HomeЗДРАВЕИмаме ли непоносимост към хистамин?

Имаме ли непоносимост към хистамин?

риба табела рак маса

Имаме ли непоносимост към хистамин?

Слушайте статията:

Много от нас може и да не са го чували, но хистаминът играе важна роля в нашия организъм. Хистаминът представлява биогенен амин, който естествено се съдържа в клетките ни, от където се освобождава при нужда. И все пак, ако сте от хората, страдащи от множество алергии, може и да сте запознати, че хистаминът е в основата на алергичните реакции. Когато се натрупа количество, повече от необходимото, тялото отказва да го разгради, при което могат да настъпят странични ефекти – по-познати за нас като алергични реакции. При всеки един от нас тази граница на поносимост е различна и не може да се установи с преглед при кожен лекар или алергични тествания.

Алергия към всичко, което е вкусно

Макар и в човешкото тяло хистаминът да участва в множество функции, играе и активна роля за имунната защита. Ако получим оток, например след нараняване, това е причинено от хистамина. Той е отговорен и за сърбежа и болката при много алергични реакции. Освен че се съдържа в организма ни, той може да бъде и приет, посредством храни или напитки. Най-често това са продукти, които им е необходимо време да „узреят“ като алкохолни напитки, меса и сирена. Други храни като ананаса и шоколада са известни като хистамин-либератори.Те съдържат малко количество, но причиняват допълнително освобождаване на хистамин в червата.

 Храни, които съдържат или освобождават хистамин обикновено могат да се консумират безпроблемно, т.к. ензимът диамин оксидаза (ДАО) разгражда хистамина.

Симптоми на непоносимост

Симптомите при хистаминовата непоносимост често са трудно определими и непостоянни. Поради факта, че не съществува инструментариум в измерването на точното количество хистамин в храните, самото диагностициране е трудно. Също така е възможно след консумация на даден продукт да получим остра реакция, която след това да не се появи никога повече.

Най-често срещаните симптоми могат да се прояват най-вече като стомашни болки, диария, газове или подуване, обриване, зачервяване по кожата и сърбеж, както и главоболие и проблеми с дишането – недостиг на кислород, сърцебиене и световъртеж.

жена с одеало
Снимка: Freepik
ръце с обрив
Снимка:Freepik

Самата непоносимост не се определя като алергична реакция от повечето лекари, но

Симптомите й наподобяват точно на такава. Защо се получава? Ензимът диамин оксиадаза – ДАО отговоря за преработката на храната, богата на хистамин в нашето тяло. Недостигът на ДАО или прекомерната консумация на хистаминови храни предизвикват симптомите,   които индикират за отравянето на нашето тяло. А що се отнася до недостига на ДАО, той може да бъде временен или постоянен. Образуването на ензима ДАО може да бъде възпрепятствано генетично или поради хронично възпаление на червата като болестта на Крон или целиакия.Храни, богати на хистами

Храните, които изискват повече преработка и „отлежаване“ са по-богати на хистамин. Такива са вакумираните кобласи, шунки, меса, сирена, както и консервирани, замразени или полуготови храни – които са годни за употреба след дълъг период от време. Процесите на ферментация в алкохолните напитки също увеличава съдържанието на хистамин. 

Съществуват обаче и храни, които са с ниско съдържание на хистамин, но след приема им, те насърчават образуването му в организма ни. Такива са повечето пресни плодове като киви, ананас, ягоди – също и гъби, морски дарове, както и пшеницата и за изненада на всички любимият ни шоколад.

Диагностициране и лечение

Макар и трудно, диагноцирането не е невъзможно. Повечето лекари ще ви насочат към воденето на дневник с храните които сте приели. Съществуват и така наречените вега тестове, които по-бърз и безболезнен начин изследват съвместимостта на различни храни с индивидуалните ни особености . При тях без взимане на кръв може да разберете не само кои храни не ви влияат добре и кои ви карат на наддавате килограми. Друг начин, с които можете да разберете дали имате хистаминова непоносимост е чрез изследването на ензима диамин оксиадаза – ДАО, който не е особено надежден заради трудността на проследвяне.

Не забравяйте, че жените пред менопауза са по-податливи и застрашени от хистамина. Хормоните са тясно свързани и с разграждането му, и това е една от теориите, че менструалните болки са сред някои от проявленията на непоносимост.

По време на бременността пък производството на ДАО, нараства трикратно. Смята се, че това се случва, за да се защити ембриона от действието на хистамина, който може да предизвика контракции. След раждане ДАО се връща на предишните нива и непоносимостта може да се възвърне.MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: