Реалните факти за омега-3 и здравето на сърцето

Хапчета омега 3

Познаваме ли го в действителност?

🎧 Слушай статията:

Според Womens lifestyle, много хора са запознати с омега-3 мастните киселини. Някои от хората с риск от сърдечни заболявания ги приемат като хранителни добавки.

Въпреки това, според анкета на Harris, някои хора имат ограничено разбиране за рисковете и ползите от тези хранителни добавки.

Сърдечните заболявания са водещият убиец на мъже и жени

Това се отчита в световен мащаб и рискът се увеличава над 45-годишна възраст. Това е според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Всъщност Американската сърдечна асоциация прогнозира, че 45% от населението на Съединените щати ще има някаква форма на сърдечно-съдово заболяване до 2035 г.

Според CDC, хората с диабет са два пъти по-склонни да имат сърдечно заболяване или инсулт, отколкото тези без диабет, и то в по-млада възраст. За да се противопоставят на риска, почти половината (46%) от сърдечно-съдовите пациенти и повече от една трета от пациентите с диабет приемат омега-3 хранителни добавки, според проучването. Шест от 10 от тези сърдечно-съдови пациенти и 55% от хората с диабет са се консултирали със здравен специалист, преди да ги приемат, но само 45% от общото възрастно население, приемащо омега-3 хранителни добавки, е направило това.

Сред респондентите, които смятат, че са изложени на риск от сърдечни заболявания, 56% от приемащите омега-3 хранителни добавки смятат, че те са доказано ефективни при намаляване на риска от (или лечение) на сърдечни заболявания, а 44% смятат, че са одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за лечение или предотвратяване на сърдечни заболявания. Това обаче не е така и те не са одобрени или доказано ефективни за предотвратяване на заболявания.

Освен това, мъжете с диабет (87%) са по-склонни от жените (73%) да посочват затлъстяването като рисков фактор. 75% също са по-склонни да вярват, че хранителните добавки с рибено масло доказано намаляват риска от ССЗ, в сравнение с 58 % от жените.

„Обемът на дезинформацията може да бъде огромен за обикновения човек. Той може да не знае дали да използва или не омега-3 хранителни добавки, да не говорим коя доза е оптимална“, каза Р. Престън Мейсън, Ph.D., член на сърдечно-съдовия отдел в Brigham and Women’s Hospital, преподавателски филиал на Harvard Medical School, президент и съосновател на Elucida Research LLC и консултант на Amarin. „Сърдечните заболявания и други състояния като диабет са твърде рискови, за да се оставят на недоказани продукти.“

Ако в момента приемате или обмисляте да приемате омега-3 хранителни добавки, Мейсън препоръчва да се въоръжите с информация за някои често срещани вярвания относно омега-3 мастните киселини и рисковете и ползите от тези хранителни добавки. От особено значение е връзката с риска от сърдечни заболявания.Регламент на FDA


Въпреки че приблизително една трета от анкетираните хора съобщават, че вярват, че хранителните добавки с омега-3, които често се наричат ​​просто рибено масло, са одобрени от FDA, FDA установява, че добавките с рибено масло, които съдържат омега-3 мастни киселини, не отговарят на стандартите за значително научно съгласие.

Сърдечно-съдови заболявания


Приблизително две трети от анкетираните вярват, че добавките с рибено масло са доказано ефективни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Американската сърдечна асоциация обаче съветва да не се самолекувате с каквито и да било хранителни добавки.

Жена в аптека
Снимка: womensty

Снимка: womenslifestyle.com

Какво трябва да знаете за хранителните добавки с рибено масло и статините

Понастоящем статините са доказана терапия от първа линия за понижаване на холестерола. Въпреки това, статините, заедно с диетата и упражненията, все още оставят постоянен сърдечно-съдов риск.

Хранителните добавки с рибено масло не са успешно доказани, че осигуряват ползи за сърдечно-съдовата система в клинични проучвания. Има няколко причини за това:

Омега-3 се предлагат в различни форми и имат различна ефикасност, безопасност и клинични ефекти. Те могат да се държат по различен начин в зависимост от това как се произвеждат, обработват и прилагат.

Някои съставки в добавките с рибено масло, като докоахексаенова киселина (DHA), могат да повишат липопротеините с ниска плътност. Те често се наричат ​​„лош холестерол“ или LDL-C.

Типичните добавки с рибено масло съдържат само 30% от омега-3 мастните киселини EPA и DHA, като по-голямата част от продукта се състои от различни от омега-3 съставки. Те често включват наситени мазнини.

Добавките с рибено масло се считат за храна; според стандартите на FDA те не са предназначени за лечение на заболявания.


Прочетете повече: Зехтин, мед и лавандула: комбинацията за красиви устни

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required