HomeСРЕЩИПредизвестена ли беше смъртта на Матю Пери?

Предизвестена ли беше смъртта на Матю Пери?

Матю Пери

Предизвестена ли беше смъртта на Матю Пери?

Слушай статията:

В миналогодишните си шокиращо откровени мемоари, описващи злоупотребата му с алкохола, Матю Пери изглежда примирен с ранната смърт.

Актьорът, известен по света като Чандлър Бинг, беше приятел на всички със спираща шоуто усмивка. Но той беше и зависим. Това е „голямото, ужасно нещо“, споменато от Пери в заглавието на книгата му.

Тя започва така: „Здравейте, казвам се Матю, въпреки че може да ме познавате с друго име. Приятелите ми ме наричат ​​Мати. И трябва да съм мъртъв. Ако желаете, можете да смятате това, което ще прочетете, за послание от отвъдното, моето отвъдно.

корица на книга

Пери е роден в Масачузетс, на 19 август 1969 г. Майка му, Сузане Мари Морисън е канадска журналистка. Баща му Джон Бенет Пери е американски актьор и бивш модел. Родителите му се разделят, когато той е на една година, а майка му се омъжва за канадския журналист Кийт Морисън. Той е отгледан от майка си предимно в Отава, Онтарио. В тийнейджърските си години Пери краде, пуши и има лоши оценки. Точно тогава започва и употребата на алкохол, пише Biography.com

Матю Пери винаги е жадувал да бъде известен

„От ушите ми излизаше пара, толкова много исках да бъда известен“, признава актьорът пред The ​​New York Times през 2002 г. Това желание се сбъдва, когато Пери получава ролята на остроумния и саркастичен Чандлър Бинг в „Приятели“ през 1994г.

Ситкомът не може да дойде в по-подходящ момент за актьора, който преди това е участвал в поредица от неуспешни комедии.

Заедно с това идва и популярността, за която той мечтае. „Бях в „Приятели“ от 24 до 34-годишна възраст. Бях в нагорещения пламък на славата“, казва той . „Ние шестимата бяхме навсякъде през цялото време.“ Незабавният успех на шоуто изглежда като всичко, което Пери някога е искал. „Когато се случи, за известно време е нещо като Дисниленд“, казва Пери пред The ​​New York Times.

Въпреки че поражда толкова много смях за десетки милиони зрители, личният живот на Пери не е повод за смях. Зад кулисите той крие мрачна тайна. „От гледна точка на външен човек изглежда, че имах всичко“, казва той . „Това всъщност беше много самотен период за мен, защото страдах от алкохолизъм.“

Пери изпива първата си алкохолна напитка на 14-годишна възраст

Пристрастеността му към алкохола и наркотиците му струва милиони долари, месеци, прекарани в клиника. Той дори признава, че няма спомени от снимките на сериала между 3-ти и 6-ти сезон.

След инцидент с джет Пери се пристрастява към болкоуспокояващи

След инцидент с джет ски през 1997г., когато му предписват викодин, наркотиците също навлизат в живота му. „Не исках да имам проблем с това, но от самото начало ми хареса как се чувствам и исках да получа повече“, казва той през 2002г.

За първи път отива на рехабилитация през 1997г., прекарвайки 28 дни в Hazelden Betty Ford в Минесота. Но не остана трезвен за дълго. През май 2000г. е приет в медицински център Cedars-Sinai в Лос Анджелис за панкреатит, възпаление на панкреаса от злоупотреба с алкохол. Състоянието му е критично и е на косъм от смъртта.

Като знак до каква ниска точка е достигнал, той прави катастрофа в деня на изписването му. Въпреки че този ден няма алкохол или наркотици в тялото му, това е още едно доказателство, колко извън контрол е животът му.

"Приятели"
GettyImages

Неговите колеги от „Приятели“ се опитват да помогнат

„Опитах се да говоря с него“, разказва актьорът от Лебланк, който играе Джоуи Трибиани, пред People. „Нямаше отговор. Това е такава лична борба, те трябва да достигнат дъното сами.“ Колкото и да е трудно, колегите му просто стоят настрана, готови да го подкрепят.

„Когато Матю беше зле, не беше забавно. Просто безнадеждно стояхме отстрани. Много ни болеше. Матю е един от най-забавните хора, които съм срещала в живота си. Той е очарователен и забавен“ , казва Кудроу, която играе Фийби Бъфай пред The ​​New York Times

Анистън, която изигра Рейчъл Грийн, го описва като „един от най-чувствителните хора, които съм срещала. Чувствата му са наранени. Той се интересува какво мислят хората. Съавторът на Friends и изпълнителният продуцент Марта Кауфман казва пред People: „Беше ужасяващо… да гледаш как някой, на когото държиш, изпитва толкова много болка.“ „Не бях готов да го призная“,казва Пери. „Не можеш да кажеш на никого да изтрезнее. Трябва да дойде от него самия.”Все пак Пери изтрезнява, защото се притеснява, че „ще умре на следващия ден“

На 23 февруари 2001 г. нещо се променя. „Не мога да го опиша, защото се случваха по-големи неща, които не мога да опиша с думи“, казва той. Този ден е в хотелската си стая в Далас и решава да се обади на родителите си за помощ.

„Не изтрезнях, защото ми се искаше“, признава той. „Изтрезнях, защото се притеснявах, че ще умра на следващия ден.“

Матю Пери
Getty Images

Пери използва опита си, за да помогне на други, които се борят

През 2011г. Матю Пери отново се лекува като част от продължаващото си възстановяване. Не след дълго отваря дома си в Малибу, за да помага на зависими. През 2015г. печели наградата Phoenix Rising за това, че помага на други, борещи се със зависимостта.

„Имал съм много възходи и падения в живота си. Научих много от неуспехите си. Но най-хубавото в мен е, че ако алкохолик дойде и ми каже: „Ще ми помогнеш ли да спра да пия?“ Ще кажа: „Да, знам как да го направя.“

Чрез възстановяването си той става защитник на рехабилитацията и говорител на Националната асоциация на професионалистите в съда за наркотици . През 2013г. получава наградата Champion of Recovery от Службата на Белия дом за национална политика за контрол на наркотиците. През 2022г. Матю Пери изчислява, че е похарчил9 милиона долара за неговата зависимост, включително 14 стомашни операции, 15 престоя в рехабилитация и терапия два пъти седмично в продължение на 30 години. Пери също така твърди, че е присъствал на приблизително 6000 срещи на Анонимни алкохолици.


Прочетете повече: Любимият ни актьор от „Приятели“ почина на 54


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: