HomeИНТЕРЕСНОТурнето на Тейлър Суифт я направи милиардер

Турнето на Тейлър Суифт я направи милиардер

Тейлър Суифт

Турнето на Тейлър Суифт я направи милиардер

Тейлър Суифт вече е милиардер, един от малкото артисти, достигнали този статус само на базата на своята музика и изпълнения. Нейните концерти „Eras“ я изстреляха на върха.

Слушай статията:

ПОДГОТОВКА НА СЦЕНАТА

Общото нетно състояние на Тейлър Суифт сега е 1,1 милиарда долара, благодарение на рекордното турне Eras, според анализ на Bloomberg

Турнето Eras може да спечели 2,2 милиарда долара само от продажби на билети в Северна Америка, според данни от проучване през август, предоставено от изследователската компания QuestionPro на CNN. Безпрецедентната обща сума представлява първичните продажби на билети за шоутата в САЩ, които Суифт приключи през август, плюс втората част от Северна Америка, която предстои следващата година. Това би го направило най-касовото турне в историята.

Суифт доминира не само на стадиони с размер на Super Bowl, но и в киносалони. В първия си уикенд концертният филм на поп певицата, „Тейлър Суифт: Турнето на епохите“, събра около 96 милиона долара в боксофиса в САЩ и Канада, което го прави най-касовият концертен филм в страната за първи уикенд, според към AMC.

Презаписът на албума от 2014 г. „1989“, достигна номер 1 в класацията за албуми Billboard 200 през първата седмица. Това е нейният 13-ти албум номер 1.

Директорът на маркетинга за растеж в SeatGeek казва пред CNN, че турнето на Суифт „Eras“ е „пренаписване на книгата за икономика на развлеченията… Тя не е просто изпълнител – тя е икономически феномен“.

тейлър суифт
Photo by Chris Pizzello via AP

Eras донесе тласък на икономиката в северноамериканските градове

Последните шест вечери от турнето в Лос Анджелис се очаква да донесат 320 милиона долара на града, според Калифорнийския център за работа и икономика.

Феновете на Swift, известни като „Swifties“, харчат средно $1300 на шоу в местните икономики за билети, костюми, пътуване, храна и стоки, според QuestionPro. Туристическата асоциация на САЩ казва, че това ниво на разходи е равно на Super Bowl – но „това се случва 53 различни дни на 20 различни места в продължение на пет месеца. Градовете в цялата страна се радват на приток на посетители – и тласък на разходите благодарение на Тейлър Суифт.“ 

Федералният резерв каза: „Май беше най-силният месец за приходи от хотели във Филаделфия от началото на пандемията, до голяма степен поради наплива от гости за концертите на Тейлър Суифт.“

В градовете, в които Swift участва, броят на пътуващите в обществения транспорт също се е увеличил. През седмицата от 4 до 10 юни Чикаго отбелязва най-големия брой курсове от началото на пандемията, благодарение на Swift. Концертът от три вечери генерира повече от 43 000 допълнителни автобусни и железопътни пътувания, казват от обществения транспорт на Чикаго.РЕЗУЛТАТНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ

QuestionPro изчисли през юни, че Swifties ще генерира 5 милиарда долара за икономиката на САЩ. US Travel вярва, че икономическото въздействие ще бъде двойно по-голямо. Когато се включат непреки разходи, както и разходи от хора, „които са дошли да се присъединят към действието около събитията, но не са присъствали на шоутата“.

Компанията Ticketmaster е отчела най-добрите си тримесечни резултати, заради концертите на Суифт и Бионсе. По-рано тази година Ticketmaster си навлече гнева на Swifties и законодателите, след като провали продажбата на билети .

Гигантът в билетната индустрия заяви, че е продал рекордните 140 милиона билета досега тази година. Това е ръст от 17% и вече е надминал 121 милиона билета, продадени през цялата 2022 г.


Прочетете повече: Съвети и препоръки при избора на коледна украса за вашият дом


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: