HomeИНТЕРЕСНОКак да разчетем някого по езика на тялото? 

Как да разчетем някого по езика на тялото? 

две жени се поздравяват

Как да разчетем някого по езика на тялото? 

Тялото издава повече от думите ни. Разберете как да разчетем някого по езика на тялото му.

🎧 Слушай статията:

Знаете ли какво е език на тялото и къде е неговото място в психологията?

Легендата гласи, че на човек са му необходими точно 3 минути, за да прецени дали харесва събеседника си. В тези три минути ние анализираме съзнателно и подсъзнателно неговото поведение. И въпреки това, колкото и да не ни се вярва, ние създаваме основното си заключение за човек по това какъв е бил езика на тялото. 

Доказано е, че невербалната комуникация е от съществено значение, която може да ни издаде за това как се чувстваме или да познаем какво всъщност си мисли нашия събеседник. Големите фирми и корпорации също използват знанията си за езика на тялото по време на интервютата за работа, както и стрюардесите, за да могат да определят за евентуален съмнителен пасажер.Съществуват няколко вида невербална комуникация

Езикът на тялото се състои от израженията на лицето, жестовете, цялото движение на тялото, бързината и тона на говор, както и продължителността на зрителния контакт.

Човешкото лице е способно да възпроизведе безброй емоции. Без да се налага да обелим и думичка! На всеки се е случвало, при мисълта за някой неловък момент, да се намръщи или при вида на неприятно лице да отвърне поглед . Не случайно казват „Очите са прозореца към душата“, именно защото по тях можеш да разчетеш всекиго.

Знаехте ли, че наистина когато сме влюбени, зениците ни се разширяват.  А че разширяването на зениците е било масова практика в опитите за съблазняване още от древността.  Векове наред проститутките, както и придворните дами са си капвали беладона в очите, за да изглеждат по-съблазнителни. Защото са знаели, че ключът към успеха е в зениците. От значение е не само големината на зеницата,  но и продължителността и интензивността на погледа. 

Копирането на жестовете и стойките на събеседника също е масова практика на хората, които се познават от дълго време като – семейство, приятели или влюбени двойки. За тях е обичайно да вървят, да седят или да се движат по един същи начин. Интересното е, когато това копиране на жестове се приложи в непозната среда било. Наблюдавайте как в непозната среда се държат повечето хора и какви действия и жестове предприемат. Проучвания, направени от д-р Шефлън, разкриват, че непознатите внимателно следят и избягват да правят еднакви жестове и да заемат еднакви пози.

Често срещан копирен механизъм в езика на тялото наблюдаваме и на работното място. Ако забележите, че шефа ви копира вашите жестовете, най-вероятно иска да създаде непринудена атмосфера. Така ще се отпуснете и предразположите да се съгласите на всяко едно предложение. Често срещано е и служителите в опит да покажат амбициозността си да копират жестовете на шефовете си.

А знаете ли, че можем да разберем какви са житейските насласи на човека отсреща по това как издиша дима от цигара си?

Друг интересен невербален жест е издишването на дим от цигарата – нагоре или надолу.

Човек, който е положително настроен, не му липсва увереност, през повечето време ще издишва дима нагоре. И обратното, настроеният отрицателно човек, през повечето време ще издишва дима надолу. Издишването на дима надолу и през ъгълчетата на устата издава още по-силно отрицателна и прикрита вътрешна настройка.


Прочетете повече: Накарай всичко да работи: Бъди успешен в работата и в животаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: