междублоковите пространства. Нуждата за екологично чисто производство, което не заема толкова много пространство все повече нараства.

Ако живееш в Люлин, Надежда или Илинден вероятно си се натъквал на всякакви гледки, които не са толкова типични за Центъра и Манастирски ливади. Например може да се натъкнем на парник с домати или пчелни кошери . Истината е, че крайните квартали (като изключим Илинден), не са толкова предпочитани за живеене, но обещават много повече. Освен откъснатост от центъра на града, предлагат повече пространство и свързаност между хората и разбира се, много зеленина.

Зеленчуци и блокове
Снимка: Freepik


Какво е градско земеделие?

Идеята за градско земеделие е широко разпространена из цял свят, особено в Япония, където борбата за ефективното използване дори на 2 квадратни метра е огромна. Макар и нашата страна да разполага с много свободна земя, нуждата от нейното правилно и категорично планиране и в последствие – използване, е изключително важно.

поглед отгоре на град
Снимка: Freepik

Земеделието в градска среда е тази опция, която може да запълни липсата на пазара на храна, заради нарастващото население. Една от целите, които преследва, е да смекчи интензивното използване на земята в районите около градовете.

Алтернатива е и за производство и разпространение на храни, с използване местни ресурси, възможни за самопотребление и дори на по-голям пазар. Позитивите на прилагането на земеделие в градовете могат да са и екологични и енергийно ефективни и социално-икономически.

градско земеделие
Снимка: Wikipedia

На сайта на Софияплан може да разгледате как се определя един имот като подходящ за развитието на градско земеделие или ето тук.


Прочетете повече: Биофилният дизайн и неговите ползи за насMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Madamsko https://madamsko.us13.list-manage.com Корици – Google Drive https://drive.google.com