Консумираме ли твърде много кофеин?

кафе

Прочетете повече за прекалената консумация на кофеин

🎧 Слушай статията:

Въпреки че консумацията на определено количество кофеин може да бъде безопасна и дори потенциално полезна за здравето ни, съществува риск от това да пием по много кафе. Всъщност изследванията показват, че 75% от тези, които консумират кофеин, го правят поне веднъж на ден, а 25% го консумират три или повече пъти на ден.

Какво е кофеин?

Кофеинът е горчиво естествено вещество, което може да се намери в над 60 разновидности на растения, включително кафе на зърна и чаени листа. Кофеинът действа като стимулант на централната нервна система и често се добавя към различни естествени и изкуствени източници, включително газирани напитки, енергийни напитки, определени лекарства и добавки. В по-големи количества кофеинът може да бъде по-скоро вреден, отколкото полезен и може да загуби някои от ползите за здравето при прекомерна консумация.

чаша с кафе
Снимка:Freepik

Как действа кофеинът в тялото?

Научният термин на кофеина е 1, 3, 7 триметилксантин и се абсорбира през стомашно-чревния тракт. Кофеинът се абсорбира напълно в рамките на около 45 минути след консумация и достига пикове в кръвта някъде между 15 минути до 2 часа. По-мощен стимулант е, когато се приема на празен стомах , отколкото когато се консумира с храна.Колко кофеин е твърде много?

Според Forbes и Американската администрация по храните и лекарствата повечето възрастни консумират не повече от 400 милиграма кофеин дневно, което се равнява на пет чаши кафе. Пиенето на повече от 2 кафета на ден се смята за потенциално опасно.

Симптоми на консумация на твърде много кофеин

  • Дехидратация
  • Главоболие
  • Безпокойство
  • Безсъние
  • Кофеинова зависимост

Начини за намаляване на приема на кофеин

Намирането на алтернативи, които заместват кафето, като чай или безкофеиново кафе са чуден старт. Пиенето на повече вода също е с доказано действие, защото хидратацията ни действа одобрително. Съществуват и много алтернативи, наподобяващи кафе със сходен вкус, като смокиново кафе или кафе на основата на гъби.

чаша с чай
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Радоновата минерална вода- цярът за всяко злоMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required