HomeИНТЕРЕСНОКолко калории горим на ден?

Колко калории горим на ден?

корица полезен план за диета

Колко калории горим на ден?

 Организмът ни изгаря средно от 1200 до 2000 калории на ден без никаква активност.

🎧 Слушай статията:

Четейки това, докато седиш на дивана, гориш калории. Горенето на калории е естествен процес на тялото, за да поддържа всички процеси в организма ни. По принцип изгаряме около една калория за минута без да правим абсолютно нищо. И въпреки това не пренебрегвайте истинската причина и значение на калорийния прием. Все по-често сме обсебени от мисълта за количеството и стойността на калориите, които сме приели и дори си налагаме ограничения, които изтощават нашето тяло. Не става въпрос за цифрите на кантара. Става дума за оцеляване.

Д-р Грибелер споделя пред  clevelandclinic: „Това постоянно изгаряне, което поддържа тялото ни, е по-познато като наш метаболизъм . За да сме по-конкретни, вашата основна метаболитна скорост (BMR) се отнася до минималния брой калории, от които тялото ви се нуждае, за да функционира.

Изчисляване на вашата скорост на метаболизма

BMR преставлява базален метаболизъм или с общи думи е индикатор, който показва колко калории трябва да изгори тялото ни в състояние на покой, за да може да запази основните си жизнени функции. Всички ние имаме BMR, но той не е еднакъв. Скоростта на обменянето на веществата зависи от факторите като:

  • Височина
  • Тегло
  • Пол
  • Съотношение мускули към мазнини
  • Генетика
  • Има редица сайтове, който извършват грубите сметки, след като въведе годините и килограмите си. Много от смарт часовниците също поддържат тази функция, като отчитат количеството изразходени калории.Трябва ли да се фокусирате върху скоростта на метаболизма?

Ако сте активно спортуващ и трениращ човек, тялото ви ще използва повече енергия, докато е в покой. Мускулната маса изисква повече енергия, съответно забързва метаболизма. Ако целта ви е да отслабнете, то важното е да запазите мускулната си маса. Нейната загуба ще забави метаболизма и изгарянето на калории и резултата ще се превърне в точно обратното  на това, което се опитвате да постигнете.

спортуващи хора в клас по зумба
Снимка: Freepik

Прочете повече: Как периодичното гладуване ни влияеMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: