Автопортрет на болката – Фрида Кало

Фрида с автопортрет

Мексиканската художничка със зла участ, но несломим дух

🎧 Слушай статията:

Десният крак й тежи, но е по-лек от левия. Крачи гордо, но криеща го зад дълги мексикански фусти. Носи товара на многократни двустранни изневери и безброй аборти. Свикнала е с пейзажа на болницата, но рисува портрети. Фрида Кало  рисува себе си такава, каквато се чувства. Рисува живота си толкова суров, колкото е в действителност.

 Магдалена Кармен Фрида Кало и Калдерон или просто Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 г. Койоакан е  известна най-вече с безкомпромисното изобразяване на “вътрешното си Аз” буквално преносно. Подтиквана от постоянно бдящите над нея мисли за смърт и несгоди, тя става популярна с гротескните си изображения на една необикновена участ. Определяна е като сюрреалист, въпреки че го отрича.

Семейство и ранно детство

Britannica пише, че Фрида е родена в семейство на немски фотограф от унгарски произход, но преселник в Мексико и мексиканска майка от индиански произход. Нейните преплетени родствени корени я подтикват да посвети значителна част от творчеството си на автопортрети с две лица и картини с две еднакви женски фигури. Те символизират двойствената й природа и постоянното лутане между крайности.

Още от малка е обременена с физически недъзи. След преживян детски паралич започва да накуцва с десния крак и в следствие на това той остава по-слаб от левия. От естетическа гледна точка тя носи през целия си живот дълги поли, за да го крие. Има много силна връзка с баща си, който непрестанно бди над нея и я съветва да спортува. Тя тренира футбол, ходи на плуване и дори се занимава с борба, което по онова време е много необичайно за момиче. Фрида поддържа много силна връзка с баща си през целия си живот. Той възпитава у нея прецизния поглед и отношението към детайла. Това по-късно й помага в изкуството. Баща й я оставя, умира, в най-трудния за нея момент…

Картина на фрида Кало
Снимка: Pinterest

Ученически години

Фрида Кало посещава прочутото Национално подготвително училище в Мексико Сити през 1922 г. Има само тридесет и пет студентки, записани в това училище и тя бързо успява да се открои със своята откровеност и смелост. В това училище за първи път се среща с известния мексикански стенописец Диего Ривера. По това време Ривера работи върху стенопис, наречен „Сътворението“ в училищния кампус. Фрида често го гледа и споделя на приятели, че някой ден ще се омъжи за него.

През същата година Кало се присъединява към група студенти, които споделят подобни политически и интелектуални възгледи. Тя се влюбва в лидера Алехандро Гомес Ариас. Така се запалва по политиката.

Автобусна катастрофа

Един септемврийски следобед по капака на автобуса се думкат капки дъжд. Фрида пътува с Гомез Ариа, когато се  случва трагичният инцидент. Автобусът се сблъсква с трамвай и Фрида Кало е тежко ранена. Стоманен прът я пронизва през бедрото. Гръбначният й стълб и тазът й са счупени. Тази болка за миг срива несломимия й дух и я събаря на легло.

Тя е толкова тежко ранена, че остава в болницата на Червения кръст в Мексико Сити няколко седмици и претърпява над 40 операции.. Тя трябва да носи гипс за цялото тяло в продължение на три месеца. За да убие времето и да забрави  болката, тя започва да рисува и на следващата година завършва първия си автопортрет. Фрида Кало казва: „Рисувам себе си, защото често съм сама и аз съм това, което познавам най-добре“. Родителите й я насърчават да рисува и правят специален статив за нея, за да може да рисува в леглото. Купуват й четки, платна и бои.

Бурната любов на творците

Фрида Кало се свързва отново с Ривера през 1928 г. Тя го моли да оцени нейната работа и той я поощрява. Двамата скоро започват романтична връзка. Въпреки възраженията на майка си, Фрида и Диего се женят през следващата година. По време на ранните им години като семейна двойка, Фрида трябва да пътува много заради работата на Диего. През 1930 г. те живеят в Сан Франциско, Калифорния. След това се преместват в Ню Йорк за изложба на Ривера. По-късно се преместват в Детройт, докато Диего Ривера работи за Института по изкуства в Детройт.

През 1932 г. Кало добавя повече реалистични и сюрреалистични компоненти в своя стил на рисуване. В картината, озаглавена „Болница Хенри Форд“ (1932) , Фрида Кало лежи на болничното легло гола и е заобиколена от няколко неща, които се носят наоколо, което включва фетус, цвете, таз и охлюв, всички свързани с вени. Тази картина е израз на чувствата й относно втория й спонтанен аборт. Той е толкова личен, колкото и другите й автопортрети. Артистката преживява немалко аборти и в последствие разбира, че не може да има деца повече. Когато е най-съкрушена от липсата на сили да бъде майка, разбира, че съпругът и й изневерява. Той има много провинения пред нея, като една от аферите му е със сестрата на Фрида – Кристина.

Следва надиграване. Двустранни изневери и разруха на семейната любов.  Диего и Фрида се разделят и събират многократно, но винаги остават един до друг.

Още здравословни проблеми

През 1944 г. Фрида Кало рисува един от най-известните си портрети, Счупената колона. В тази картина тя се изобразява гола и разцепена по средата. Гръбнакът й е разбит като колона. Тя носи хирургическа скоба и има пирони по цялото й тяло, което е индикация за постоянната болка, през която е преминала. В тази картина Фрида изразява своите физически предизвикателства чрез своето изкуство. През това време тя има няколко операции и трябва да носи специални корсети, за да предпази гръбначния си стълб. Тя търси много медицинско лечение за хроничната си болка, но нищо не успява да я облекчи.

Снимка: Pinterest

Здравословното й състояние се влошава през 1950 г. Същата година е диагностицирана с гангрена на десния крак. Тя е прикована на легло през следващите девет месеца и е принудена да се затвори в болничната стая отново. Но с голяма упоритост Кало продължава да работи и да рисува. През 1953 г. има самостоятелна изложба в Мексико. Въпреки че по това време е с ограничена подвижност, тя се появява на церемонията по откриването на изложбата. Тя пристига с линейка и приветства присъстващите, отпразнува церемонията в леглото, което галерията поставя за нея. Няколко месеца по-късно тя трябва да претърпи друга операция. Част от десния й крак е ампутиран, за да спре гангрената.Поради лошото си физическо състояние, тя е и в дълбока депресия. Това я подтиква към мисли за самоубийство. Въпреки здравословните си проблеми, тя е активна в политическото движение. Появява се на демонстрацията срещу подкрепяното от САЩ сваляне на президента Якобо Арбенс от Гватемала на 2 юли. Това е последната й публична поява. Около една седмица след 47-ия си рожден ден Фрида Кало умира в любимата си къща Буле. Съобщено е публично, че тя е починала от белодробна емболия, но има спекулации, според които тя се е самоубила.

Признание след смъртта

Според официалния сайт, посветен на нея, славата на Фрида Кало расте след смъртта й. Нейната Синя къща е открита като музей през 1958 г. През 1970 г. интересът към нейната работа и живот се подновява поради феминисткото движение, тъй като тя е виждана като икона на женското творчество. През 1983 г. Хейдън Ерера публикува книгата си за нея „ Биография на Фрида Кало“ , която привлича повече внимание на обществеността към тази велика художничка. През 2002 г. излиза филм на име “Фрида”, с участието на Салма Хайек като Фрида Кало и Алфред Молина като Диего Ривера. Този филм беше номиниран за шест награди Оскар и спечели за най-добър грим и оригинална музика.

Снимка: Frida Kaloh. org

Прочетете повече: Как Мириам Макеба стана „Мама Африка“?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required