HomeИНТЕРЕСНОPūteketeke е птицата на годината

Pūteketeke е птицата на годината

две птици във вода

Pūteketeke е птицата на годината

Слушай статията:

Pūteketeke спечели „Птица на века“ в Нова Зеландия след противоречивата намеса на водещия  Джон Оливър.

Puteketeke не е обикновена птица. Освен че вирее в Нова Зеландия тя бе една от видовете диви птици, взели участие в конкурса „Птица на годината“.

Смята се, че по-малко от 3000 от местните птици остават в дивата природа. За да се стимулира знанието относно видовете, ежегодно се организира конкурс. Конкурсът „Птица на годината“ се провежда от почти две десетилетия, като тази година анкетата събра рекорден брой гласове. Повече от 350 000 бюлетини бяха пуснати от почти 200 държави, сривайки системата и забавяйки обявяването на резултата с два дни.

Pūteketeke  започна като „външен претендент“ –

заяви Никола Токи от Forest and Bird –  Организацията за опазване на околната среда, която ръководи конкурса. „Спечели първо място благодарение на уникалния си външен вид, очарователния стил на родителство и склонността към повръщане“. Именно тези качества спечелиха Оливър – водещият на шоуто на HBO Last Week Tonight.

 Джон Оливър пък  предизвика глобален фурор с „тревожно агресивната“  кампания за уязвимия гребенест гмурец.

„Те са странни повръщащи птици с цветни кефали. Какво не им харесваме?“ – сподели  Оливър в шоуто си миналата седмица, когато стартира кампанията на езерната птица .

Оливър по-късно се появи в чат шоуто на колегата си комик Джими Фалън, облечен в гигантски костюм pūteketeke с пера.

Комикът издигна билбордове в страни, включително Нова Зеландия, Япония, Франция и Обединеното кралство – дублирайки птицата „Властелинът на крилете“ във връзка с филмовата трилогия „Властелинът на пръстените“, която се снима в Нова Зеландия.

„Ето какво означава демокрацията – Америка да се намесва в чужди избори“, каза Оливър.

Източник: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Но кампанията му раздразни различни обществени групи не само в Нова Зеландия,

защото намират действията на Оливър като ненужна „американска намеса“ в изборите за птици. Поддръжниците на какарики карака – зелен папагал – поставиха билбордове с надпис: „Скъпи Джон, не нарушавай реда на кълване“. Други умоляваха хората да гласуват за кивито, което Оливър оприличи на „плъх, носещ клечка за зъби“.

Конкуренцията беше толкова голям, че някои бяха подтикнати да извършат измама с гласоподавателите. Един поддръжник на източния скален пингвин, който Оливър отхвърли като „хипстърски пингвин“ – плати близо  40 000 гласа за птицата. Друг човек от Пенсилвания в САЩ е подал 3403 гласа – като по един пристига на всеки три секунди. Нито един от тях не беше включен в окончателното преброяване.Когато бюлетините бяха преброени

Рūteketeke – известен също като австралийски гребенест гмурец – събра повече от 290 000 гласа. На второ място, с 22 пъти по-малко гласове – едва 12 904, е кивито. Челната петица допълват кеа, какапо и опашката.

Това не е първият път, когато състезанието е затънало в противоречия. Имаше недоволство миналата година, когато на kākāpō, най-дебелия папагал в света, беше забранено да се състезава, защото беше единствената птица, печелила два пъти в миналото. Това последва шока от 2021 г., когато короната за Птица на годината беше дадена на… прилеп.

Но докато нивото на противоречията тази година беше безпрецедентно, г-жа Токи каза, че си е струвало, тъй като е привлякло глобалното внимание към тежкото положение на птиците в страната.

„Повече от 80% от нашите местни птици са в списъка на застрашените видове… светът ни наблюдава и как ние се грижим за нашите птици.“

„Поздравления за мениджъра на кампанията Джон Оливър и всички онези, които подкрепиха pūteketeke“, написа бъдещият премиер на Нова Зеландия Кристофър Луксън.MADAMSKO NEWSLETTER. Абонирай се >>>

* indicates required
Share With: