HomeСЪБИТИЯ5 филма, които да гледаме на Киномания?

5 филма, които да гледаме на Киномания?

Ели Скорчева

5 филма, които да гледаме на Киномания?

Откриващият филм на тазгодишното 37-мо издание на Киномания „Уроците на Блага“ ще се излъчи на 16 ноември. Билетите за зала 1 на НДК вече са в продажба

На 18 ноември от 19:00 ч. публиката може да гледа „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“

Дългоочакваният филм на Майуен с участието на Джони Деп беше в центъра на откриващата гала на кинофестивала в Кан. 

Филмът разказва за срещата между френския крал Луи XV и млада жена от работническата класа. Освен Деп, който за първи път играе на френски език, в ролите на Жана Воберние и персонажите от двора на краля се превъплъщават самата Майуен и именити френски актьори като Бенжамен Лаверн, Мелвил Пупо, Пиер Ришар и Паскал Грегори.

сцена от филма „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“

На 19 ноември в зала 1 отново ще звучи френска реч, този път в „Чист късмет“

„Чист късмет“ е разказ за Фани и Жан, наглед идеална семейна двойка, чийто живот поема в неочаквана посока, след като Фани среща бивш съученик. Следва изневяра и предумишлено престъпление.

Сцена от филма „Чист късмет“

На 25 ноември публиката ще се потопи в забележителния „Наполеон“ на Ридли Скот

Биографичен филм, в който Хоакин Финикс и Ема Кърби се вживяват в сложните отношения между Наполеон и императрица Жозефина. По изключение от всички останали прожекции в зала 1, билетите за „Наполеон“ ще влязат в продажба на 6 ноември.

сцена от филма „Наполеон“

На 26 ноември, отново от 19:00 ч. Киномания ще представи „Догман“

Кейлъб Ландри Джоунс влиза в ролята на млад мъж, белязан от тираничния си баща, който обаче намира спасение в любовта на армията от кучета, за които се грижи. Фантастичен, неистов филм с грандиозни визуални ефекти, бързи екшън сцени и изключително въздействаща музика. 

сцена от филма „Догман“

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“ и зала „Славейков“, а също и в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна. 

37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея”, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма „Едногодишен грант” – 2022, ИА „Национален филмов център” и Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.


Прочетете повече: Награденият във Венеция „Аз капитанът“ с премиера на киномания


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: