Арт инсталацията „Розов облак“ се завръща 

корица розово

Инсталацията може да бъде разгледана от 24.10 до 22.01.23 в Квадрат 500 бул. „Васил Левски“ 95

🎧 Слушай статията:

Инсталацията поема по нов път след лятото, изпълнено със събития и възможност за диалог по обществено-значими теми. Рада Якова представя 12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, кореспондиращи с женската същност. В тази концепция фондацията припознава силата — видима и невидима — която дава вятър в платната, обединява и закриля. Инсталацията олицетворява също подкрепата в обществото и умението да заставаме едни зад други в бурите на живота.

Авторката споделя: „Над нас винаги бди по един Розов облак, който крие неподозирана способност. Той е онази скрита мощ, която обединява жените, носейки чувство за подкрепа и защита.“

Откриването в Квадрат 500 ще бъде незабравимо преживяване. Гостите ще могат да усетят разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под “сянката” на облака от Рада Якова.

РАДА ЯКОВА е артист, чийто творчески живот преминава между София и Хага. Творчеството ѝ е показвано в галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон, а през 2019 нейната инсталация „RedRoom“ е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале. Рисуването винаги е било нейна страст, а в последните три години открива и нови форми на художествено изразяване. Последният пример за това е инсталацията “Розов облак” в подкрепа на фондация „Emprove“.

Мисията на ФОНДАЦИЯТА „EMPROVE“ е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността й включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, събития, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността „Жените Survivors“, която подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот.

С любезното домакинство на Квадрат 500 и с подкрепата на Българския фонд за жените, Столичната община, JC Decaux, Театъра на сетивата – София и Sofia Summer Fest.

Прочетете повече тук:


Прочетете повече: БЯЛ ЛИСТ в подкрепа на жени, преживели домашно насилиеMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required