Международният ден на кафето – рецепти за напитки и сладкиши с кафе

международен ден на кафето

Всяка година на 1 октомври честваме световния ден на кафето. Ако и ти си любител, продължавай да четеш!

🎧 Слушай статията:

Казват, няма нищо по-хубаво от чаша кафе сутринта за събуждане, но мен ако ме питате пиенето и на следобедно,и на обедно и на вечерно кафе, са си незабравими изживявания. Стига да не прекаляваме, консумацията на кафе крие своите ползи, пък и дори удовлетворението от това, че всъщност държим живота си в ръце, заедно с дръжката на чашата.

Малко интересни факти за кафето

Съществува спор за това кога действително е открито кафето. Една история разказва за суфийски мистик от Йемен, който вкусил от зърната в Етиопия, след като видял енергизиращия им ефект върху птиците. Друга история пък разказва за етиопски козар от IX век, който отнесъл от зърната на монах, който ги хвърлил в огъня и усетил примамливия им аромат.

Най-консумираните сортове на кафето са арабика и робуста, като средно на ден един човек консумира до 2,5 кафета. Най-скъпото кафе в света идва от Индонезия и се нарича „Kopi Luwak”. Добива се по много интересен и неприятен за много от нас начин. В Индонезия има създадени ферми, в които се отглеждат азиатските палмови цивети. Там те се хранят с плодовете на кафееното дърво, като след ги изхвърлят с изпражненията си. Самото удоволствие от консумацията на това кафе излиза доста солено като един килограм варира от 1600-до 2000 лева на пазара.

кафемашина
Снимка: Freepik


Рецепти за напитки с кафе

Фрапучиното на старбъкс

. Ще ви е необходим блендер, около шепа и половина лед, инстантно кафе две лъжици (може да се замени с шот еспресо), две лъжички какао, две лъжици захар или друг вид подсладител без стевия (стевията не се разтваря в студени напитки), но може и да пропуснете подсладителите, ако обичате по-горчиво кафето си и около 100-120 мл прясно мляко без значение дали е ядково или обикновено. Всичко се изсипва в блендера и се блендира, докато леда не стане на ситни зрънца и се получи гъста консистенция. Ако искате фрапучиното да се доближава до това от старбъкс, може да добавите и ксантанова гума, за да сгъстите още повече сместа. Накрая може да добавите и сироп и сметана и всякаква украса отгоре.

фрапучино
Снимка: Freepik

Кафе панакота със сироп от кафе

За панакотата ще ни трябват около 400 мл прясно мляко за предпочитане с висок процент масленост, кофичка млечна сметана 35% масленост (около 400 грама), 160 мл хубаво Caffe Crema и 130 г захар и 14 г желатин на листа или на прах. Ако желатина е на прах, пригответе го според указанието на опаковката. За соса ще ни трябват 160 мл хубаво еспресо и 2 супени лъжици захар.

Накиснете желатина според указанията на опаковката му за приготвяне . След това загрейте млякото, кафето и захарта на котлона, докато захарта не се стопи (важно е да не завира сместа, след като захарта се стопи – изключете котлона). След това прибавете желатина и разбъркайте. Накрая прибавете сметаната. Сипете сместа в удобни чаши за сервиране и ги приберете в хладилника, докато стегне. Направете сиропа, като сварите на тих огън кафето със захарта, докато се сгъсти. Оставете го да изстине. След като панакотата стегне, можете да я извадите от чашките в чинийки и да я залеете със сиропа от кафе или директно в чашата отгоре да залеете със сиропа.

панакота с кафе
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Ползите на пчелния прашецMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required