HomeИНТЕРЕСНОКак да намалим риска от преждевременно раждане?

Как да намалим риска от преждевременно раждане?

новородено бебе

Как да намалим риска от преждевременно раждане?

На 17 ноември отбелязваме Световният ден на недоносените деца. Целта е да се повиши осведомеността относно преждевременното раждане. 

Преждевременно раждане е, когато раждането се случи преди 37-та седмица от бременността. Приблизително 15 милиона бебета се раждат преждевременно всяка година, което представлява около едно на всеки 10 от всички бебета, родени по света. В България статистиката сочи, че над 6 хил. бебета годишно се раждат твърде рано.

Грижата възлиза на повече от 26 милиарда евро годишно. В България грижата за едно недоносено бебе може да достигне 1 000-2 000 лв на ден.

Не можете да контролирате преждевременното раждане, но има начини да намалите риска

Обърнете особено внимание при хронични здравословни състояния!

Започнете бременността със здравословно тегло и следете наддаването!

Грижете се за зъбите и венците си!

Уговорете първия си преглед веднага щом разберете, че сте бременна!

Посещавайте всичките си пренатални прегледи!

Не пийте алкохол! Не пушете и не злоупотребявайте с наркотици!

Хранете се здравословно!

Защитете се от инфекции! 

Не се залежавайте!Научете признаците на преждевременно раждане

Фондация “Нашите недоносени деца”, споделят някои от симптомите. Те могат да бъдат объркващи, защото някои от тях, като натиск в таза или болка в кръста, са често срещани по време на бременност. Спорадичните ранни контракции може да са просто Бракстън Хикс контракции. Но винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате, така че незабавно се обадете на вашия лекар, ако изпитате нещо необичайно по време на бременността.

При раждането си тези крехки и мънички деца са изложени на по-голям риск от здравословни усложнения. Краткосрочните усложнения могат да бъдат с дишането като синдром на респираторен дистрес, сърдечни проблеми като отворен дуктус артериозус (PDA), хипотермия, стомашно-чревни проблеми и недостатъчно развита имунна система, което може да доведе до животозастрашаващи инфекции. Недоносените са изправени пред потенциални усложнения през целия живот като церебрална парализа, нарушени когнитивни умения, проблеми със зрението и слуха, както и поведенчески и психологически проблеми.

За щастие, медицината днес е достатъчно напреднала и е в състояние да помогне на голям процент от екстремно недоносените и преждевременно родените бебета. Много от недоносените бебета оцеляват и се развиват пълноценно.

Грижите, полагани през първия час след раждането, често известен като „Златния час“, са от решаващо значение

Наличието на достъп до правилното медицинско оборудване за неонатални грижи е наистина въпрос на живот и смърт. В зависимост от това колко рано е родено вашето бебе, може да се наложи да остане в интензивното отделение за новородени известно време (седмици или месеци). Традиционно на родителите се казва, че могат да очакват бебето им да остане в неонатологичното отделение до датата на термина си. 

В интензивното отделение за новородени вашето бебе ще бъде наблюдавано непрекъснато. То ще бъде претегляно поне веднъж на ден. Добър знак е когато недоносеното започне да наддава с постоянни темпове.

Вашето бебе ще бъде подложено на редица тестове, чрез които да бъдат установени или отхвърлени някои възможни проблеми, свързани с недоносеността.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: