Бета-каротин и здравето ни

подредени цели и нарязани моркови

Бета-каротинът е важен източник на витамин А

🎧 Слушай статията:

Бета-каротинът е каротиноид – цветен пигмент, който се съдържа в някои зеленчуци или плодове.  Морковът е типичния и най-известен пример за зеленчук, който е богат на много бета каротин.

„А вие виждали ли сте заек с очила?“ 

Доказано е че храните, богати на бета каротини влият особено благоприятно на човешкия организъм, като най-разпространена е тезата, че всъщност подобряват зрението. Когато се абсорбира в тялото ни, бета-каротинът се трансформира във витамин А, което освен че ни помага да запазим зрението си, е и мощен имуностимулатор. Добре де, ами ако не обичаме моркови, как можем да си набавим витамин А.

Макар и да съществуват множество хранителни добавки, които съдържат витамин А, като алтернатива на приема на моркови, тук ще видите само плодове и зеленчуци, за които може би не подозирате, че са богат източник на бета-каротин. Но първо..

Колко е препоръчителната дневна доза?

Горната граница на витамин А, препоръчителна за възрастни над 19 години, е 3000 mcg на ден. Това се дължи на факта, че в прекомерни количества може да бъде опасен.Защо? Защото  витамин А е мастноразтворим витамин, което означава, че тялото ни го съхранява в черния дроб и мастната тъкан, за да го използва по-късно, когато има нужда. Така че остава в тялото ни по-дълго от водоразтворимите витамини като витамин С и витамини от група В. Те преминават бързо през тялото и се изпращат в урината. Приемът на твърде много от него може да доведе до така наречената каротинемия, тоест да оцвети кожата ни в жълто-оранжев цвят.Храни, пълни с бета-каротин

Бета-каротинът е най-известен с това, че придава на някои храни оранжев оттенък. Но не всички богати на бета-каротин храни са оранжеви. 

  • Сладък картоф (печен) – 23,018 mcg
  • Морков – 10 605 mcg
  • Пъпеш – 3,575 mcg
  • Маруля – 2,456 mcg
  • Червени чушки – 2420 mcg
  • Спанак – 1,688 mcg
  • Кайсии – 1,696 mcg
  • Броколи (варени) – 1449 mcg
  • Фасул (варен) – 1,216 mcg
  • Манго (прясно) – 1,056 mcg

Включването на тези храни в хранителния ни план, ще ни направи не само по здрави, но ще засили и зрението ни. Нека не забравяме, че всички витамини и хранителни вещества можем първо да си ги набавим от прием на плодове и зеленчуци, а не да разчитаме на хранителни добавки. Дори техния прием (ако не бъде правилно следен  като за  начало), хората, които пушат цигари или които са изложени на азбест по време на работата си, трябва да избягват добавки с бета-каротин, тъй като проучванията показват, че те са свързани с по-висок риск от рак на белия дроб .


Прочетете повече: Как черният чай може да е от полза за вашето здравеMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required