HomeИНТЕРЕСНОJoie de Vivre и уроците от френския начин на живот

Joie de Vivre и уроците от френския начин на живот

книгата „Френското изкуство да живееш добре"

Joie de Vivre и уроците от френския начин на живот

Има нещо магическо във Франция, което предизвиква чувство на завист при мнозина от нас.

Този специфичен френски начин на живот е привлекателен, и като прочетете книгата „Френското изкуство да живееш добре“ на Кейти Яндел, бързо разбирате защо. На всички нива в обществото французите сякаш владеят тайната да намират радост в ежедневието си. Защо е така? И как можем ние, останалите (които не сме французи), да разберем в какво се състои тази радост от живота, която не се поддава на определение?

Кейти Яндел е американски автор и преподавател по френска литература и култура. Изучавайки историята и изкуството на Франция, тя пише тази книга – пътеводител към стилния и изпълнен със смисъл живот, вдъхновяваща ни да приемаме удивителните аспекти на всекидневието с елегантност и радост.

Кейти Яндел ни представя един свят, където сетивните удоволствия – от вкусно приготвената храна до изтънчената френска култура – са в самото сърце на ежедневието

„Френското изкуство да живееш добре“ ни отвежда на вълнуващо пътешествие из изтънчения свят на френската култура и начин на живот. Авторката съчетава своя опит с личните си истории и вдъхновяващи размисли за живота. Тя разказва за тайните на френската философия за живота и как можем да приложим тези принципи в собственото си ежедневие, независимо от това къде сме.

Сюжетът се фокусира върху различните аспекти на френския начин на живот. Разглежда ги през призмата на удоволствието от малките неща. Изградена върху идеята за насладата от живота във всеки един смисъл на думата, книгата не само ни показва как да живеем истински. Тя ни предоставя интимен поглед върху света на автора.Отлитаме към страната на любовта и откриваме тайната на joie de vivre

Потапяме се в чувствени моменти, обсебени от любовта към храната и изкуството във всеки един аспект и живота сам по себе си. Минаваме през френската кухня, която определено има за цел да накара хората да се наслаждават. Като цяло любовта към храната се просмуква в почти всеки аспект на френската култура. Същото се отнася и до удоволствието от четенето на книги. Както самата авторка казва: „подобно на кафенетата в Сиатъл, книжарнициите са навсякъде в Париж”, а четенето е огромна част от обществения живот във Франция. То може би изглежда самотно занимание, но там то е социална дейност и подобно на приятелството трябва да носи наслада и да бъде споделяно!

От великолепните френски музеи, през впечатляващите галерии и изложби, т.нар. „градско изкуство”, което си е абсолютен street art – Кейти Яндел иска да ни покаже всичко! Следващата ни спирка е близо до фонтаните в градините на Трокадеро. Там е разположена склуптурна група, наречена „Радостта от живота” – тематично, нали? Това е и моментът, в който осъзнаваме, че наистина откриваме изкуството навсякъде във Франция.

Французите обичат да правят нещата по свой начин

Те обичат всяка сетивна наслада. За тях яденето, радостта от готвенето, сексът, танците, книгите, изкуството във всяка форма – всичко това е тържество на сетивата. Обичат спектакъла на живота. Поставят надписи „Отдайте се на мечтите” върху прозорците на всеки вагон на нощния влак от Париж до Ница. Обичат да пият кафето си на спокойствие, защото „във Франция сутринта си е сутрин и кафето си е кафе”.

Със своето пъстро съдържание и впечатляващи моменти, „Френското изкуство да живееш добре“ на Кейти Яндел ни накара да се влюбим във Франция още в първите страници. Това е книга, която определено обогатява и вдъхновява да се наслаждаваме повече на живота. Изкуството да живеем добре не се определя от географската ширина, но Франция със сигурност носи в себе си тайната на joie de vivre повече от всяко друго място.


Прочетете повече: Симона Панова: Авторът, който съживява фолклорът и легендите


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: