HomeКРАСОТАВнимание с тези съставки ако сте бременна! 

Внимание с тези съставки ако сте бременна! 

жена пие чай

Внимание с тези съставки ако сте бременна! 

Веднага щом разберете, че сте бременна, целият ви свят се променя – и това може да включва рутинната ви грижа за кожата. Бъдете сигурни, повечето продукти за грижа за кожата без рецепта са безопасни за бременни или кърмачки, но има няколко съставки, които могат да бъдат вредни. 

Слушайте статията:

По-долу Карли Дженингс, акушер-гинеколог и Матю Стефани, дерматолог, обясняват какво е безопасно и какво трябва да избягвате за NEBRASKA MEDICINE.

Кожни промени по време на бременност

Когато забременеете, прогестеронът и естрогенът, хормоните, които са част от нормалния ви менструален цикъл, се повишават драстично. Прогестеронът помага на матката да расте и я предпазва от контракции. Естрогенът поддържа маточната лигавица, регулира други ключови хормони и задейства развитието на органите на бебето. Едновременно с това се повишава и нов хормон, наречен човешки хорион гонадотропин, който присъства само по време на бременност. Този скок на хормоните може да причини различни кожни промени. По ирония на съдбата кожата на някои жени става по-чиста. Други изпитват поне един неприятен или влошаващ се кожен проблем.

Най-честите кожни промени по време на бременност са:

  • Акне
  • Потъмняване на кожата, известно още като „маска на бременност“
  • Суха кожа 
  • Дерматози или сърбящи, червени петна около стрии
бременна жена
Freepik

Продукти за грижа за кожата, които трябва да избягвате по време на бременност или кърмене

Администрацията по храните и лекарствата изисква козметичните продукти да бъдат „безопасни“ въз основа на тяхната специфична употреба и етикетиране, но продуктите не се нуждаят непременно от одобрение от FDA, за да бъдат продавани. Това затруднява разбирането кои продукти и процедури за грижа за кожата са наистина безопасни, когато сте бременна.

Ретиноиди – Ретиноидите помагат за справяне с акнето и намаляване на фините линии. Те стимулират производството на колаген за подмладяване на кожата. Но са свързани с вродени дефекти и трябва да се избягват по време на бременност или кърмене.

Спиронолактон – Другото обичайно лечение на акне, спиронолактон, се счита за калий-съхраняващ диуретик. Той е предназначен да предотврати появата на ниски нива на калий, за разлика от традиционните диуретици. Въпреки това, не се препоръчва по време на бременност поради потенциални рискове за плода. Има и ограничени данни за ефектите по време на кърмене, така че е най-добре да се консултирате с вашия лекар преди употреба.

Хидрохинон – Хидрохинонът е локално лекарство, предназначено да намали хиперпигментацията или мелазмата. Тъй като тялото може да абсорбира значително количество хидрохинон в сравнение с други съставки ( 35% до 45% ), най-добре е да го ограничите по време на бременност. Въпреки това, той е одобрен за жени, които кърмят.

Бензоил пероксид – Съставката, използвана за лечение на акне, е класифицирана като лекарство с риск „C“. Това означава, че вероятно е безопасно, но ползите не надвишават рисковете. Затова е най-добре да го избягвате, когато сте бременна.

Висока доза салицилова киселина – Проучване заключава, че продукти с високи дози салицилова киселина, като пилинг или перорални лекарства, могат да бъдат вредни по време на бременност. Въпреки това, продуктите за локално приложение с по-ниска доза, които съдържат 2% или по-малко салицилова киселина, се определят като безопасни.

Лазерно лечение – Въпреки че не е безопасно за бременни жени, лазерното лечение може да се използва за лечение на мелазма при кърмещи жени. Безопасни алтернативи за грижа за кожата за бременни или кърмачки

Слънцезащитен крем – Защитата от слънцето е нещото, което можете да направите за здравето на кожата в дългосрочен план. Все още няма присъда относно безопасността на слънцезащитните химикали като  оксибензон, така че е най-добре да изберете такива на минерална основа, които включват цинков оксид или титанов диоксид. 

Гликолова киселина – Гликоловата киселина и подобни, като азелаинова киселина, помагат за намаляване на фините линии, озаряват кожата и намаляват хиперпигментацията. Тя е безопасна в малки количества, които обикновено се срещат в продуктите за красота без рецепта – и като цяло е безопасна за употреба по време на кърмене.

Хиалуронова киселина

Пептиди

Локални антибиотици – В зависимост от тежестта на вашето акне, вашият лекар може да препоръча определени локални антибиотици, като клиндамицин.

Не е лесно да се откажете от любимия си режим за грижа за кожата, когато сте бременна. Вероятно ще направите всичко, за да защитите бебето си. Това включва избягване на продукти, които могат да бъдат вредни, когато сте бременна или кърмите. Освен това някои съставки не са предназначени за съвместна употреба и могат да причинят нежелани реакции, като зачервяване или дразнене. Ето защо е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да комбинирате продукти или да опитате нещо ново, дори ако не сте бременна или кърмите.


Прочетете повече: Могат ли ултразвуковите процедури да стегнат кожата ни?


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: