HomeПОДКАСТПътят на женското предприемачество в България

Пътят на женското предприемачество в България

Виктория Караабова-Стоянова и пътят на женското предприемачество в България

Пътят на женското предприемачество в България

В еп. 52 от подкаста „Madamsko представя“ се срещнахме с Виктория Караабова-Стоянова и положихме основите на съвместната ни рубрика „Менторите разказват“.

В сфера, често доминирана от мъжки фигури, Виктория Караабова-Стоянова и Гена Събева, се изправят, за да подкрепят амбициозните жени предприемачи. С кариера, обхващаща две десетилетия в областта на медийните комуникации, бизнеса и културните изследвания, Виктория щателно е усъвършенствала уменията си, които сега използва, за да даде възможност на другите чрез Съвета по предприемачество и стартиране, който тя председателства. Именно под този чадър процъфтява Националната менторска програма за жени предприемачи.

Тяхната визия за подпомагане на жени предприемачи се конкретизира в създаването на Дамска бизнес общност. Организация, насочена към подкрепа на жени, които искат да развиват свой бизнес или да прогресират в корпоративната йерархия. Общността е място за срещи на предприемчиви дами, утвърдени професионалисти и лидери в различни сфери, където да споделят опит, съвети и контакти.

Освен подкрепата, Дамска бизнес общност също така развива лидерски умения и стимулира участие в обществения живот. Чрез множество инициативи като „Вечер на успеха“, „Превърни идеята си в бизнес“ и множество семинари, конференции и форуми, организацията приобщава както утвърдени, така и стартиращи кариерата си млади хора. Виктория и Гена акцентират върху важността на общността и споделянето на знания и опит като ключови фактори за успеха на всяка бизнес дама в България.

В епизода от нашия подкаст, Виктория се задълбочи в своите наблюдения относно ролята на жените в предприемачеството и бизнеса в България

Тя подчерта предприемаческия дух, присъщ на българската жена, като го отдаде на исторически корени. Подчерта, че предприемачеството надхвърля пола, зависещо от интелекта и предизвикателствата на съвремието. На въпроса „Смяташ ли, че жените полагат достатъчно усилия, за да постигнат успех в бизнеса, или има тенденция да очакват повече подкрепа от хората?“, Виктория отговаря, че успехът в бизнеса е по-лесен с подкрепата на семейството и партньора. Виктория също засегна несъответствието във финансовите нагласи между мъжете и жените предприемачи. Тя сподели за стигмата, свързана с жените на ръководни позиции в администрацията и политиката.

Виктория сподели, че Менторската програма за жени предприемачи е замислена да подпомогне на тепърва влизащи в бизнеса предприемачи. Тя подчерта важността на споделянето на проблеми и получаването на съвети от онези, които са добре запознати с предприемаческата среда.

Подкаст епизодът събира в едно същността на ролята на жените в предприемачеството и бизнеса в България. Въпреки препятствията и стигмите, жените се очертават като предприемчиви и успешни лидери, запазвайки своите уникални стилове и приоритети.

Слушайте целия разговор с Виктория Караабова-Стоянова в SoundCloud и Spotify


Прочетете повече: Ива Герасимова за кулинарната магия в Inter Expo CenterMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: