HomeСЪБИТИЯДни на музиката в Балабановата къща

Дни на музиката в Балабановата къща

жена свири на цигулка

Дни на музиката в Балабановата къща

На 8 и 11 ноември Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” представя два концета. Участие взимат изключителни музиканти с респектираща международна кариера на сцената на емблематичната Балабанова къща.

За двата концерта от различни краища на света пристигат Ержан Кулибаев – един от най-изтъкнатите цигулари от новото поколение, лауреат на конкурсите “Виенявски”, на цигулковите надпревари в Манхатън, Берлин, Лисабон, Буенос Айрес; гръцкото мецосопрано Александра Ахилея Пута – двукратен финалист от конкурса “Мария Калас” – Атина; именитите пианистки Виктория Василенко – лауреат на Първа награда от международния конкурс „Джордже Енеску” (Букурещ, Румъния), от клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци” (Женева, Швейцария) и Ивелина Кръстева – пловдивската гордост в концерта, която от години гради успешна кариера във Великобритания.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – носител на лейбъл “Европейски фестивал” на Европейската фестивална асоциация – е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо”, НФК и др.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място преди концертите

Балабанова къща

Ержан Кулибаев (цигулка) също ще бъде част от Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Твърдо се налага като един от най-вълнуващите и талантливи млади концертиращи солисти днес. Спечелил наградата S&R Washington за 2015, той е лауреат и на международните цигулкови конкурси „Виенявски” и „Джордже Енеску”, както и носител на първа награда от международните конкурси Демидовски, Лисабон, Новосибирск, Хиндемит, Буенос-Айрес.

Наскоро той получи първа награда с отличие на Първия международен музикален конкурс в Манхатън и Златен медал на Първия международен музикален конкурс в Берлин – 2017.

Виктория Василенко (пиано) завършва магистърска степен в Брюкселската Музикална Академия при проф. Боян Воденичаров. Носител е на „Кристална Лира“ за млад изпълнител за концертните сезони 2007-2008 и 2011-2012. През 2009 става Лауреат на Голямата награда на фондация „Д. Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. Виктория печели Първа награда на международния конкурс „Джордже Енеску” (Букурещ, Румъния). Победител е на клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци” (Женева, Швейцария) и носител на престижната награда „Златен век” за млад музикант, с принос към културата и изкуството в България. Удостоена е и със „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

Дни на музиката в Балабановата къща

Гръцко-британското мецосопрано Александра Ахилея Пута е една от най-интересните и многостранно развити млади оперни певици. Тя е двукратен финалист на вокалния конкурс „Мария Калас“ и ще е част от Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”.
Александра Ахилея Пута учи в Оперния факултет в Guildhall School of Music and Drama с педагога Саманта Молк. Акценти от нейната концертна програма са дебют в Carnegie Weill Recital Hall, в зала Барбикан, Лондон, рецитали в Milton Court Concert Hall, Union Chapel в Лондон и мн.др. През 2022 е избрана за Artist in residence при Britten Pears Arts.

Ивелина Кръстева (пиано) е солист и камерен изпълнител с международна дейност. Понастоящем живее в Лондон, като едновременно концертира активно, преподава и завършва магистърска степен в Guildhall School of Music and Drama. Печелила е многобройни награди от конкурси в България и чужбина.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: