HomeЗДРАВЕКакви въпроси да зададем относно рака на гърдата

Какви въпроси да зададем относно рака на гърдата

корица розова панделка

Какви въпроси да зададем относно рака на гърдата

При консултация с лекар, не винаги правилните въпроси за рака на гърдата изникват в съзнанието ни.

Онкологът  Джейм Ейбрахам, , сподели пред clevelandclinic  някои важни въпроси, които трябва да зададем при преглед. Отговорите, които получаваме, ще ни помогнат да разберем по-добре за диагнозата и възможностите за лечение на рак на гърдата. Имайте предвид също, че вашият лекар може да не разполага с всички отговори веднага, така че бъдете търпеливи.

Колко вида рак на гърдата съществуват?

Лекарите класифицират рака по различни категории, от това, от къде произхождат и как може да се разпространи. Това са важни неща, които могат да помогнат при определянето на правилното лечение. По-редките видове рак на гърдата могат да засегнат зърното, съединителната тъкан на гърдата или лигавицата на кръвоносните или лимфните съдове. А някои видове рак на гърдата са неинвазивни, което означава, че се съдържат в млечните ви канали и не са се разпространили. Това се нарича дуктален карцином in situ (DCIS), понякога известен като стадий 0 рак на гърдата.

Инфилтриращ/инвазивен дуктален карцином (IDC) : До 80% от раковите заболявания на гърдата започват в  млечните канали и след това растат в мастната тъкан на гърдите. Оттам раковите клетки могат допълнително да метастазират (разпространят) в други части на тялото ви. 

Инвазивен лобуларен карцином (ILC) : Други 10% от раковите заболявания на гърдата започват във вашите жлези, произвеждащи мляко, или лобули. Те също са способни да се разпространяват.Какъв е моят статус на рецепторите за естроген и прогестерон?

Хормоните на вашето тяло, особено естрогенът и прогестеронът , може да играят роля в развитието на вашия рак на гърдата.  Нормалните клетки имат рецептори, които им позволяват да получават информация (включително сигнали за растеж) от вашите хормони – нещо като начина, по който мобилният ви телефон улавя сателитни сигнали. Раковите клетки също могат да имат хормонални рецептори, което им позволява да се включат в регулирането на нормалния клетъчен растеж на тялото ви.За да определи статуса на вашия естрогенен рецептор и прогестеронов рецептор (ER/PR), Вашият лекар ще назначи биопсия на гърдата , която тества проба от ракови клетки. Ако вашите клетки имат рецептори за естроген и прогестерон, те са ER/PR-позитивни и са в състояние да открият сигнала на естрогена и да го използват, за да стимулират растежа си. Ако ги нямат, означава, че те са ER/PR-отрицателни, те не могат да чуят съобщението за сигнализиране на растежа. Около 70% от тези с рак на гърдата са ER/PR-положителни. Изгледите за ER/PR-положителни тумори са по-добри от ER/PR-отрицателни тумори. ER/PR-отрицателните тумори, които са по-агресивни, не могат да бъдат лекувани по този начин. Тъй като им липсват рецептори, антиестрогенните хапчета не действат. В тези случаи химиотерапията обикновено е предпочитаното лечение.

Какво е геномно изследване и какъв вид ще направя?

Има два вида геномно изследване: зародишна линия и соматично . Те тестват за възможни генетични мутации във вашите клетки. Тестването на зародишната линия разкрива дали носите ген, който ви излага на висок риск от рак на гърдата или други видове рак, като мутациите BRCA1 или BRCA2 . Ще имате този вид тестване, ако:

  • Имате фамилна анамнеза за рак на гърдата, рак на яйчниците или други видове рак.
  • са на възраст под 50 години.
  • Имате тройно отрицателен рак на гърдата.

MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: