HomeКУЛТУРАСУ представя ценни произведения на български художници

СУ представя ценни произведения на български художници

Софийски университет

СУ представя ценни произведения на български художници

На 16 ноември 2023 г. в галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 от 18:00 ч. в Салонната зала ще бъде открита изложба на български художници по повод 135-годишнината от създаването на Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Колекцията съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи. До 2 декември 2023 г. посетителите на Галерията ще имат възможността да са сред първите, видели оригиналните платна на стари български майстори. Изложбата включва графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика. 

Представената извадка от съвременно българско изкуство, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет. Въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век. Чрез портрети на художници от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.Изложбата представя творби:

Живопис – Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов – Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки – Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и др.

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г. Тогава се отбелязва 100 годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, налага създаването през 1998 г. на фонд „Изкуство“. Година по-късно и на университетската галерия „Алма Матер“.  

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини. То е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии. 

Желаещите да посетят експозицията на български художници могат да го направят от 17.11.23 г. до 02.12.23 г. вкл. /вход свободен/ в работното време на Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: