HomeИНТЕРЕСНОКлаудия Голдин с Нобелова награда

Клаудия Голдин с Нобелова награда

Клаудия Голдин

Клаудия Голдин с Нобелова награда

В сфера, често доминирана от нейните колеги мъже, Клаудия Голдин току-що влезе в историята! Голдин спечели Нобеловата награда за икономика, съобщава The Guardian. След Елинор Остром през 2009 г. и Естер Дюфло през 2019 г., Голдин е едва третата жена, която печели, и първата, която е отличена самостоятелно.

Слушай статията:

Какво прави Клаудия Голдин?

Клаудия изучава защо мъжете и жените често получават различно заплащане и защо по-малко жени заемат най-добрите позиции. Работата на Голдин е полезна за нашето колективно разбиране за това, защо съществуват различията между половете и как участието на жените в работната сила намалява и намалява с течение на времето, в зависимост от социални, културни, политически и икономически фактори. Нейните открития помагат на другите да разберат по-добре тези проблеми и да намерят начини да ги коригират.

Доклад подкрепя изследванията на Голдин

Миналата седмица консултантската компания McKinsey и организацията LeanIn публикуваха годишния си доклад „Жените на работното място“ , включващ проучване на 276 компании в частния, публичния и социалния сектор. Той заключава, че жените все още са системно задържани на работното място. Поради фактори като неадекватни грижи за децата, очаквания, норми, несъзнателни пристрастия и явна дискриминация.

В проучване на журналиста Джоузи Кокс, той открива, че бизнес лидерите все още възлагат отговорността на жените да коригират икономическото неравенство между половете. Някои все още са убедени, че трайната разлика в заплащането между половете е просто функция на избора на жените. Симптом, че жените просто не са толкова професионално амбициозни, колкото техните колеги мъже.

Защо нейната Нобелова награда има значение? 

Нобеловата награда не е просто награда. Като почита Голдин, Нобеловият комитет потвърждава стойността на нейните изследвания и важността на икономическите проблеми на жените. Това е послание, че тези въпроси не са нишови, те са неразделна част от разбирането и подобряването на нашето колективно икономическо здраве.


Прочетете повече: 5 невероятни жени, носители на Нобелова награда


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: