Как ще се отрази AI върху бъдещето на човечеството?

човешка ръка и ръка на робот

Има ли причина да се страхуваме от развитието и внедряването на изкуствения интелект?

С технологичното напредване възникват хиляди въпроси за това как развитието на цивилизацията ще продължи…

Дали има реална причина да се страхуваме от развитието на изкуствения интелект и дали може да преживеем сюжета на така обичаните  Матрицата  или Западен свят.

Какво е Изкуствен интелект?

„Изкуственият интелект е наука за концепциите, които позволяват на компютрите да предприемат разумни действия от човешка гледна точка.” 

С прости думи изкуствения интелект е произведение на механичното изкуство, създадено да улесни човека както в работата му, така и в неговото ежедневие. 

Темата беше повдигната с излизането на Chatgpt и предизвика огромно обществено обсъждане. И въпреки това официалните данни за създаването му датират още от 70те години на миналия век, макар и само като концепция.

Защо Изкуственият интелект е полезен за обществото?

С развитието и внедряването на новите технологии прогнозното развитие на икономиката се оценява на  11-37%  ръст по данни на Изследователска служба на ЕП, 2020 г.  Същата служба оценява и  потенциалния принос за намаляване отделянето на вредни емисии и замърсяването.  Също обещава на обществото и по-добро здравеопазване, по-безопасни коли, по-евтини и трайни продукт. Дори в момента имаме бърз удобен достъп  до информация, което е високо ефективно в образователния и здравеопазващия сектор.Защо насока Изкуствения интелект е вреден за обществото?

Ако изкуствения интелект не бъде програмиран и управляван правилно, може да бъде използван срещу нашата свобода. Той е машина, кодирана с алгоритми, съотвно е  логичен, но не и обективен. Може да бъде програмиран да показва само едната гледна точка от важен казус, например политически и така да се превърне в пропаганда и политическо оръжие срещу човечеството. 14% 

от работните места в страните могат да бъдат до голяма степен автоматизирани, а други 32% могат да претърпят съществени промени, отново по данни на Изследователска служба на ЕП 2020 г.

Графика
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив

Прочети повече: Наръчник за растеж и развитие от Елад Джил


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required