HomeИНТЕРЕСНОКолко полезно е да плуваме?

Колко полезно е да плуваме?

корица жена на бесейн

Колко полезно е да плуваме?

Спомняте ли си дните от детство, в което ни учеха да плуваме? Защо не преоткрием тези времена по здравословния начин?

Плуването е едно страхотно начинание заради самата вода. Освен че те олекотява и те прави по-гъвкав, прави и горенето на калории като детска играчка.
„Що се отнася до сърдечно-съдовите упражнения, плуването предлага малко по-малко износване на тялото, отколкото други тренировки“, казва д-р  Травърс пред clevelandclinic.

Ето защо да посетим плувния басейн и да плуваме, плуваме….

Ползи за здравето от плуването

Не казваме, че плуването е лесно, но не натоварва тялото, толкова, колкото бягането или карането на колело. Това е така, защото упражненията във вода намаляват въздействието на телесното тегло върху ставите.  Плаваемостта на водата намалява тежестта.. Това е особено полезно, ако страдаме от скованост или болки в ставите или: 

  • Артрит:  отдавна е известно, че плуването е  една от най-добрите възможности за упражнения  за хора с артрит, като помага за намаляване на симптомите и подобряване на мускулната сила.  
  • Фибромиалгия:  Едно проучване  на жени с  фибромиалгия  установява, че редовното плуване в продължение на осем месеца води до 20% подобрение на цялостната им физическа функция и огромни 53% подобрение на тяхната скованост.   
  • Затлъстяване:  Излишното тегло може да окаже натиск върху ставите, правейки ги сковани и болезнени. Но плаваемостта на водата прави плуването и другите водни упражнения чудесна възможност за хора със  затлъстяване и наднормено тегло
  • Бременност:  Бременността може да доведе до всякакъв вид дискомфорт, включително болки в мускулите и ставите, но упражненията във водата  могат да помогнат  да защитите ставите си и да донесе облекчение.  
  • Намалена мобилност:  Ако имате увреждане, което  засяга мобилността ви, като мускулна дистрофия, церебрална парализа или множествена склероза, водните упражнения могат да помогнат за  намаляване на болката и спастичността

Поддържа сърцето ви силно

Кардио активността  е един от ключовете към здраво сърце, а ползите от плуването за сърдечно-съдовата система са ясни. Доказано е че: 

  • Подобрява нивата на холестерола. 
  • Намалява кръвното налягане. 
  • Намалява  риска от сърдечни заболявания.  

Мащабно проучване,  поръчано от Swim England, установява, че плувците имат 41% по-нисък риск от смърт поради сърдечно заболяване или инсулт, отколкото неплувците.Укрепва белите дробове

Плуването кара тялото ни да използва кислорода по-ефективно. Така че ако сте били диагностицирани с астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), това може да е добро упражнение, което да опитате.    Въпреки това  проучванията показват също ,  че дългосрочното излагане на дезинфектанти, използвани за почистване на плувни басейни, всъщност може да увеличи риска от астма. Така че продължете с повишено внимание и винаги се консултирайте с вашия лекар, за да  сте сигурни, че плуването е безопасно.

жена която плува
Снимка: Freepik

Изгаря калории

Според  американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, човек, който плува за 30 минути, изгаря  255 калории. Но това варира в зависимост от вашето тегло, скорост и ход. Swim England съобщава  , че бътерфлайът изгаря най-много калории, но тъй като може да бъде толкова трудно за научаване и поддържане – особено за начинаещи – не се препоръчва като начин за отслабване. Свободният стил е по-добрият вариант, ако тепърва започвате. 


Прочетете повече: Как Периодичното Гладуване Ни Влияе


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: