HomeИНТЕРЕСНО8 – ноември световен ден на урбанизма

8 – ноември световен ден на урбанизма

гледка от високо на град

8 – ноември световен ден на урбанизма

България е една от страните, които честват на 8 ноември, посветен на урбанизма

🎧 Слушай статията:

Чували ли сте думата урбанизъм? А знаете ли какво представлява?

Какво е урбанизъм?

На теория градското планиране е процес на разработване на решения, които имат за цел да подобрят или преквалифицират съществуваща градска зона, или да създадат нова. Като дисциплина се занимава с процесите на производство и структуриране на градското пространство. В този смисъл основната му цел е да посочи какви мерки трябва да се предприемат за подобряване на качеството на живот на жителите, включително въпроси като транспорт, сигурност, възможности за достъп и дори взаимодействие с природната среда.

Градското планиране по същество е мултидисциплинарна дейност, която може да разчита на социолози, историци, икономисти, географи в допълнение към урбанистите. В този процес са включени и местните власти, независимо дали от правителството, частни компании или международни организации.Урбанизъм в България

През социализма, градовете са се планирали, макар и това да е било малко като строга секретна информация. Преди 1989 година, всяко едно населено място се е планирало и оразмерявало, от канализационните тръби, до плочките пред площада. Проблемът с населените места възниква именно след 1989 година, когато нашата страна навлиза в демократичния модел на управление, изповядващ  принципа, че страната ни ще е пазарно ориентирана.Тоест пазара сам ще се справи с липсата или излишъка на детски градини, например. За съжаление и до днес пазарът има изгода да строи единствено жилищни сгради за население, което го няма, при това на цена, която е 100% завишена. Тук идва и работата на урбанистите, тоест те трябва да успеят да се справят едновременно с общественото мнение, със законодателната рамка и властта, както и с бизнеса. Навигирайки с трите страни, те изготвят визията за разрешаване на градския казус и се стремят да го изпълнят.

Урбанизъм по света

Не си мислете, че България е единствената страна, която ревностно се бори за пълноценен урбанизъм. Във всяко едно кътче на света урбанизма изповядва максимата, че градовете са за хората, а не за колите. Например Щатите се борят ревностно да откажат населението си от постоянното използване на автомобилите си. Освен че е един от най-съществените замърсители на околната среда и изисква огромни пространства за паркинги или пътища, които най-спокойно биха могли да бъдат паркове или открити фитнес площадки.

Япония пък се сблъсква с проблема с малкото площ, с която разполага. Това е предпоставка за ограниченото пространство на живеене в жилищата. Японците живеят средно на 10-15 кв м. Там битката за всеки един  кв.м да бъде усвоена пълноценно е огромна.  

Броят на личните автомобили в Япония е един от най-високите в света. На всеки 1000 жители се падат 453 автомобила. И макар взимането на книжка там да е лесно, сдобиването с  автомобил е особена трудна задача. Още преди закупуването на кола, вие трябва да докажете, че тя няма да пречи на населението и трафика и да имат осигурено паркомясто, разположено в радиус не по-голям от 2 км от жилището. Паркоместата често се дават под наем, като цената е колкото гарсониера в същия район.

В Южна Корея излизат с урбанистичното решение да направят 32 км велоалея, следваща трасето на автомагистрала, която същевременно е покрита от слънчеви панели. Така на южнокорейци се предоставя възможността да използват алтернативен вариант за придвижване, докато в същото време се произвежда енергия.


Прочетете повече: Георги Караманев разкрива тайните на изкуствения интелектMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: