Как Мириам Макеба стана „Мама Африка“?

miriam-makkeba

Мириам Макеба – гласът на свободата и съпротивата от Южна Африка

🎧 Слушай статията:

Напоследък, песента Makeba на френската певица Джейн отново придоби широка популярност, но знаете ли кой първоначално я е вдъхновил? Това е именно Мириам Макеба.

Мириам Макеба беше южноафриканска певица, текстописец и активист, която стана известна през 60-те години на миналия век като световна икона на африканската музика и защитник на човешките права. 

Тя е родена като Зенси Мириам Макеба през 1932 г. в беден град близо до Йоханесбург, където започва да пее в църковния си хор като дете. През 1959 г. тя постигна големия си пробив, когато се появи във филм, наречен „Come Back, Africa“, който разкрива суровата реалност на апартейда. Филмът беше забранен в Южна Африка, но й спечели международно признание и покана за концерти в Ню Йорк и Лондон. Там се запознава с Хари Белафонте, който става неин ментор и й помага в соловата й кариера.

Музиката на Макеба съчетава джаз, фолк и традиционни африкански елементи, създавайки уникален и завладяващ звук

Тя пее на няколко езика, включително английски, коса, зулу и суахили. Някои от най-известните й песни включват „Pata Pata“, „The Click Song“ и „Malaika“.Макеба беше и вокален критик на расисткия режим в Южна Африка, който анулира паспорта й и забрани музиката й. Тя говори срещу апартейда в ООН през 1963 и 1964 г., призовавайки за санкции и бойкоти срещу южноафриканското правителство. Тя също подкрепяше различни движения за освобождение на чернокожите по света, като движението за граждански права в САЩ, движението „Черна сила“ и движението „Черно съзнание“.

През 1968 г. тя се омъжва за Стокли Кармайкъл, лидер на партията „Черната пантера“. Това предизвика противоречия в САЩ и доведе до анулиране на много от нейните концерти и договори. След това тя се премества в Гвинея със съпруга си, където стават близки приятели с президента Ахмед Секу Туре и съпругата му Андре. Тя също участва в няколко чествания на независимостта в Африка, което й спечелва прякора… 

„Мама Африка“

Макеба се развежда с Кармайкъл през 1978 г. и се премества в Белгия с внуците си след смъртта на дъщеря си Бонги през 1985 г. Две години по-късно тя участва в концерт в Лондон за отбелязване на 70-ия рожден ден на Нелсън Мандела и за повишаване на осведомеността за апартейда. През 1990 г., след като Мандела е освободен от затвора и системата на апартейд е премахната, Макеба се завръща в Южна Африка по негово искане.

Макеба продължи да изпълнява и записва до смъртта си през 2008 г., на 76-годишна възраст. Тя почина, след като колабира на сцената по време на концерт в Италия. Тя остава в сърцата ни като легенда на африканската музика и герой на свободата и съпротивата.


Прочетете повече: Айрис Апфел: да се превърнеш в ярка модна икона


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required