HomeМЕСТАЕдни от най-красивите места, които да посетите в Белгия

Едни от най-красивите места, които да посетите в Белгия

Белгия

Едни от най-красивите места, които да посетите в Белгия

Ако се чудите: „Какво да видите в Белгия?“ – тези най-красиви места можете да посетите!

Туристите пътуват повече до Франция, Испания и Германия, като заобикалят Белгия. Но напразно: в тази страна има много красиви средновековни градове. Провинцията също е невероятна.

Динан

Този красив град в Белгия е разположен на брега на река Маас в региона Валония. Тук, по тесните улички, има исторически сгради, обвити в легенди. Адолф Сакс, който изобретил саксофона, е роден в Динан. Къщата му може да бъде посетена и днес.

Динан също е дом на някои от най-големите и красиви пещери в Европа. Градът може да се похвали и с впечатляваща архитектура. Освен величествената катедрала, тук можете да видите Цитаделата, построена през 1818-1821 г., и абатството Лефе, чиито монаси започват да варят легендарната бира през 1240 г.

Динан

Природен парк Айфел

Със своята ниско надвиснала мъгла и километри пустош, паркът има мистична красота. Буковата гора се намира главно в Германия, но граничи с Белгия. Част от парка датира от последната ледникова епоха. Тук живеят невероятно разнообразие от диви животни, включително диви свине, диви котки и елени. Наскоро за първи път от три века в парка беше забелязан рис.

Природен парк Айфел

Гент

Гент е малък, но красив пристанищен град. Някога е бил най-мощният в Европа, но днес е наситен с бохемски въздух. Градът е известен със своята средновековна архитектура и канал. Туристите често посещават необичайни бутици и ресторанти, а също така участват в различни културни събития.

Гент

Замъкът Ла Юлп

Не само Франция има великолепни замъци. Във Валонски Брабант, недалеч от Брюксел, се намира замъкът La Hulpe. Принадлежал е на маркиз Максимилиан дьо Бетюн и е подобен на френските замъци, разположени в долината на Лоара. Самият замък е затворен за посетители, но можете да се разходите из цветните градини, които съдържат невероятен брой скулптури. Околният парк е известен със своите тревни площи, малки езерца и ароматни рододендрони.

Замъкът Ла Юлп


Брюж

Брюж е прекрасно запазен средновековен град. Криволичещите калдъръмени улички, старинните площади и къщи край канала привличат много туристи. Не пропускайте да посетите Burg Square, посетете кметството (построено през XIV век) и се възхитете на декоративния издълбан таван. На пазарния площад има камбанария от XIII-ти век, която предлага панорамна гледка към града.

Брюж

Дюрбюи

Само на 2 часа път от Брюксел, Дюрбюи официално е най-малкият град на Земята (според една съмнителна табела на входа му). Населението му е само 500 души. Градът е запазил очарователния си средновековен облик и до днес. По тесните калдъръмени улички можете да видите старинни каменни сгради, фахверкови къщи, а също и занаятчийски магазини. През града тече река Оурте, където можете да карате каяк или сал. А в града можете да утолите жаждата си с бира, чиято рецепта датира от XIV век.

Дюрбюи

Спа

Спа е курортен град. Разположен в района на Ардените в източна Белгия, той е известен със своите минерални термални води. Хората идват тук, за да се отпуснат и да се насладят на лечебните предимства на горещите извори. Градът има не само термални извори, но и красиви сгради, много луксозни хотели и дори историческо казино. Благодарение на този град съвместното предприятие получи името си спа процедури

спа

Брюксел

Брюксел е много красив град. През последните години се превърна в процъфтяващ космополитен метрополис, но запазва своята историческа архитектура. Центърът на града датира от края на XVII век. Атракциите на Брюксел могат да бъдат изброявани много дълго, има много музеи и художествени галерии. Особено внимание заслужава известната гурме зона, където можете да намерите всичко – от шоколад и вафли до гурме ресторанти със звезда Мишлен.

Брюксел

Суанската гора

Част от тази красива гора наскоро получи статут на ЮНЕСКО за наследство. Датиращи от желязната епоха, 4000 хектара букови и дъбови дървета се простират от Брабант до Северна Франция. В това спокойно, непокътнато място можете да видите лисици, сърни и диви свине.

Суанската гора

Торгни (Торни)

Близо до южната граница на Белгия, в провинция Люксембург, се намира идиличното малко селце Торни. От три страни е заобиколен от Франция. Микроклиматът на селото е отличен за лозя. Това е тихо място, където можете да се разхождате и да карате колело, любувайки се на каменните къщи и хълмовете. Има и абатство на цистерциански монаси.

Торгни (Торни)

Замъкът Гаасбек

Само няколко минути път с кола от центъра на Брюксел ви делят от приказка. Този укрепен замък е построен за първи път в средата на XIII-ти век като защита срещу графство Фландрия, но сградата в крайна сметка е разрушена от брюкселските войски, командвано от лорд Гаасбек. В началото на XVI век върху руините на средновековна крепост е построен тухлен замък за семейство Хорн. През вековете е бил дом на различни благороднически семейства, но днес замъкът Гаасбек принадлежи на фламандската общност и е отворен за посетители. В него се помещават впечатляващи колекции от изкуство, изложени в луксозно обзаведени исторически стаи, включително оригиналното завещание на Рубенс. Територията на замъка също е домакин на редовни специални изложби и концерти, а в неделя през лятото един от градинарите на замъка предлага обиколки на лечебните градини.

Замъкът Гаасбек

Кралски оранжерии в Лаакен

Великолепно съчетание на сецесионна архитектура и екзотична зеленина! Кралските оранжерии на белгийската монархия са истински рай на Земята. Уникалният комплекс се намира на територията на двореца Лаакен, който някога е бил една от резиденциите на краля на Холандия. Построени през 1873 г. от архитекта Алфонс Балат, оранжериите са истински град от стъкло, чието създаване отнело повече от 20 години: ротонди, куполи и галерии приютяват великолепни колекции от екзотични растения, дървета и цветя, донесени от различни части на планетата. Оранжериите са отворени две седмици в годината – когато азалиите цъфтят.

Кралски оранжерии в Лаакен

Катедралата Свети Баво (Синт Баафс)

Катедралата в Гент съхранява едно от най-известните произведения на изкуството в света. Това е олтарът от Гент, създаден от Ян ван Ейк и неговия брат Хуберт през 1432 г. Уникалният полиптих от 12 панела е оцелял през бурните осем века. Считана за първата голяма картина, поставила началото на Ренесанса, творбата е подарена на кралица Елизабет, открадната от наполеоновите войски, заровена в изоставена солна мина и дори веднъж продадена от двуличен свещеник.

Катедралата Свети Баво (Синт Баафс)

Замъкът Ойдонк

Крепостта, построена за първи път през XIII-ти век, за да защити Гент и да укрепи река Лей, е възстановена през 1381 г., но след това е разрушена няколко пъти. Последно е възстановен през 1579 г. след пожар. Днес замъкът е резиденция на граф Тинта де Руденбеке, но е отворен за посетители. Това е уникален пример за испано-фламандския архитектурен стил, възникнал през Ренесанса, и се смята за един от най-добрите замъци в страната.

Замъкът Ойдонк

Ла Рош ан Арден

Разположен на около 70 километра от Лиеж на брега на река Урте, La Roche-en-Ardenne е привлекателен малък град с много неща за правене и разглеждане. Не пропускайте да посетите музея на Втората световна война, музея на шунката и керамиката, за да научите повече за традициите и историята на региона.

Ла Рош ан Арден

Прочетете повече: Малко известни места в Италия, които не са за изпусканеMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: