HomeИНТЕРЕСНОБъди успешен в работата и в живота

Бъди успешен в работата и в живота

Дейвид Алън

Бъди успешен в работата и в живота

Дейвид Алън помага на всеки, който иска да организира правилно времето си и да приоритизира задачите си.

Напоследък всички ние сякаш постоянно сме бомбардирани от всякакви неща, които отвличат вниманието ни. Не минава и ден без известие в социалните мрежи, без имейл или текстово съобщение. В тази изключително разсейваща среда по-важно от всякога е фокусирането върху нещата, които правим в момента. Авторът пише тази книга за хората, които прекарват по-голяма част от времето си в безсмислени дребни задачи и имат чувството, че постоянно нещо ги разсейва.

Какво друго ще научите от „Накарай всичко да работи: Бъди успешен в работата и в живота“?

В тази книга ще откриете защо хората оставят всичко важно в момента, в който получат извтази естие за имейл. Също така ще разберете защо да сте заети не е равносилно на това да бъдете продуктивни. Авторът Дейвид Алън съветва хората да изпълняват първо лесните и бързи задачи, ако искат да бъдат успешни в работата и в живота. След това идва ред и на по-трудоемките и бавни.

Хората лесно се разсейват и губят приоритетите си

Колко често ви се е случвало подобно нещо? Работите върху важен документ, когато изведнъж на монитора изскача известие за получен имейл. И какво правите? Ако сте като повечето хора, вероятно на мига ще забравите за работа си и ще отговорите на мейла. Но защо е така? Най-вече защото умът на човека е непостоянен.

Съвременният свят ежедневно е бомбардиран от нова информация – известия в социалните медии, СМС-и, имейли или куп други съобщения. Когато тази нова информация пристигне, хората няма как да знаят дали тя е важна, или не, освен ако не й обърнат внимание, за да разберат. Това означава, че човек непрекъснато е разсейван и следователно е много трудно да остане фокусиран върху важните задачи, за да ги свърши.

Често пъти продуктивността се измерва в количеството свършена работа. Това обаче не е добър показател. Макар че многото имейли и бизнес срещи карат служителите да се чувстват свръх заети и продуктивни, това по никакъв начин не говори за качеството на работата им. Един много по-добър измервател на продуктивността е прогресът на поставените цели. Съсредоточаването върху количеството може да забие хората в маловажни задачи и така те да забравят за своите цели.

За да постигнат пълния си потенциал, хората имат нужда да бъдат както креативни, така и добре организирани

За да постигне успех в работата и живота, човек трябва да има перспектива и контрол. Перспективата означава способност да се види голямата картина. Контролът помага на хората да организират и управляват времето и задачите си. Много от нас обаче могат да управляват само един от тези аспекти. На някои хора дори им липсва както контрол, така и перспектива. Те се чувстват безпомощни и постоянно се намират в състояние на тревожност. Такива хора трудно биха организирали дори най-обикновена вечеря с приятели. Има и такива, които са в другата крайност – постоянно контролиращи, но без никаква перспектива.

Около нас често срещаме също така хора, които имат много идеи, но не успяват да осъществят нито една от тях. Перспективата им е голяма, но им липсват организационни и управленски умения. Най-успешните хора, разбира се, са тези, при които има баланс между контрола и перспективата. Подобно нещо може да се постигне единствено когато човек организира добре задачите и целите си. Тези хора са иновативни и креативни, но в същото време упражняват нужния контрол, за да приложат идеите си в действие.

Облекчете паметта си, като започнете да си записвате всички идеи и задачи

Колко пъти сте ходили в магазина, за да си купите три неща, но сте си тръгвали от там само с две? Или колко пъти сте имали брилянтна идея в обедната си почивка и напълно сте я забравяли до вечерта? Такива неща се случват доста често. Всъщност идеите и намеренията са застрашени да бъдат забравени, освен ако човек не ги запечата някъде. Единственият начин да се случи това е като се „възложат на някакъв външен изпълнител“.

Така паметта на хората се облекчава и освобождава. Съветът, който Дейвид Алън дава на читателите си, е да записват на лист хартия всичките си идеи и мисли. Това е един полезен навик, който изключително много помага на хората да организират целите си. По този начин не претоварваме паметта си с излишна информация.

Според автора на книгата всеки човек трябва да има на разположение няколко тетрадки или дневници до себе си вкъщи, в офиса, в колата или в чантата. Идеите трябва да бъдат записвани на момента, за да не бъдат забравени. Когато на работното място се провежда бизнес среща, необходимо е всичко важно да бъде записано на дъската. След това да бъде снимано, за да не се изгуби и забрави.

Организирайте задачите си в категории според това кога и къде ще ги изпълнявате

След като направите списък със задачи, трябва да ги организирате по правилния начин. Дейвид Алън съветва читателите си да започнат като най-напред разделят задачите в три отделни категории. В първата е всичко, което трябва да се свърши сега, във втората – нещата, които може да се извършат в по-късен момент, и в третата – тези, които някой друг трябва да свърши. Уверете се, че всичките тези задачи ви придвижват напред към постигането на дългосрочните ви цели. Някога прекарвали ли сте цял ден във вършене на всевъзможни малки задачи само за да се обърнете назад и да осъзнаете, че те изобщо не са довели до нищо смислено?

Кои са трите неща, които трябва да направите, за да организирате добре задачите си

Първо, определете всички отговорности, които имате и се уверете, че ги спазвате, независимо какво друго правите. Отговорностите са както към другите хора, така и към самите нас. Пример за лична отговорност е здравето на човека. Това може да стане като правят месечни и годишни прегледи при доктор, ходят често на зъболекар, спазват здравословен режим на хранене и спортуват.

Второто нещо, което трябва да направите е да групирате индивидуалните си задачи в лесно управляеми проекти. Проектите, от своя страна, трябва да ви придвижват към една по-дългосрочна цел и да са постижими в рамките на по-малко от една година. В личния живот – това може да е да научите основите на немския език, за да може след време да го владеете напълно свободно. В професионалната сфера – проектът може да бъде да наемете експерт по маркетинг, за да постигнете повишаване на продажбите с 15 процента.

Накрая трябва да оцените своите цели. Целите се различават от проектите в това, че те са по-дългосрочни и по-стратегически. Една цел обикновено се изпълняват в рамките на една до три години. Например, вашата дългосрочна цел може да е да погасите кредита си. Това може да наложи изпълнението на различни проекти, като предоговаряне на заема, преместване в по-евтин за живеене град и намиране на допълнителна работа.

Определете кои са целите ви и ги преследвайте, като не забравяте за ценностите си

Запитайте се къде си представяте, че ще бъдете след десет години? Дали бихте си построили голяма къща? Или ще предприемете околосветско пътешествие? А може би ще основете собствена компания или ще се занимавате с благотворителна дейност? Запишете всички ваши мечти и желания на лист хартия. Не пропускайте нищо, което искате да постигнете.

Насочете всичките си усилия, за да осъществите мечтите си. Дейвид Алън съветва читателите си да запишат своите ценности на лист хартия и да ги препрочитат от време на време. Тъй като човешкия мозък забравя неща, които не повтаря.


Чуйте ключовите моменти от световноизвестни заглавия в Бързи Книги – първото мобилно приложение за аудиорезюмета на книги в България.

Свалете приложението Бързи Книги безплатно сега:


Прочетете повече: Не е нужно да си луд по време на работа?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: