HomeМЕСТААрабски нощи в Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн

Арабски нощи в Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн

корица саудитска арабия

Арабски нощи в Саудитска Арабия, Кувейт и Бахрейн

Ако сега някой ви предложи да заминете на почивка в Саудитска Арабия, бихте ли приели?

Предполагам, че любезно ще откажете. Само, че аз направих точно обратното и не съжалявам нито за секунда. Близкият изток винаги ме е теглил неудържимо, заради мистиката и магичността си. И наистина беше приказно! Ще се убедите сами.

Кралство Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света, поради петролните залежи: има най-големия запас и е най-големият износител на петрол в света. В нея се намират свещените за исляма градове Мека и Медина, където се стичат хиляди поклонници, но са забранени за хора от други вероизповедания. Известна е и със златото, диамантите, красивите джамии и високия стандарт на живот.

Населението в тази абсолютна монархия наброява около 37 млн. души. Това е държавата с най-строгите мюсюлмански традиции и стриктно спазване на шариата – главният източник на правото в Саудитска Арабия. Алкохолът, извънбрачните връзки и хомосексуализмът са наказуеми „морални престъпления“. Смъртното наказание се прилага активно, като от началото на годината са извършени най-малко 100 екзекуции.

рияд саудитска арабия

Дотук звучи като една не особено гостоприемна страна, която е хубаво да се избягва, особено от жени

Всичките ми близки и приятели бяха меко казано притеснени когато им съобщих, че ще предприема това пътуване. Но сега ще опровергая това опасение и ще преобърна всички представи за тази страна и дори горещо ще препоръчам да я посетите. Защо? През последните години Саудитска Арабия работи в посока по модернизиране на Кралството и отваряне към света.

Всичко започва през 2016 г. с представянето на амбициозен икономически план „визия 2030“, подготвен от престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. Основната цел е да превърне Саудитска Арабия във водеща световна икономика чрез диверсифицирането и намаляването на зависимостта от петрол, както и провеждане на социални реформи. Един от стълбовете на този грандиозен план са увеличаване на преките чуждестранни инвестиции. Има и няколко „гигапроекти“, сред които построяване на най-големия градски парк в света (в Рияд), изграждане на много нови домове и хотели покрай Червено море с цел луксозен туризъм, построяване на най-големия увеселителен град в света и перлата в короната…

Футуристичния мегаград Неом

Този мегаград представлява 500 метра висока и 170 километра дълга „стена“ от сгради насред пустинята, отвън ще бъде изцяло от огледала и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк. Ще черпи енергия само от възобновяеми източници. Друга цел на планът е да се привлекат 100 млн. посетители годишно до 2030 г. и Саудитска Арабия да се превърна в топ световна дестинация наред със съседните Дубай и Абу Даби. А на 27 септември 2019 г. Кралството официално отвори врати за туристи. Е, струва си да се даде шанс на тази страна, която е твърдо решена да промени консервативния си облик.

Нека приключението започне!

И така, решихме да отидем заедно с моя приятелка, защото от скоро нискотарифната компания Wizz Air осъщестява полети от София до Рияд. Важно е да се отбележи, че е необходима и виза. А планът ни се разрастна – искахме да стигнем и до Кувейт и Бахрейн. И денят за приключението настъпи – заминахме в края на септември. Не знаех какво точно да очаквам и бях малко притеснена, но нямах търпение да преживея това приключение. Още докато летяхме със самолета ни предупредиха, че спират да сервират алкохолни напитки след като навлезем във въздушното пространство на Саудитска Арабия. Правилата важаха още оттук.

Първото нещо, което прави впечатление в Саудитска Арабия още на летището са дрехите – жените са облечени с т.нар. „абая“ (дълга, свободно падаща черна роба), а на главата си носят „никаб“ (черен воал, от който се виждат само очите). Има такива, които са с черни ръкавици, както и покрити с допълнителен воал, който покрива дори и очите им. Чудехме се как не се спъват на всяка крачка! Видяхме и жени, които носят „хиджаб“ (кърпа, която покрива косата и врата, но лицето остава открито), както и такива, които не носеха нищо на главите си.

През 2019 г. принц Мохамед Бин Салман прави реформа и дава право на жените да шофират, пътуват и да се присъединят към работната сила. Освен това разрешава и сами да избират дрехите си – абаята и покриването на главата не са задължителни, но трябва да се обличат „скромно“. Изискването дори за чужденки е да се покрият раменете, колената и да не се вижда деколтето. Вече не бяхме притеснени след като видяхме най-разнообразни облекла. Мъжете бяха с традиционни бели роби, наречени „тоби“, които бяха удивително изгладени под конец! На главите си носеха „гутра“ – това са квадратните шалове за глава в червено и бяло. Усещаха се и прословутите им арабски парфюми.

Горещи дни и културни контрасти

От летището влязохме в нещо като горещ котел или пещ. Края на септември не е най-подходящия период за пътуване, термометърът показваше 39 градуса в 20 ч. вечерта и беше ужасно задушно и топло. Там няма градски транспорт и затова ползвахме Uber, както и местното Careem (малко по-евтина версия на Uber). Имаше доста големи задръствания в Рияд.

В хотела ни направи впечатление това, че имаше отделен етаж само за жени, както и СПА и басейн само за жени. Въпреки че през 2019г. принцът отменя половата сегрегация и премахва забраната за чужденци, които нямат брак, да спят в една хотелска стая в Саудитска Арабия все още на места има сегрегация. Ние се убдеихме, че в много хотели жените (дори чужденки!) нямат право да ползват басейни, в които влизат мъже, освен ако не са облечени подходящо (с дрехи).

Също така все още в някои хотели на неженени двойки не им е позволено да делят обща стая. Що се отнася до съжителство под един покрив – на неженените двойки е забранено, но има изключения като например – Роналдо и Джорджина, за които беше издействано разрешение.

Гостоприемство и нощен живот в сърцето на Саудитска Арабия

Направи ни впечатление, че местните са доста гостоприемни, любезни и добри. Чувствахме се в безопасност, а по улиците ни казваха „Welcome to Saudi“. Естествено привличахме всички погледи, но това беше всичко. Тук престъпността е сведена до минимум поради суровите наказания. Опитахме от местната кухня (ястието kabsa), както и ливанска, сирийска и иракска. Всичко беше много вкусно. Обслужването в заведенията е на много високо ниво, а хората са от по-бедните страни като Бангладеш, Пакистан, Индия.

Стандартът на живот е висок и цените са сравними с европейските. Рияд ме изненада с това, че е доста светски, модерен и пулсиращ град, пълен със заведения и все повече туристи. Но ритъмът на живот е друг и това е съобразено с горещото време – повечето молове, заведения и забележителности отварят врати след 15-16 ч., магазините за маркови стоки работят до полунощ, супермаркетите до 2.00ч, а ресторантите и заведенията до 4.00 ч. Може да се забележи как цяло семейство с деца излиза на разходка около 11-12 ч. през нощта.

Ние трябваше да се приспособим бързо към този ритъм и арабските нощи, за да можем да се насладим на всичко, което предлага този град – лягахме си към 3.00-4.00ч. през нощта, спяхме до 11-12ч, след това отивахме на брънч/кафе и следобед започваше деня. Шиша баровете са много популярни и може да се забележат навсякъде. А най-невероятното беше, че баровете бяха пълни с хора, но разбира се в тях се забъркваха само безалкохолни коктейли 😊 

на края на света

Забележителностите в Рияд не бяха малко

 За 4 дни успяхме да посетим дворецът „Al Masmak“, пазарът “Souq Al Zel”, известен открит „Boulevard Mall“ в Рияд, където имаше страхотни фонтани на фона на арабска музика, заведения, ски писта, детски кът. Разбира се всичко беше в огромни мащаби. Разгледахме Рияд и от птичи поглед – качихме се на върха на 99 етажен небостъргач, “Kingdom Center”, който е символът на столицата. Отидохме и до „Edge of the world“ – пустинна местност в близост до Рияд, в която имаш усещането, че си „накрая на света“.

Имахме и традиционна вечеря под звездите. Дирия е друга атракция близо до Рияд, която е нашият фаворит и е изключително красиво място – това е родовата резиденция на династията Ал Сауд и дом на обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Ат-Тураиф – мястото на първата саудитска държава, създадена през 1727 г.

              Нещо интересно е, че нашият престой съвпадна с националния им празник – на 23 септември се отбелязва годишнината от обединението на Кралството от крал Абдулазиз Ал Сауд през 1932 г. Тържествата започнаха няколко дни преди самият ден, а всички бяха излезли с колите си и правеха кръгчета в града с огромни знамена и плакати закачени на колите, малки деца бяха изскочили от прозорците. Имахме чувството, че са спечелили футболен мач и така изразяваха радостта си. Задръстванията бяха огромни. Улиците бяха пълни с хора и това продължаваше до сутринта. Видяхме и тази дивашка страна на саудитците и как лудо се забавляват.


Прочетете повече: Майорка – Остров На Красотата И Разнообразието

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: