HomeИНТЕРЕСНОЗнаете ли за свещената какао церемония?

Знаете ли за свещената какао церемония?

чаша с какао

Знаете ли за свещената какао церемония?

Лия Младенова разказва за церемониалното какао, използвано от древните маи, което ни свързва с духовното и собствената ни интуиция.

Какао церемонията е древен ритуал на хиляди години, идващ от културата на Маите и Ацтеките. Те свързват какаото с даването на живот и женското начало, а царевицата с мъжкото.

Церемониалното какао е различно от какаото на прах и се приготвя по специален начин. То има лечебни свойства за духа и тялото. Така нареченото Мама Какао всъщност съдържа множество полезни вещества като антиоксиданти, ненаситени мазнини, витамини и др.

Лия Младенова е завършила обучение за йога учител във Виена през 2022г. Започва собствен бизнес за изграждане на общности, холистични практики като йога, женски кръгове и какао церемонии. Обученията, които е преминала й дават възможност да опознае по-добре себе си и да преоткрие женската си сила. Нейната цел е да даде подкрепа и да сподели това, с което може да помогне.

Лия Младенова
Снимка: Лия Младенова

Ето какво още сподели тя, специално за MADAMSKO:  

Какво представлява какаовата церемония?

Какао церемонията е ритуал на хиляди години, идващ от културата на Маите и Ацтеките. За тях какаото е било дар от боговете, и те са подхождали с изключително внимание към свещеното растение. Било е приготвяно в течна форма и дарявано на боговете по време на ритуали, нещо като жертвоприношение.

С течение на времето, по-високия слой на обществото също е започнало да пие от какаото, но винаги с много уважение и с шаман, пазител на растението. В днешно време все повече хора се отварят към тази древна традиция, в която най-важната част е намерението и уважението, с което се влиза в такъв ритуал.

Церемониалното какао с какво се отличава от какаото, което намираме в магазините?

За да е церемониално какаото, което пием, то трябва да бъде приготвено по определен начин. За щастие, все още има много наследници на маите в Централна и Южна Америка и могат да предадат това древно знание. Какаовите зърна при церемониалното какао се пекат, което помага определени токсини да се изчистят от растението. След това се белят и мелят, най-често на ръка, докато се получи паста, която се разпределя в блокове.

Най-хубаво е цялата обработка на какаото да протече от ръцете на наследниците на това растение. Mного брандове последните години продават церемониално какао, но обработват сами зърната. Разбира се, не е проблем, но огромна любов се предава, когато това се случва от наследниците на маите.

Какаото на прах, което много от нас познават от детството и използват често в готварството, е различно от церемониалното с това, че е загубило много от полезните вещества, когато индустриално се отделя от какаовото масло.

Важно е да се отбележи, че дървото, на което расте какаовият плод за церемонии, трябва да бъде отглеждано специално. По този начин растението се сдобива с много полезни нутриенти и става така полезно и въздействащо за организма.

В церемониалното какао, отгледано и обработено по правилен начин, има много антиоксиданти, ненаситени мазнини, витамини и минерали, теобромин (вид протеин, който засилва функцията на мозъка и активира тялото), магнезий, желязо, цинк, фенилетиламин и анандамин. Повече от тези съставки се губят, когато какаото е сурово, или идва на прах.

какаови зърна
Снимка: Лия Младенова

Как ти самата се запозна с Мама Какао?

Преди близо 3 години моя близка приятелка ми спомена за какаото и ме насочи към жена, която провежда церемонии във Виена. Направих първата си церемония онлайн от България (беше лято и си бях тук), но не бях въобще подготвена. Бях си купила какао на прах и просто се включих без никакви очаквания. Но въпреки това усетих преживяването много силно, най-вече заради намерението, с което влязох в пространството.

Два месеца по-късно присъствах на какао церемония на живо във Виена, водена от моя близка приятелка в момента, и това преобърна всичко за мен. Тогава усетих толкова силно връзката със себе си, една вътрешна лекота и свобода и бях сигурна, че какаото ще е част от пътят ми.

Започнах да ходя по-често на церемонии или да си правя сама ритуали вкъщи, а след това завърших и две обучение за фасилитатор на какао церемонии.

За какво помага какаовата церемония?

На физическо ниво, церемониалното какао ни помага на намалим стреса и чувството за тревожност и да подсилим креативността и фокуса си.

Но истинската сила на Мама Какао е в енергията. Наречено още “Медицина на сърцето”, какаото работи със сърдечния ни център, и ни помага да отворим своите сърца, за да чуем това, което имат да ни кажат. В ежедневието си голяма част от нас се водят от гласа на ума, но много често това са заучени модели на поведение или ограничаващи вярвания, които носим със себе си от малки.

Какаото ни помага да надскочим тези мисли и да се вслушаме в това, което всъщност чувстваме, в своята собствена истина. Помага ни да разберем по-добре кои сме ние без всички маски, които носим и да осъзнаем колко силна и важна е връзката ни със самите нас. И не на последно място, Мама Какао (неслучайно носейки женския дух на майката) ни напомня да се грижим за себе си като за деца и да позволяваме любовта, радостта и свободата в живота ни да са водещи.

червена свещ
Снимка: Лия Младенова

За всеки ли е подходящо да приема церемониално какао?

Да. Церемониалното какао не е нещо, запазено за хора, които се занимават с духовни практики или със себеразвитие. То може да помогне на всеки един човек стига да се приема с правилното намерение и предназначение.

Разбира се, на физическа основа има фактори, които трябва да се вземат предвид при приемането на какао. Хора с високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, или с други заболявания е хубаво да се консултират с лекар. Бременните жени също трябва да имат зелена светлина от лекар или опит с какаото, за да го приемат по време на бременността. Какаото може да бъде много полезно за бъдещата майка и плода, но препоръчвам всяка жена да проучи откъде идва какаото, което приема и също така да внимава с дозировката.

Как желаещите могат да се докоснат до магията на какаото?

За огромна радост в България се провеждат все повече и повече какао церемонии. Това, което бих казала е, че това не са церемонии по традицията на Маите, а са вдъхновени от тях. Има брой жени, пазителки на медицината на какаото, които провеждат редовно събития, както и в София, така и в други градове.

На моята страница можете да откриете събитията, които ще провеждам следващите месеци, а ако имате нужда от препоръки, винаги съм насреща.

Пожелавам едно прекрасно запознанство и свързване с магията на Мама Какао.

Ако искате да се докоснете до свещеното растение и имате интерес да работите с церемониално какао, може да се свържете с Лия в социалните мрежи Facebook и Instagram.


Прочетете повече: 15 хитрини за добро настроениеMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: