HomeИНТЕРЕСНОЗа да те обичат другите, трябва да обичаш себе си

За да те обичат другите, трябва да обичаш себе си

корица жена пред огледало

За да те обичат другите, трябва да обичаш себе си

Отношенията сред хората, независимо дали става въпрос за партньори, деца или колеги, са често насочени към проблеми и неразбирателства.

Човекът е центърът на тези отношения и възприятията и реакциите му към околните са като отражение в огледало. В откровен разговор с Madamsko, ментора за системна трансформация и финансова реализация, Краси Ангелова споделя за една от най-големите теми, с които се занимава, а именно – отношенията.

„Ако човекът вижда дадени качества или недостатъци в другите, той вероятно ги носи и в себе си“, споделя Краси. Човекът често търси причината за проблемите в отношенията извън себе си, но основният проблем често е в самата личност. Всичко, което ние виждаме у другите, всъщност е отражение на нашите собствени качества, страхове и недостатъци. Така например, ако искаме да бъдем уважавани от другите, първо трябва да научим да уважаваме себе си.

жена прави сърце с ръцете си
Снимка: Freepik

Важността на самоуважението и самосъзнанието в отношенията

Ако човек не уважава себе си, това често се отразява в отношението на другите към него. Например, ако някой не цени собственото си време или решения, той може да покани другите да се отнасят с него по подобен начин, което води до липса на уважение или доверие. Тази динамика може да се наблюдава в лични взаимоотношения или дори в професионални среди, като в организация, където лидерите може да се чудят защо не са уважавани. Ключовият момент е, че уважението от външния свят започва отвътре; човек първо трябва да уважава себе си.

Краси също подчертава важността на вътрешното самосъзнание и самооценката. „За да се доверят хората на лидер, лидерът трябва първо да има увереност и доверие в себе си“, споделя тя. Признанието, уважението и вярата от другите идват само когато индивидът е признал тези качества в себе си. Независимо дали разглежданата тема е за взаимоотношения, здраве, пари или дори психическо благополучие, основната идея е, че за да получи нещо от външния свят, като уважение или доверие, човек първо трябва да приюти тези чувства вътрешно.Силата на любовта към себе си

Човек трябва да обича и цени себе си, без да чака външно одобрение. Когато хората се занимават с дейности, които им носят радост и щастие, светът отвръща с положително подсилване. Светът, чрез хората около нас и информацията, която получаваме, ни показва области, в които сме се отличили, и области, които се нуждаят от подобрение. Наблюдението на реакциите и обратната връзка от другите може да бъде ефективен начин да разберем къде са необходими личностно израстване и трансформация, било то в увереността, вярата в себе си, любовта към себе си или други области на личностното развитие.

За да подобрим отношенията си с другите, трябва първо да погледнем вътре в себе си и да разберем какви са нашите стойности, желания и граници. Въртенето на живота около други хора може да доведе до пренебрегване на собствените ни интереси и потребности.

Когато показваме уважение към другите, особено към децата, като ги приемате като отделни личности, а не като наша собственост, те от своя страна ще отговорят с уважение.

Развивайки собствените си интереси и хобита, ставаме по-продуктивни и уважавани

Да слушаме и да чуем другите е от съществено значение за установяване на взаимно уважение и доверие в отношенията. Но това започва от самоуважението и способността да слушаме и да разбираме себе си.

Ако усещаме, че не ни уважават или не ни чуват, първо трябва да анализираме дали сами не показваме същите модели на поведение към другите или към себе си. Непоколебимостта и съмненията в собствените способности, дори ако сте експерт в дадена област, са проявления на липса на уважение към себе си, към образованието и учениците си.

Ако желаете да разкриете пълния си потенциал, да разберете своите силни и слаби страни и да започне да работите за промяна на своя живот, може да заповядате на 17 октомври от 10:00 ч. в Експо Хотел. Билети може да закупите от ТУК. Първите 5 души, закупили билет, ще получат 10% отстъпка от цената на билета с код MADAMSKO10.


Прочетете повече: Пътят Към Себереализацията Не Е Права Линия 


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: