HomeМЕСТАКакво да видите в острова на митовете и легендите – Крит?

Какво да видите в острова на митовете и легендите – Крит?

Остров Крит

Какво да видите в острова на митовете и легендите – Крит?

Крит е най-големият гръцки остров, намиращ се на стотици километра от Европа, Азия и Африка. Той е една от тринадесетте административни области на Гърция с население над 600 000 жители. Разделен е на четири района – Ханя, Ретимно, Ираклион и Ласити, пише Topvoyager.

Кнос

Кнос

На няколко километра на юг от съвременната столица на Крит — Ираклион, се намирала столицата на Минойското царство. Кнос — това е името на двореца и големия град, населението на което в древността е било 100 хиляди души. Дворецът е построен преди около 3 хиляди години. В гръцката митология това е резиденцията на цар Минос, в която Дедал построява лабиринт за минотавъра.

Кнос неоднократно претърпява разрушителни катастрофи. Това са войни и земетресения, и изригване на вулкан. Той е разкрит през 1900 г. от британския археолог Артур Евансъм, който възстановява част от архитектурата и фреските.

По време на посещение може да се разгледат обширния приемен двор, Тронната зала, Кралските апартаменти и Светилището. Също така може да се видят и кралските апартаменти на четири нива.

Археологическия музей Ираклион

Ираклион

За да разберете древната цивилизация на Европа, трябва да посетите открития археологически музей на Ираклион. В неговите 20 зали в хронологичен ред е представена голяма колекция от минойски артефакти.

Тук можете да видите скъпоценности, литургически статуетки, вази, оръжия и доспехи. До днес не е разгадана загадката на диска с диаметър 15 см, покрита със символи, разположени по спирали.

Още една загадка — лабриса от Аркалохори, намерен в едноименната пещера. На тази брадва са изгравирани 15 знака, 12 от които са уникални.

Плаж Елафониси

Елафониси

Плажът е природен резерват, разположен на канала между материка и остров Елафониси. Водата в канала е чиста и прозрачна. Тук по пясъчните брегове може, не без да се намокрите, да преминете от острова на материка и обратно.

Пролом Самаря

Пролом Самаря

Разходката по пролома задълго ще остане в паметта ви. 16-километровият поход започва със специална площадка на дъното на стръмния пролом. По дървените стъпала може да се изкачите на скалата на височина почти 300 метра. Самарийският пролом през цялото време се стеснява, а на участъка под името на теснината Портес (Врата) неговата ширина е само 4 метра. Ако ви провърви, можете да срещнете диви кози, които лесно се катерят по скалите.

Ретимнон

Ретимнон

Третия по размер и с най-добре запазен стария град на Крит. Градът е основан през XIV век от венецианци. Зад неговите стени на тесни калдаръмени улички са разположени ренесансни имения, арки и католически църкви. Забележителност на града е Джамията Нератце. Първоначално това е било венецианска църква, почти 300 години (до 1925 г.), превърната в джамия.

Към запазените венециански паметници се отнасят Лоджията от XVII век (също превърната в джамия) и фонтана Римонти от 1629 г., оградени от две двойки коринтски колони с готическа арка.

Лагуна Балос

Лагуна Балос

Райско ъгълче, лагуната Балос се вклинява между два острова, Грамвуса и Тигани. Тя се намира на около 60 км на северозапад от град Ханя. До островите е по-добре да стигнете с лодки. На остров Имери Грамвуса можете да видите историческата крепост, построена от венецианците.

Венецианското пристанище Ханя

Венецианското пристанище Ханя

Венецианците започват да строят великолепното пристанище на Ханя през 1320 г. Работата продължила през следващите три века. Пристанището е завършено в началото на 17 век.

Терасата на сухите докове и ремонтните площадки, известна като Арсенал, построена от средата на 1400 г. до 1599 г., все още може да се види. Откроява се Големият арсенал, който дълги години е бил християнско училище, болница и кметство на града. В момента в него се помещава Центърът за средиземноморска архитектура.

Аркадийски манастир

Аркадийски манастир

Манастирът Аркадий, за който се смята, че е основан от византийския император Аркадий през V век, се намира на плато, заобиколено от лозя, маслинови горички и дъбови дървета. Сградите, които виждаме сега, са построени през XVI век в ранен венециански бароков стил.

През 1866 г. се случва бедствие: по време на критското въстание срещу османците 943 гърци, предимно жени и деца, се укриват в манастира, който се защитава от османците в продължение на три дни. Но защитата на манастира била срината и тогава критяните подпалили барутни бурета, предпочитайки мъченичеството пред предаването.

Мястото сега е гръцко национално светилище и 8 ноември (денят на експлозията) се празнува в Аркадия и Ретимно.

Плаж Фаласарна

Плаж Фаласарна

Този плаж, най-добрият в Крит и един от най-добрите в Европа, се намира на западния бряг, където полуостров Грамвуса се среща с континента. Около големия залив, който в древността е бил пристанище, има пет отделни плажа.

Акрополът на града е разположен на нос, издигащ се на 90 метра над водата. Тук можете да видите останките от кладенци, цистерни, укрепления и храм, датиращи от IV век пр.н.е.

Дворец Фестос и археологическа зона

Дворец Фестос и археологическа зона

Това е вторият по големина минойски дворец на Крит. В гръцката митология това е бил дворецът на Радамантус, братът на Минос. Селището тук съществува от времето на неолита и достига своя апогей около 1700 г. пр.н.е. Тук е открит мистериозен диск, който се съхранява в музея на Ираклион.

Езерото Вулизмени

Езерото Вулизмени

Това необичайно езеро се намира в източния град Агиос Николаос. През 1870 г. започва строителството на канал, свързващ езерото с градското пристанище и морето. Въпреки че езерото е широко само 137 метра, то е много дълбоко. Легендите разказват, че е бездънно, но специалисти са установили, че максималната дълбочина е 64 метра.

Минойски дворец в Малия

Минойски дворец в Малия

Малия е оживен модерен курорт, но наблизо е третият по големина минойски дворец в Крит. Някога е принадлежал на Сарпедон, друг брат на цар Минос.

Руините се пазят под стъклен покрив, тъй като дворецът е бил изоставен в края на 2-ро хилядолетие пр.н.е. и нищо друго не е било построено тук. Едно време дворецът е бил на два етажа. Имал лоджия, театър, работилници и кралски покои. При разкопки през XX век е открита гигантска амфора за масло или вино, висока 1,75 метра и с обем над 1000 литра.

Манастирът Света Троица

Манастирът Света Троица

Този манастир от XVII-ти век се намира на полуостров Акротири. Заобиколен е от лозя, маслинови горички и кипариси. Основан е в края на венецианското владичество в Крит. Тук има стълба, в края на която има портал с тясна камбанария. На територията на манастира можете да видите трите купола на манастирската църква с четири дорийски колони и две по-малки коринтски колони, които ограждат входа. Църквата е смесица от гръцка православна и западна архитектура. Тъмносиният му таван блести със златни звезди. В музея можете да видите икона на св. евангелист Йоан от началото на XVI век, както и картини и редки ръкописи.

Музей на открито „Лихностатис“

Музей на открито "Лихностатис"

Този частен музей е плод на въображението на д-р Йоргос Маркакис, който прекарва 6 години, от 1986 до 1992 г., в село Херсонисос, строейки къщи в традиционен стил. Тук можете да научите много за критската народна култура, природното богатство на острова и неговите традиционни професии. Има дестилерия, селски къщи, преси за вино и зехтин, тъкачни и грънчарски работилници и търговски склад.

Аквариум Воден свят

гущер

Тази атракция се намира в Херсонисос и е един от трите аквариума в Гърция. Aquaworld е малък, но персоналът му не само ще ви разкаже за своите любимци, но и ще ви позволи да ги докоснете. Повечето от неговите обитатели били спасени и лекувани тук, а някои са просто станали нежелани домашни любимци. Децата ще се радват да общуват с безобидни влечуги като игуани, змии и слепи костенурки.


Прочетете повече: Едни от най-красивите места, които да посетите в БелгияMADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: