HomeИНТЕРЕСНО5те езика на любовта и тяхната същност

5те езика на любовта и тяхната същност

корица знак любов

5те езика на любовта и тяхната същност

Защо е важно да знаеш как искаш да обичаш и как да те обичаш?

🎧 Слушай статията:

21 век, ерата на високата технологичност, забързано ежедневие, краткотрайни връзки и малко разбъркани роли в отношенията между мъж и жена. Ето че съпреживяваме много интересен период от съществуването на човешката цивилизация, а нуждата от поне малко любов е огромна. 

Не знам за световния глад, затлъстяването и пандемиите, но ако се направи някакво световно проучване – всички ще се окажем в дефицит на любов. 

Времената са такива, че всеки иска нещо хем бързо, хем свястно. Защото нямаме време и усилията не си заслужават. Как ли пък не! Ние, хората, сами се превърнахме в захабени вещи, които не искаме да рециклираме. Докато търсим поредното червено флагче на човека отсреща, не забелязваме, че може би вината е и в нас самите? Възможно ли е? Защото освен че търсим нещо като за малко, то трябва и да става, нали? Да, ама дори бабите знаят за „Трай бабо за хубост“. 


Не се получава, защото не знаеш какво искаш

Покрай популяризирането на гуру цитатите от сорта „Каквото е писано, ще стане“, „Той не е в мъжката си енергия“ и още куп такива врели некипели, жените започнахме да се освобождаваме от отговорността и да се извиняваме, че не зависи от нас. Истината е, че зависи от нас. А ние просто не знаем какво искаме! Факт е, че поне всяка една от нас се е хващала да казва: „Искам еди какъв мъж, с еди си какви качества“и накрая, като намерим такъв, го зарязваме. Защото не ни обича така, както искаме.

Тук идва момента да вметна, че всеки обича и иска да получава любов по различен начин.„5те езика на любовта“ и д-р Гари Чапмън

Д-р Гари Чапмън е психолог, който разработва идеята за 5 езика на любовта. Представете си, че сте на екскурзия в Барселона, грам пъкел не разбирате и говорите испански, но се опитвате да си поръчате салатата с френски манилов винегрет. Това и на български да си го поръчате, пак няма да ви разберат, пък камо ли на испански. Но идеята ми беше, че докато се опитвате да поръчвате, ще се мъчите да го обясните на сервитьора, който няма да ви разбере, но и вие няма да го разберете, че ви казва, че не ви разбира. Забъркано, нали? Общо взето така е и с любовта. Когато не знаем, как искаме да ни обичат, но и не знаем как можем да обичаме, нещата стават много заплетени. Според д-р Гари Чапмън проблемът в изразяването и получаването на любовта възниква след като премине еуфорията от първоначалното влюбване. Самият процес нарича „изпразване на резервоара за любов“.

Кои са 5 те езика на любовта

Същият д-р Гари Чапмън установява, че всеки от нас е предопределен да показва любовта си по един, в рядък случай по повече начини, но и да я получава по определен начин.

Утвърждаващи думи

Ако обичаш да чуваш, колко значиш за човека до теб, да получаваш комплименти, похвали и да бъдеш окуражаван от него, то значи твоят език на любовта, са утвържаващите думи. Колкото по-често чуваш думите „Обичам те“, толкова по-сигурен се чувстваш с партньора си.

Пълноценно прекарано време

Ако предпочиташ да прекарваш време с половинката ти, отколкото да слушаш как си най-прекрасната жена на света (а ти си!), то това е твоят предпочитан език на любовта. Това може да се изразява дори и като да гледате филм след вечеря заедно или да измиеш чиниите, а той да ги подсуши. Не означава постоянно да се извеждате на срещи по скъпи заведения. Щастието се крие в простите неща.

Получаване на подаръци 

Получаването и подаряването на подаръци е подценявания език на любовта. Дали защото сме приучени да се срамуваме да си поискаме, защото току виж сме били материалистки или по някакви финансови причини. В това да искаме да получим няма нищо срамно, пък и не е задължително да изискваме или подаряваме нещо скъпо.

Услужливост

Харесва ви да получавате помощ с носенето на пазарските торби, пускането на прахосмукачката, изхвърлянето на боклука или да ви купят нещо сладичко от магазина без дори да сте помолили. Този език на любовтае е за хората, които вярват, че действията говорят по-силно от думите. За разлика от тези, които предпочитат да чуят колко са обгрижвани, хората в този списък обичат да им се показва как са оценени. Да вършат по-малките и по-големите задължения да направят живота им по-лесен или по-удобен е много ценено от тези хора. 

Физическа близост

Хората с език на любовта, който е физическа близост, се чувстват обичани, чрез докосвания, прегръдки и какво ли още не. Ако партньорът ви, обича да ви държи ръката, докато шофира, и ви целува на всеки един червен светофар, то най-вероятно неговият приоритетен език е този.

Ако искате да разберете вашия език на любовта, можете да го направите тук.


Прочетете повече: Любовта може да трансформира нашето ДНК и да излекува телата ни според наукатаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: