Кампания „Запази надежда“ в битка с рака на гърдата и страничните ефекти от онкотерапиите

Кампания „Запази надежда“

На 25 септември 2023 г. стартира социалната кампания „Запази надежда“, която болница „Надежда“ реализира за пета поредна година.

Слушайте статията:

Тя има за цел да насочи общественото внимание към значимите теми за прeвенцията, ранната диагностика и лечението на рака на гърдата.  Основен акцент в кампанията тази година е темата за подобряване качеството на живот на жените с рак на гърдата по време на онкотерапиите и след края на лечението.

Всяка година през октомври светът говори за профилактика на карцинома на млечната жлеза. У нас държавата осигурява превенция на това заболяване, като предоставя безплатни профилактични прегледи. Но за жените, които вече се борят с рака, липсва систематизирана и достъпна информация за десетките съпътстващи странични ефекти, които онкотерапията може да причини, и възможностите за преодоляването им. В резултат на това пациентите търсят по своя инициатива информация онлайн относно успешните начини за лечение на тези последствия – нарушен хормонален и метаболитен баланс, изтънели кости, проблеми с кожата, мускулите, стомаха, черния дроб,  проблеми в интимната област, отделителната система, зрението, психиката и др.

Световните гайдлайни в сферата на онкологията препоръчват грижата  за подобряване  на качеството на живот при тези пациенти да започва още с поставянето на диагнозата и да продължи по време на лечението (химиотерапия, лъчетерапия, оперативно лечение, хормонотерапия, таргетна и имунотерапия), както и години след настъпването на ремисия.

Затова посвещаваме „Запази надежда“ на живота на жените с рак на гърдата – разказваме през какво преминават и как може да бъдат подкрепени, за да се чувстват пълноценни, уверени и силни в битката, която водят, да преминат през всеки един етап от нея и да се завърнат успешно и с достойнство в живота!

„Запази надежда“ и бъди информиран

През целия октомври в социалните канали на болница „Надежда“ ще бъдат публикувани полезни статии, интервюта и видеа, свързани с темите на кампанията. На 6-ти и 19-ти октомври ще бъдат излъчени специализирани видео подкасти. Те ще бъдат посветени на най-новите тенденции в лечението на рака на гърдата и възможностите за повишаване качеството на живота при жените, преминаващи онколечение.  Участие в тях ще вземат:

  • д-р Мила Петрова – ръководител на клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“;
  • д-р Маргарита Таушанова – онколог;
  • д-р Теодора Караниколова – онколог, д-р Петя Кралева;
  • д-р Димо Манов – специализанти по онкология.

Посланик на кампанията през 2023 г. стана една смела и борбена жена – Страшимира Симеонова

Тя е бивш състезател и капитан на женския национален волейболен отбор. Съпруга и майка на две момиченца.  В началото на 2023 г. Страшимира повежда нова битка, този път извън волейболния терен – диагностицирана е с рак на гърдата. Тя стартира лечение, което продължава и в момента. Въпреки диагнозата, и заради нея, Страшимира избра да застане с лицето си и своята лична история зад каузата на „Запази надежда“. Тя подкрепя жените, които водят битка с рака на гърдата. Страшимира предава послание за сила, смелост, вяра в най-голямата житейска победа – тази над болестта.    

Нейната история разказва в снимки известният моден фотограф Диляна Флорентин. Дванадесет въздействащи фотографии, представящи пътя на онкопациента – диагностиката, загубата на гърдата, съхранението на яйцеклетки и надеждата за дете, лечението на рака на млечната жлеза, косопада, подкрепата на близките, любовта, храненето, физическата активност, ще бъдат включени в изложба от 25 септември до 9 октомври в Градска градина – „Галерия на открито“, пред Народен театър „Иван Вазов“. Изложбата се реализира с любезното съдействие на Столична община.

Всеки кадър е придружен с разяснителен текст от различни специалисти на болница „Надежда“ в сферата на онкологията, образната диагностика, хирургията и гинекологията, като се представя нуждата от активна работа в екип, за да се постигне подобряване качество на живот по време и след онкотерапия.

Изложбата ще бъде открита на 26 септември в 13:00 ч. На откриването ще присъстват Страшимира Симеонова и различни медицински специалисти, участващи в кампанията тази година.

Всяка минута три жени по света чуват диагнозата „рак на гърдата“

В България над 4000 годишно са диагностицираните с карцином на млечната жлеза. За съжаление, 30% от тях губят битката с рака. Всяка година заболеваемостта се увеличава с 2%. Пикът е във възрастовата граница между 60-64 години, но все повече млади жени в репродуктивна възраст биват засегнати от болестта. Открит навреме, ракът на гърдата е лечим в над 90% от случаите.

Ето защо ранното диагностициране е от изключителна важност за успеха на терапията. Тя от своя страна е ефективна, но има своите негативни странични ефекти. Те могат да се отразят върху качеството на живот на пациентите с рак на гърдата.

За съжаление, все още по тези теми се говори твърде малко в публичното пространство и липсва достъпна и систематизирана информация за пациентите.


Прочетете повече: Как да се изследваме за рак на гърдата според специалистите


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required