HomeКРАСОТАКак да се грижим за кожата си през студените месеци?

Как да се грижим за кожата си през студените месеци?

Момиче с чиста кожа

Как да се грижим за кожата си през студените месеци?

Помогнете на кожата си да се адаптира от топлото и влажно време към хладно и сухо с тези изпитани съвети от специалисти. 

Слушай статията:

С прехода към есента начинът, по който кожата ни реагира на новите температури се променя. През лятото често има повече влага, което помага да останем хидратирани. През по-хладните месеци въздухът става по-сух навън, а отоплителните уреди допълните го изсушават. Когато кожата започне да губи влага, бариерата може да се наруши. Това води до повишена чувствителност, сухота и дори раздразнение

Така че не просто е модерно да промените рутината си за кожата през есента – това е от решаващо значение за поддържането на здрава и красива кожа през цялата година, пише Real Simple. Ето какви съвети дават специалистите:

За много чувствителна кожа, хидратирайте с еластин, колаген или алое

Ан Лий, основател на Dermaesthetics Beverly Hills , казва, че хората с чувствителна кожа може да изпитват парене или сърбеж по време на прехода на сезоните. „Подхранете кожата си с еластин и колаген, за да подпомогнете процеса на възстановяване. Покрийте кожата си със студено обработено алое и по-плътни кремове“, казва тя.

Преминете към по-плътен овлажняващ крем

Поради промените в околната среда, преминаването към по-плътен овлажняващ крем преди лягане е важно, казва Джулия Цу, доктор по медицина. „Трябва да компенсираме промяната, като добавим повече влага към кожата и помогнем да се задържи.“ 

Използвайте балсам за устни и околоочен крем

Ако тези две неща още не са част от рутината ви, сега е моментът да ги добавите. Тези продукти ще хидратират устните ви и кожата около очите. Не използвайте ексфолианти и ретиноиди толкова често

Причината за това отново е свързана с по-сухия и по-студен въздух. Локалните ретиноиди и ексфолианти могат да раздразнят кожата. През лятото, влагата и повишеното омазняване възпрепятстват това да се случи. 

Не спирайте да използвате слънцезащита 

UV радиацията е по-голяма през лятото, но тя съществува през всичките четири сезона. „По всяко време трябва да се използва слънцезащитен крем“, казва Джулия Цу, доктор по медицина в Ню Йорк. „UV радиацията ускорява и увеличава риска от рак на кожата.“ Тя препоръчва да се използва ежедневен SPF 30.

Добавете витамин С към вашата рутина

„Витамин С има двойно действие. Помага в борбата с SPF лъчите, които не са блокирани напълно от вашия слънцезащитен крем“, казва Ан Чапас, сертифициран дерматолог. „Също така изравнява пигментацията на кожата, което помага за стимулиране на производството на колаген.“

Използвайте овлажнител за въздух

Дерматолозите съветват да инвестирате в овлажнител за въздух през есента и зимата. „Колкото повече влага има във въздуха, толкова повече влага ще усети кожата ви“, казва д-р Цу.


Прочетете повече: Зехтин, мед и лавандула: комбинацията за красиви устни


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: