Как да разчетем някого по езика на тялото? 

две жени се поздравяват

Тялото издава повече от думите ни. Разберете как да разчетем някого по езика на тялото му

🎧 Слушай статията:

Знаете ли какво е език на тялото и къде е неговото място в психологията?

Легендата гласи, че на човек са му необходими точно 3 минути, за да прецени дали харесва събеседника си. В тези три минути ние анализираме съзнателно и подсъзнателно неговото поведение. И въпреки това, колкото и да не ни се вярва, ние създаваме основното си заключение за човек по това какъв е бил езика на тялото. 

Доказано е, че невербалната комуникация е от съществено значение, която може да ни издаде за това как се чувстваме или да познаем какво всъщност си мисли нашия събеседник. Големите фирми и корпорации също използват знанията си за езика на тялото по време на интервютата за работа, както и стрюардесите, за да могат да определят за евентуален съмнителен пасажер.Съществуват няколко вида невербална комуникация

Езикът на тялото се състои от израженията на лицето, жестовете, цялото движение на тялото, бързината и тона на говор, както и продължителността на зрителния контакт.

Човешкото лице е способно да възпроизведе безброй емоции. Без да се полага да обелим и думичка! На всеки се е случвало, при мисълта за някой неловък момент, да се намръщи или при вида на неприятно лице да отвърне поглед . Не случайно казват „Очите са прозореца към душата“, именно защото по тях можеш да разчетеш всекиго.

Знаехте ли, че наистина когато сме влюбени, зениците ни се разширяват.  А че разширяването на зениците е било масова практика в опитите за съблазняване още от древността.  Векове наред проститутките, както и придворните дами са си капвали беладона в очите, за да изглеждат по-съблазнителни. Защото са знаели, че ключът към успеха е в зениците. От значение е не само големината на зеницата,  но и продължителността и интензивността на погледа. 

Копирането на жестовете и стойките на събеседника също е масова практика на хората, които се познават от дълго време като – семейство, приятели или влюбени двойки. За тях е обичайно да вървят, да седят или да се движат по един същи начин. Интересното е, когато това копиране на жестове се приложи в непозната среда било. Наблюдавайте как в непозната среда се държат повечето хора и какви действия и жестове предприемат. Проучвания, направени от д-р Шефлън, разкриват, че непознатите внимателно следят и избягват да правят еднакви жестове и да заемат еднакви пози.

Често срещан копирен механизъм в езика на тялото наблюдаваме и на работното място. Ако забележите, че шефа ви копира вашите жестовете, най-вероятно иска да създаде непринудена атмосфера. Така ще се отпуснете и предразположите да се съгласите на всяко едно предложение. Често срещано е и служителите в опит да покажат амбициозността си да копират жестовете на шефовете си.

А знаете ли, че можем да разберем какви са житейските насласи на човека отсреща по това как издиша дима от цигара си?

Друг интересен невербален жест е издишването на дим от цигарата – нагоре или надолу.

Човек, който е положително настроен, не му липсва увереност, през повечето време ще издишва дима нагоре. И обратното, настроеният отрицателно човек, през повечето време ще издишва дима надолу. Издишването на дима надолу и през ъгълчетата на устата издава още по-силно отрицателна и прикрита вътрешна настройка.


Прочетете повече: Накарай всичко да работи: Бъди успешен в работата и в животаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required