Ваня Василева за храненето и спорта

Ваня Василева фокусирайки се върху женското тяло и неговите специфични нужди при физическа активност

В подкаст рубриката “Феерия за твоето тяло” Мадамско разговаря с треньорът Ваня Василева, създател на Дамски Фитнес Феерия фокусирайки се върху женското тяло и неговите специфични нужди при физическа активност.

Слушайте статията:

Основната тема на разговора ни с Ваня – хранене и спорт,  се оформи от въпросите на нашите читатели в Instagram и Facebook профила на Мадамско. Едни от най-често задаваните въпроси, които вълнуват нашата аудитория са…

Kак да гладуваме и дали наистина дългото гладуване е полезно? Губи ли се мускулна маса и увреждат ли се органите?

“Ще започна първо с основния въпрос дали да гладуваме изобщо. Тази тема, а и темата за гладуването и теорията за гладуването е според мен поне на 50-60 години. Във всичките тези години практика на хората, които са гладували в рамките на 3, 5, 7, 15 дни е показала (в смисъла на регулация на механизмите на тялото) изключително добри резултати”, отбелязва Ваня. Тя сподели, че също практиката е показала, че има чистене на клетките, възобновяване на процеси, регенерация на клетката и възможност да се намали възпалителен процес. „Тоест в смисъла на ползата от това дали да гладуваме, отговора е категорично да“, отбеляза тя.

Въпросът не е дали да го правим, а как да го правим. И съответно, когато решим да гладуваме, трябва ли да се допитаме до специалист? Това е така, защото основният проблем при гладуването – този, който Ваня е наблюдавала като треньор, е, че едно гладуване може да застраши храносмилателната ни система в смисъла на нейната нормална функция. „Не че може пряко да навреди и да направи или да образува язви, да образува колити и да провокира възпалителни процеси като гастрит. Не че не е възможно, но по всяка вероятност аз се придържам към тезата, че може би всеки от нас има някаква предразположеност и едно по-продължително гладуване  може само да усложни и да задълбочи този процес.“

Защо трябва да се консултираме със специалист?

„Защото специалистът, който би бил до нас по време на целия този глад, е този, който може да следи не само процесите в храносмилателната система, а изобщо всички биохимични процеси в тялото. Гладуването е важен момент, но той не бива да бъде пренебрегван по отношение на това какво е общото състояние на тялото. Говорим за биохимия, говорим за натрупване на шлаки в организма, говорим за изчистването на всичките тези токсини в организма. И това нещо според мен не бива да бъде силно самосиндикално“, споделя Ваня.

Тя е категорична, че гладуването трябва да бъде наблюдавано от лекар – гастроентеролог или диетолог.  Ако то се прави правилно може да помогне дори за оздравяване на тялото от хроничните възпалителни заболявания.

“Новото име на гладуването е фастинг” отбелязва треньорът.

Ваня споменава още, че практиката на не-ядене дори за няколко дена е много стара и добре позната. Според нея проблемът не е в самото гладуване, а в това какво правим след него, тоест как се захранваме.

Губим ли мускулна маса при гладуването? Можем ли да тренираме, докато гладуваме?

“Функционалната работа на мускулатурата е абсолютно задължителна, независимо в какъв период или процес на здравословно състояние се намирате, освен ако не сте на легло и нямате физическата възможност да станете. Мускулната маса по-скоро пада, когато не се движите, отколкото ако го гладуване” е категорична Ваня.

Калорийния дефицит

Ваня Василава не го препоръчва освен, ако не страдате от някакъв здравословен проблем, който го изисква.

“Храната е за това да даде възможност на тялото да функционира правилно. Това е бензина за вашето тяло и в зависимост от това как си представяте, че искате да работи това тяло, трябва да се храните изключително индивидуално. Правилната диета започва със съответните изследвания на тялото – мускулна маса, мускулна клетка, плътност на костите, метаболизъм и т.н.”

Основателката на Дамски фитнес Феерия вярва, че „в двадесет и първи век развитите технологии по посока на медицината и на изследванията, които биха могли да ни дадат някаква картина за човешкото тяло, са изключително ценни и според мен всеки един от нас трябва да се възползва от това, за да може да има една база, на която да стъпи.”

Следователно режимът на хранене, който спазваме, трябва да е съобразен с нуждите и особеностите на собственото ни тяло.  Основните принципи разбира се важат – избягване на определени храни, активен начин на живот и т.н, но все пак пътят към балансирана диета и здраво тяло е строго индивидуален за всеки.

Как да намерим време за тренировка, ако работим от 9 до 6?

Отговорът е изненадващо прост – Ставайте по-рано.

Практикувайки това, ние съзнателно удължаваме активния си период през деня и това ни носи много ползи. Книгата на Робин Шарма „Клуб 5 сутринта” е интересно четиво, ако искате да се запознаете  с принципа на ранното ставане.

“30 минути са ви напълно достатъчни, за да може да направите високо интензивна тренировка, в която да имате активни мускулни групи и да имате резултати – не само просто да тренирате и да кажете аз си тренирам, а да нямате резултати.“

  • Кои са трите базови упражнения, които да правим при домашните си тренировки?
  • Как да се чувстваме добре в своето тяло и има ли перфект?
  • Кои хранителни навици трябва да преборим?
  • Как да осъзнаем и преборим работохолизма?
  • Как да намерим баланс между всичко това?

“Феерия за твоето тяло” е аудиорубрика в подкаста “MADAMSKO представя”. Следете новите епизоди всеки месец и задавайте въпросите си в нашите канали или на е-мейл editors@madamsko.com

Чуйте целия епизод и се абонирайте за каналите на MADAMSKO в You Tube, Soundcloud и Spotify


Прочетете повече: Симона Панова: Авторът, който съживява фолклорът и легендите


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required