HomeЗДРАВЕКак да повишим имунитета си в студено време?

Как да повишим имунитета си в студено време?

плодове и мед на маса

Как да повишим имунитета си в студено време?

Слушайте статията:

През студените дни риска от настинки се повишава. Но какво може да ни помогне да укрепим имунитета си?

Имунитетът на всеки от нас е различен и работи с различна сила. Ако сте от тези, които грипа и настинката при първа възможност се закрепват за вас, то имате нужда от помощ. 

Вижте как можете напълно естествено да повишите имунитета си.

Какво е имунитет?

Имунитетът представлява устойчивостта на организма да се пребори с физичните, химичните и биологичните патогенетични фактори на заобикалящата го среда. Той е сложна система от защитно-приспособителни реакции на организма, които са се развили и усъвършенствали в хода на еволюцията. Основната цел на имунитета е да съхрани генетичната цялост на организма, независимо от промените в заобикалящата го жива и нежива природа.

Освен настинката има и други признаци на отслабен имунитет

Най-честите и пренебрегвани симптоми са отпадналостта, хроничната умора, сънливостта, както и болки в мускулите. В редица проучвания е установено, че хората, упражняващи по-стресови професии и имат по-натоварено ежедневие по-често се срещат и с проблема на понижен имунитет   и изпитват симптоми на безсъние, главоболие и раздразнение. Замърсената работна среда също може да доведе до отслабване, както и появата на херпеси, най-вече около устните. Хората, водещи заседнал начин на живот и неправилно хранене също могат да изпитват по-често симптомите на отслабен имунитет, отколкото активно спортуващите.

Как да възстановим имунитета си по естествен начин

Промяната в хранителния режим стои в основата на разрешаване на проблема. С заменянето на преработени храни, с такива богати на бета каротен – като моркови, цвекло, тиква, домат и др, ще си набавим повече витамин А, както и с боровинки, зеле, цитруси, които са богати на витамин С. А както знаем витамините А и С се борят активно с настинките и укрепват нашата имунна система. 

Приемът на храни, богати на Витамин В като боб, целина и цели семена ще ни помогне по-лесно да се отървем от стреса, който е основен вредител на имунитета ни. Храните, богати на витамин Е, активно се борят с процесите на стареене и забързват обмяната на вещества в организма, заздравяват кожата, косата и ноктите. Ядките, авокадото, чушките, спанака, както и ядковите млека са страхотен източник на витамин Е. Приемът на минералните вещества също ще засили имунитета ни. А  страхотни източници на почти всички минерали, които са ни необходими са пчелния прашец, спирулината и други.спирулина
Снимка: Freepik

Спирулина 

Спирулината присъства като хранителна добавка в ежедневието на всички хора, които спортуват или се грижат за здравето си. Спирулината е супер храна, тоест съдържа в себе си а всички минерали и витамини, които са полезни и необходими за организма ни. Така само с една храна си набавяме всичко необходимо, за да сме жизнени и здрави.

 На вид представлява зелено водорасло, което се продава под формулата на прах или капсули. Необходимо е една доза на ден, като най-често може да бъде приемана с вода. 

мед с пчелен прашец
Снимка: Freepik

Пчелен прашец

Пчелният прашец е предпочитано средство за засилване на имунитета. Самият прашец е богат на витаминте А, С и Е и минералите цинк и желязо. Може да се намери в почти всяка една дрогерия или биомагазин. За най-силно действие на прашеца ние от Madamsko препоръчваме разтварянето на лъжичка пчелен прашец в купичка с мед и пчелно млечице.

джинджифил
Снимка: Freepik

Джинджифил

Това растение е богат източник на витамините С, А, В1, В2, също и на минералите – фосфор, магнезий, калций,  калий и цинк. Ефективно елиминира микробите и подпомага естествените защитни сили на организма. Освен това благоприятства храносмилането, нормализира кръвообращението и подхранва тъканите ни. Най- приятния начин, по който може да го консумираме е под формата на чай или маринован, който често може да срещнем и в ресторантите за суши.

Сироп от бъз 

Сиропът от бъз е широко разпространен в народната медицина. И не е случайно. Освен че е с приятен вкус, притежава и бързо и мощно действие. Приемът на 15 мл сироп от бъз на ден ще предотврати разпространението на инфекции в дихателните пътища и ще неутрализира вирусните ензими, пречейки им да завладеят здравите ни клетки в носната лигавица и гърлото.MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: