HomeИНТЕРЕСНОЗа какво да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

За какво да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

лаптоп

За какво да внимаваме, когато пазаруваме онлайн

Слушай статията:

Често чуваме за интернет измами при пазаруване, а може би дори сте били жертва на такава. Онлайн пазаруването е много удобно и по-бързо, но крие своите рискове.

Идват Коледни празници и вместо да се втурваме по магазините с многобройни тълпи, може само с няколко клика да поръчаме желания артикул. Въпреки това удобство, онлайн пазаруването има рискове. Основно те са свързани с неплащане или недоставяне на закупени стоки. Тази статистика не трябва да ви плаши, просто използвайте тези съвети и насоки от Европейския потребителски център:

Търговците по правило използват служебен мейл


Ако търговец настоява да провеждате каквито и да е преговори чрез приложения за бързи съобщения (чат) като Skype, Messenger, Viber и т.н., трябва да имате едно наум.

Плащайте по защитен начин

С кредитна карта или PayPal. По принцип най-защитени сте, когато плащате с кредитна карта, защото тогава в случай на измама, може да оспорите трансакцията с помощта на Вашата банка. Плащането чрез системи за парични преводи като Western Union, MoneyGram и др., са безопасни и подходящи за превеждане на пари до близки и познати хора, а не и за търговски цели. Ако търговецът настоява за плащане чрез директен паричен превод има голяма вероятност да станете жертва на измама.

Плащане до далечни държави

Бъдете внимателни, ако от фирмата Ви уведомят, че техният счетоводител или управител в момента е на „почивка” в по-далечна страна като Египет или Нигерия, например, но той задължително трябва да получи сега и точно там парите. Това обикновено е ловък ход за скриване на самоличността на получателя. Онлайн плащането до далечни държави прави операцията съвсем трудно проследима, което дава поле за измами.

Жена с кредитна карта
Freepik

Бъдете внимателни към всякакви промени, които се опитва да ви наложи продавачът

Изисквайте куриерската фирма да остане същата като описаната в офертата, а не да се променя често по време на сделката.  В случай че това се промени, внимателно проучете кой ще е новият доставчик. Ако не сте съгласни с избрания от търговеца доставчик, Вие имате правото да предложите друг!

Допълнителни бройки

Помислете много добре, ако след първоначалната договорка за един брой стока търговецът внезапно ви предложи или дори направо Ви изпрати „по погрешка” два, три, четири или повече броя от същата стока, срещу което Ви поиска още пари. Ако не искате повече от стоката, не сте длъжни да се съгласявате или още повече – да плащате за допълнителните бройки!

S – означава сигурност

Пазарувайте само от познати сайтове или от места, препоръчани от приятели. В противен случай проверете добре търговеца – уверете се, че адресът на сайта започва с https:// (S – означава сигурност) и има символ на катинар в адресната лента на браузъра. Проверете и дали онлайн магазинът има физически адрес. Разгледайте добре сайта и открийте името на търговеца, от когото всъщност купувате, както и от коя държава е той.


MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: