5 мита и истини  за менопаузата и горещите вълни

мадамско корица жена седи на диван

С наближаването на менопаузата е важно да знаем какво се случва с тялото ни и какво да очакваме. 

Менопаузата е естествения биологичен процес, която може да сполети една жена в нейните 40те до 50те години. Физическите симптоми на състоянието могат да са свързани с емоционална нестабилност, проблеми със съня, намалена енергия и колебания в настроението. И въпреки всички чути бабини приказки относно настъпването на този повратен момент, може би е време да подложим някои под съмнение.

Мит №1: Горещите вълни изгарят калории

Невярно.  Съжалявам, но това не са сесии за изпотяване, които ще изгорят закуската! „Горещите вълни не изгарят калории“, потвърждава д-р Мейсън. За целта ще трябва да отидете на фитнес или да се раздвижите по друг начин.  

Мит №2: Горещи вълни означават, че сте в менопауза 

Невярно.  Може да се изненадате да научите, че  не е нужно да сте в менопауза  – или дори толкова близо до нея, за да започнете да имате горещи вълни. Въпреки че типичната възраст на менопаузата е около 51 години, много хора имат симптоми на  перименопауза  (в началото на менопаузата) години преди последния си менструален цикъл.

Мит №3: Добавки като магнезий и черен кохош могат да помогнат при горещи вълни 

Предимно невярно.  Уау, по-бавно! Много добавки и растителни продукти – включително магнезий  и  черен кохош  – са били изследвани за възможната им роля в правенето на горещите вълни по-управляеми. Но досега няма категорични доказателства, че някой от тях отговаря на твърденията А някои могат да причинят повече вреда, отколкото полза.  

„Не си купувайте добавки с етикети, които съдържат куп претенции“, предупреждава д-р Мейсън. „Добавките не са регулирани, така че всъщност не знаете какво има в тях. И трябва да бъдете много внимателни какво влагате в тялото си.

сортирани хапчета син фон
Снимка: Frepik


Мит №4: Правенето на секс помага за облекчаване на симптомите на горещи вълни 

Невярно.  Някои хора твърдят, че поглъщането на малко бонбони може да ви помогне да се отървете от горещите си вълни, но това не е вярно.  „Доколкото ми е известно, сексът не може да облекчи симптомите на горещите вълни“, казва д-р Мейсън. „Няма изследвания, които да потвърждават, че това е така.“  

Мит №5: Пушенето влошава горещите вълни 

Вярно.  Проучванията показват , че жените, които са спрели да пушат, са по-малко склонни да имат тежки горещи вълни, отколкото тези, които продължават да пушат по време на менопаузата. „Като цяло се смята, че хората, които пушат, изпитват по-лоши симптоми на менопаузата, отколкото преминават непушачите“, отбелязва д-р Мейсън.  

жена късаща цигара
Снимка: Freepik

Прочетете повече: Молекулата на младостта: NAD+ и защо Кендъл Дженър и Хайли Бийбър й се доверихаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required