Как черният чай може да е от полза за вашето здраве

cheren-chai

Флавоноидите в черния чай са полезни за вашето здраве, помагат за предотвратяване на инсулти и сърдечни заболявания

🎧 Слушай статията:

Има основателни причини черният чай да е една от най-популярните напитки в света, на второ място след водата. Успокояващо е да отпием чаша горещ чай. И няма нищо като чаша студен чай, което да направи един зноен летен ден по-поносим. Черният чай има и много ползи за здравето. Пиенето на чай датира от трети век. И да, нашите предци са знаели какво правят, когато са варели листа от черен чай на огън. 

Черният, зеленият и белият чай идват от растението Camellia sinensis. Тези чайове се различават от билковите чайове, които се приготвят от сушени билки, подправки или листа от други растения. Независимо дали предпочитаме традиционен черен чай или нещо различно, всички чайове могат да бъдат полезни, споделя ClevelandClinic. Вижте ползите от черния чай…

1. Бори се с възпаления и заболявания

Черният чай е пълен с флавоноиди. Тези растителни химикали действат като антиоксиданти , за да сведат до минимум щетите от свободните радикали. Нашето тяло произвежда свободни радикали в отговор на нормалната клетъчна функция. Свободните радикали също влизат в тялото ни от околната среда. Тези нестабилни молекули могат да се натрупат в клетките и да ги повредят. Увреждането на клетките може да причини хронично възпаление , което допринася за сърдечни заболявания, рак и други състояния. Антиоксидантите си „партнират“ със свободните радикали и ги държат под контрол. Антиоксидантите също са важни за здрава имунна система. Нашата имунна система помага на тялото ни да се бори с вируси, бактерии и инфекции.

2. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Теафлавините, вид флавоноиди, придават на черния чай тъмния цвят. Едно проучване установи, че теафлавините могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола чрез намаляване на количеството холестерол, което абсорбира храносмилателната ни система.

Черният чай също е с високо съдържание на флаванол (вид флавоноид), наречен кверцетин. Друго проучване установи, че хората, които имат диета с високо съдържание на кверцетин и други флаваноли, са по-малко склонни да получат инсулт.

Флаванолите могат да подобрят сърдечно-съдовото здраве, като поддържат кръвоносните съдове отворени и гъвкави. Това също обяснява резултатите от трето проучване, което показва как пиенето на три чаши черен чай всеки ден в продължение на шест месеца може да помогне за контролиране на кръвното налягане.

Можем да си набавим флаваноли и като ядем повече лук и ябълки. В Англия, където следобедният чай е традиция, изследователите установиха, че хората, които пият поне две чаши чай всеки ден, са по-малко склонни да умрат от сърдечни заболявания или инсулт, отколкото хората, които не пият чай.

3. Вдъхновява ни

Една чаша черен чай от 230 грама има около 47 милиграма кофеин. Кофеинът е стимулант, който е полезен, ако имаме нужда от повече енергия, за да преминем през деня. Можем обаче да станем зависими от кофеина, поради което може да имаме главоболие или да се чувстваме раздразнени, когато не приемаме ежедневната си чаша (или чаши). Тъй като черният чай има около половината кофеин от кафето, той може да бъде добър вариант, ако се опитваме да намалим кофеина.

Поради стимулиращия ефект на кофеина, хората, които са бременни или кърмят, трябва да ограничат приема на кофеин до не повече от 200 милиграма на ден. 

Потенциални рискове за здравето от черния чай

Въпреки че черният чай обикновено е безопасен за пиене, някои хора може да се наложи да го ограничат или избягват поради потенциални рискове за здравето. В някои случаи черният чай може да увеличи риска от:

  • Камъни в бъбреците. Хората, предразположени към камъни в бъбреците или изложени на риск от хронично бъбречно заболяване, може да се наложи да следят колко чай пият поради високите нива на оксалати в черния чай. Тази органична киселина свързва заедно минерали, като калций, който може да причини образуването на камъни в бъбреците.
  • Рак на хранопровода. Едно проучване установи, че редовното пиене на три или повече чаши горещ чай (над 60 градуса по Целзий) може да увреди лигавицата на хранопровода (тръбата за хранене). Това увреждане увеличава риска от рак на хранопровода.

Колко черен чай трябва да пием?

Три изглежда е магическото число, когато става дума за това колко чаши чай да пием всеки ден за добро здраве. За да получим антиоксидантни ползи, може да се придържаме към черен, зелен или бял чай, приготвен от растението Camellia sinensis. Може също да опитаме камбуча, ферментирал черен чай, който съдържа пробиотици.

Билковите чайове предлагат различни ползи – лайка за сън, джинджифил за разстроени кореми и мента за запушен нос и настинки. Чаят от хибискус също има няколко ползи за здравето.


Прочетете повече: Синдром на поликистозни яйчници – колко е опасен?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required