HomeМЕСТАМалко известни места в Италия, които не са за изпускане

Малко известни места в Италия, които не са за изпускане

Жена яде пица в Италия

Малко известни места в Италия, които не са за изпускане

Италия е истински рай за пътешественика. Има всичко: древни руини, средновековни градове, море, планини и зашеметяваща природа. Не е изненадващо, че тази страна се посещава всеки ден от милиони, които искат да получат незабравимо изживяване. 

Разбира се, много градове в Италия се характеризират с постоянни тълпи от туристи. Но ако се отдръпнете от обичайните модели и утъпкани пътеки, можете (и дори трябва!) да видите малко известни и дори тайни места в Италия, пише Topvoyager.

Пишота, Кампания

Пишота

В това малко градче в Южна Италия, провинция Салерно, регион Кампания  е изестно със своите ваканционни къщи. Там е един от плажове по света, получали отличието син флаг за високо качество, чистота и екологичност Най-важното тук са хората. Елате и поговорете с приятелски настроени жители.

Бергамо, Ломбардия

Бергамо

За мнозина името му се свързва само с малкото летище край Милано, където кацат и вземат автобусите за големия град. Други ще го свържат с художника Караваджо или композитора Доницети (чието име носи театъра в Бергамо), както и с театралния персонаж Арлекино. Градът условно се дели на Долен (по-индустриален) и Горен град (запазил очарованието на старите времена). До Горния град може да се стигне чрез въжена железница(фуникуляр) и да се любувате на невероятни гледки. Смята се за най-красивия планински град. Просто е невъзможно да пропуснете това невероятно място!

Монтефалко, Умбрия

Монтефалко

Монтефалко е градче в Централна Италия, провинция Перуджа, регион Умбрия. Името му означава Соколов връх  и идва от това, че е известен със своите величествени гледки и отлично червено вино. Страхотна комбинация! Най-интересните забелжителности на Монтефалко са: Галерията в църквата Св.Франциск с цикъл от стенописи на Беноцо Гоцоли и сбирката от картини на Перуджино, Меланцио, Пиер Антонио Мецастрис, Антониацо Романо, Тиберий д’Асизи и др., както и църквите Св.Августин, Св.Фортунат, Св.Илумината и др.

Габиче Маре, Марке

Габиче

Градчето е в Централна Италия, провинция Пезаро и Урбино, регион Марке, разположено на Адриатическо море.  В миналото е било малко рибарско селище, но след това се превръща в търсен курорт с много развлечения. Много италиански сериали са снимани именно в него. Смята се за лятна ваканционна дестинация за италиански семейства. Елате тук с децата си и се забавлявайте.

Порто Венере, Лигурия

Порто Венере

Това е малък град в Северозападна Италия, провинция Специя, регион Лигурия, разположено на брега на Лигурско море. Порто Венере е построен от генуезците през XII век. Този район, заедно с природния парк Чинкуе Тере, е част от обектите на световното наследство, обявени от ЮНЕСКО. Три острова до него привличат посетители – Тино, Палмария и Тинето. Много хора смятат този град за доста приятен и не много шумен. Елате тук и се отпуснете.

Тревизо, Венето

Тревизо

Градът и общината Тревизо се намира в Североизточна Италия, област Венето и е административен център на провинция Тревизо, само на 30 км от Венеция. На мястото, където реките Канян и Силе се вливат в една, се намира мостът Данте, който е изграден в чест на споменаването на Тревизо в „Божествена комедия“. Тъй като мостът се е срутвал няколко пъти преди да бъде изграден в днешния си вид, той е известен още като Ponte dell’impossibile – Мостът на невъзможното. Известен е и с това, че от него води началото си светоизвестната марка „United Colors of Benetton“, чиято централа на компанията се намира в центъра на Тревизо. Центърът му е истински малък град със средновековни порти, стотици малки улички, с арки над тях и над каналите. Тук можете да се почувствате като рицари!

Сована, Тоскана

Сована

Селцето  Сована в Южна Тоскана,  провинция Гросето, за щастие, е запазило най-автентичните си характеристики, след като е избегнало бароковия стил, който е променил толкова много църкви, паметници и градове в района. Малко в сравнение със Сорано и Питиляно, то е успяло да запази чара си, направо ви пренася в Средновековието и е идеално за бърза разходка: пейзаж, храна, вино и Parco Archeologico Città del Tufo. Особено подходящо за тези, които не обичат да се разхождат нагоре и надолу по хълма, защото въпреки че е на върха на хълма, селцето е разположено на равнина.Това малко село в Тоскана е пълно със средновековни сгради и хотели.

Езерото Изео, Ломбардия

Езеро Изео

Разположено в подножието на Бергамските Алпи, провинция Бреша, област Ломбардия, Изео е по-малко от езерото Комо, но много по-тихо и по-очарователно! Градчето Изео, освен с езерото, привлича туристите и с красиви дворци и сгради, боядисани в пастелни цветове и крайбрежната си алея. Изео гледа към острова със заострен връх Монте Изола, издигащ се от водата, заедно с Изола ди Сан Паоло, частен остров с дворец върху него, който сега е собственост на семейство Барета.

Национален парк Порто Селваджо, Пулия

Национален парк Порто Селваджо

Саленто поручава прякора“Италианските Малдиви“ благодарение на райския пейзаж на бреговете си. Като част от административния регион Пулия, той може да се похвали и с богато културно наследство, повлияно от комбинация на култури, оставили своя отпечатък през вековете. Той се намира между Адриатическо море на изток и Йонийско море на запад. Въпреки че е сравнително малък полуостров (дълъг 100 километра и широк 40 километра), двата бряга са много различни един от друг. В природният парк“Порто Селваджио“ молето се среща с пясъчни дюни, покрити с храсти макис, вечнозелени растения от Средиземно море. Тук се съхраняват останките от Магна Греция(Велика Гърция). Местното население говори на гръцки диалект, наречен грико.

Сулмона и планинската верига Монти дела Лага, Абруцо

Сулмона и планинската верига Монти дела Лага

Сулмона се намира в регион Абруцо, провинция Акуила, разположен в подножието на планината Ла Майела. Известен е със своите захаросани бадеми. В сърцето на Апенините планинската верига Монти дела Лага (планини на езеро) е група от върхове, разположени близо до границата с Умбрия.

Матера, Базиликата

Матера

Този беден град е най-забележителният пример за подземно селище. Останки от древни селища все още съществуват по целия свят. Едно от тези места е италианската Матера. Това е невероятен пещерен град, който някога е бил дом на хиляди хора. Жилищата са издълбани директно в скалата, което позволява на хората да създават повече домове с нарастването на населението. Изненадващо, много от неговите части са толкова добре запазени, че през 2004 г. са използвани за заснемането на филма „Страстите Христови“. Градът съществува от 9000 години и може би си мислите, че е напълно празен. Но се оказва, че в него все още живеят хора. През 1993 г. районът е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Сега естествената красота на Матера ще бъде защитена за много години напред.

Равело (Амалфийско крайбрежие), Кампания

Равело

Малкото курортно градче се намира в областта Салерно, Кампания и е разположено на върха на Драконовата планина, много близо до Амалфи и затова го описват като по-близо до небето, отколкото до земята. Красотата му е е възхвалявана от музиканти, артисти и писатели (Рихард Вагнер,  Джовани Бокачо, Гор Видал). Елате в Равело в началото на лятото и се насладете на предимствата на най-спокойния и очарователен италиански курорт!

Триест, Фриули – Венеция Джулия

Триест

Триест се намира в североизточна Италия и е центъра на региона Фриули–Венеция Джулия. Разположен в близост до границите със Словения и Швейцария, градът се оказва място, на което през вековете са се срещали много националности и техните култури. Днес е важно пристанище в Триесткия залив и привлича туристите със своите замъци и средновековни красоти. Фриули-Венеция Джулия е административен регион в Североизточна Италия, който се ползва със специален автономен статут. Оформен е от два географски района: Фриули и Венеция Джулия, отделяни от река Тимаво. Триест е най-малката провинция по площ в Италия. Това италианско пристанище е пълно с живот. Градът има много завладяваща история. Казват, че тук можете да пиете най-доброто италианско кафе.

Гаргано, Пулия

Гаргано

Гаргано е национален парк с дълги плажове и великолепни борови гори, официално създаден през 1991 година. Това е една от най-големите защитени зони в Италия, като част от него са и островите Тремити, потопени в Адриатическо море на около 20 км от брега, които представляват морски резерват. Тук можете да се насладите на природата. За флората, може да се каже, че в рамките на парка има различни ландшафти, които включват повече от две хиляди ботанически вида, обширни гори, особено от букове, карстово плато, големи крайбрежни езера. Фауната също е много разнообразна с почти двеста вида птици. 

Рагуза и Чефалу, Сицилия

Рагуза

Рагуза е малък исторически град в югоизточна Сицилия, известен със своята кухня. Въпреки, че е един от най-красивите, е може би най-пренебрегваните градове на Сицилия. Може би това се дължи на факта, че е разположен във вътрешността на острова, а не по крайбрежието му. Най-приятното място за разходка през деня са градините Иблео и техният символ – палмовата алея. На смрачаване Рагуза придобива мистичен вид и напомня на обиталище на призраци. Фасадите потъват в мрак, през миниатюрните прозорчета тук там проблясва светлина и дори намирането на мястото, където сте паркирали автомобила си, се превръща в огромно предизвикателство. ЧЕФАЛУ е идеално съчетание на малко градче с очарователна стара част и приятна крайбрежна зона. Чефалу е един от най-известните сицилиански курорти в света.

Ланге, Пиемонт

Ланге

Пиемонт е вторият най-голям по площ административен регион в Италия след Сицилия, ограден на запад и на север от Алпите, а на юг – от Апенините. Регионът се смята за най-добрият гастрономически център в Италия. Регионът е в Северозападна Италия и е популярен с производството на червени вина от Бароло и Барбареско. Тук основени сортове са Небиоло и Барбера. През 2014 г. пейзажите с лозя по хълмовете на Ланге, Роеро и Монферат са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В центъра на Ланге е разположен град Алба, известен  с трюфелите и хотелиерската си индустрия, и е важен пиемонтски гастрономически и винен център. Алба е и седалище на значима сладкарска промишленост: компанията Фереро, известна в световен мащаб със сладкарските си изделия и по-специално с Нутела

Равена, Емилия-Романя

Равена

Равена е изключително красив град в източната част на Северна Италия, регион Емилия Романя, център на провинция Равена. Равена е била столица на Западната Римска империя (V век), а по-късно – на остготската държава и на византийските владения в Италия (VI-VIII век). Равена е богат на паметници на раннохристиянската и византийската архитектура, украсени с монументални мозайки във византийски стил. През 1996 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО са включени редица обекти: Мавзолей на Гала Плацидия; Баптистерий на православните и Баптистерий на арианите; базиликите Сант Аполинаре Нуово, Сант Аполинаре ин Класе и Сан Витале; Архиепископската капела Сант АндреаМавзолей на Теодорих Велики и др. Византийските мозайки в Равена са истинско чудо на Италия.

Маретимо, Егадски острови

Маретимо

Егадските острови (Фавиняна, Маретимо и Леванцо) са три малки парченца суша, хвърлени в морето край бреговете на Трапани. Маретимо е бил важна точка за наблюдение на морския трафик по линиите Италия – Африка и Италия – Испания още в римско време, затова тук била построена Каса Романа. 

Маретимо се намира край западния бряг на Сицилия. Много хора почиват тук през цялото време. Разходете се из уличките на едноименното селце, където се намира и пристанището. Дълги редици от бели къщи, чиито прозорци са с дървени капаци, боядисани в яркосиньо, а до брега – дълги редици от рибарски лодки. Спокойствие и релакс по италиански.

Херкулан и Оплонтис, Кампания

Херкулан

Херкулан се смята за „малката сестра“ на Помпей. За три дни през август 79 г. сл. Хр. смъртта настигна римските градове около Везувий. Изригването му опустошава всичко по пътя си. Малкият, но богат град Херкулан, от северната страна на вулкана, бил погребан няколко дни след Помпей и го оставя покрит с 60 фута пепел и кал, правейки разкопките на района трудни и отнемащи много време. Но древният град е забележително запазен, главно поради факта, че в продължение на много векове сградите остават без достъп до въздух.

Руините са най-известни с необикновената красота на някои от оцелелите фрески и мозайки, които са украсявали красивите къщи. Особено внимание заслужава древната римска вила на папирусите, където някога е имало голяма библиотека, кръстена на ръкописите, съхранявани там, открити и спасени от руините между 1752 и 1754 г. 


Прочетете повече: Разходка до Бари и как да се влюбиш в Италия


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: