HomeКУЛТУРАЗапочва единственият фестивал за дизайн в България – МЕЛБА

Започва единственият фестивал за дизайн в България – МЕЛБА

събитие Мелба

Започва единственият фестивал за дизайн в България – МЕЛБА

Днес започва шестото издание на Фестивалът за дизайн МЕЛБА. Организаторите от Комплект и тази година ще предложат 10 дни със забележителни изложби, симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, класове и дискусии. Пълната програма е публикувана тук, а откриването е от 18:30 в КО-ОП на бул. Янко Сакъзов 17.

Международният фокус на фестивала идва със симпозиума МЕЛБА

Ще чуем осем забележителни лектори от шест различни страни. Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt. Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw. Дебора Манети, дизайнер на шрифтове и Франческо Кановаро, главен дизайнер на италианското студио за типография и брандинг ZetaFonts.

Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023 

Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Berluti и The Future Perfect. 

Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с клиенти като Simone Rocha, Nike, MTV, Universal music. Тази година симпозиумът ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала и може да бъде гледан и онлайн. 

Изложбата Дипломен проект присъства за втора поредна година в програмата на МЕЛБА 

В настоящото издание представя видеоинсталация на Радина Йотова. Тя е визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Завършва Кралската художествена академия, KABK, Хага, със специалност „Графичен дизайн“ през 2022 г. Комплект организират дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика. В рамките на 3-седмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски се потопи в изследване на града. Резултатът от резиденцията може да бъде видян в института в дните на фестивала, а откриването е на 03.11 от 17:00 часа. 

Фокус върху Загребската седмица на дизайна поставя изложбата – преглед Хърватски дизайн Х в Space Port A. Ще видим забележителни представители на съвременния хърватски дизайн от последното десетилетие. Just Once: Избрани проекти на Studio Najbrt в галерия Чешки център проследява пътя на визуалния език от 90-те години насам на едно от най-утвърдените и успешни чешки студиа. Fight for Kindness е изложба в Coffee Syndicate на италианското студио за типография Zetafonts. Всяка година отбелязват Световния ден на добротата/ World Kindness Day с отворена покана към дизайнерите по целия свят. Съвременен български продуктов дизайн в галерия Артур е организирана от списанието за интериор и архитектура MD и представя реални продукти на някои от най-талантливите съвременни български дизайнери, работещи в България и чужбина в периода след 2000-та година. Фестивалът включва още Образователен клас за проактивни дизайнери

Той е подходящ за студенти и/или професионалисти в областта на мебелния/индустриалния/продуктовия дизайн или архитектурата. Водещи са Мая Лалич (архитект) и Йелена Матич (интериорен дизайнер). Те са съоснователите на платформата Young Balkan Designers, която цели да открива, развива и насърчава творческите таланти от Балканския регион в областта на устойчивия дизайн. В партньорство със Сито Студио се организират две работилници — за напреднали в ситопечата с Диего Мена от Multiple Editions и за ризо печат с Оскар Гинтер от парижкото студио Qiuntal Atelier.

Всички изложби, част от програмата, са със свободен достъп, а за МЕЛБА класовете и симпозиума се изисква допълнително записване. 

Продължават продажбите на онлайн билетите за симпозиума МЕЛБА, тъй като местата за залата на живо вече са изчерпани.

информация за фестивалната програма можете да откриете във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта festival.melba.bg.


Прочетете повече: „Денят на жената предприемач“ с фокус върху успехаMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: