HomeКРАСОТА5 причини защо да използваме сухо четкане

5 причини защо да използваме сухо четкане

Жена с бял халат си прави сухо четкане

5 причини защо да използваме сухо четкане

Въпреки че клинично не е доказано, сухото четкане крие много здравни предимства.

Сухото четкане е почистването на кожата по цялото ни тяло, без намесата на вода, кремове и есфолианти.

Всеки ден четем за необходимостта от ексфолиране на лицето, но сякаш  пренебрегвана темата за чистотата на нашето тяло.

Необходимо ли е да изграждаме рутина за тялото си, както го правим за лицето си?

Сухото четкане е все по-популярна техника, която напоследък набира своите последователи в социалните мрежи. В Тик Ток то може да се похвали с повече от 73 милиона гледания. Повечето жени, решили да еспериментират, споделят единствено позитивни неща, които са преживели с процедурата като намаляването на целулита по областта на бедрата и стягане на кожата. 

История на сухото четкане

Историята на сухото четкане е много древна. Първите източници са на повече от 5000 години от различни краища на света. И въпреки това се смята, че пътя на сухото четкане тръгва от Училището по медицина Икан в планината Синай. Преведено от санскрит  означава „триене чрез триене“. Ритуалът се състоял от нежно ексфолиране на суха кожа с твърда или мека четка от непреработена коприна по цялото тяло – от крайниците до шията и гърба.

Въпреки че повечето хора може да са в състояние да практикуват сухо четкане безопасно у дома, най-добре е да потърсите насоки от сертифициран дерматолог или масажист, за да определите дали тази практика е подходяща за вас.

Няколко потенциални ползи от сухото четканеМоже да ексфолира кожата 

Ексфолирането на суха кожа премахва мъртвите клетки, като стимулира производството на нови. Според everydayhealth  „Ексфолиращият ефект от сухото четкане може също да отпуши порите, което улеснява тялото да елиминира отпадъчните продукти чрез потта“.

Стимулира лимфната система 

Лимфната система помага за поддържане на нивата на течности, предпазвайки  тялото от патогени (всякакви бактерии и вируси). Също така транспортира и изхвърля отпадъчните продукти от организма ни. Самото четкане може да насърчи потока на лимфата. Лимфата се изпомпва през съдовете, органите и възлите, които съставляват лимфната система, макар и при ниско налягане.  А понякога налягането пада още по-ниско, като например когато има повече течност. Ако няма достатъчно налягане, лимфата не може да тече както трябва. Това причинява задържане на течност в ръцете и краката ни, което води до  неприятното подуване (заболяване, известно като лимфедем).

Засилва циркулацията на кръвта

Малко или много сухото четкане е вид масаж на тялото. Подобно на останалите видове масажи, той стимулира образуването на  „лек възпалителен отговор на тялото ни“, който, както обяснява д-р Антонов, засилва кръвообращението и потенциално подпомага заздравяването. Това тласка кръвта към засегнатите области, като помага за транспортирането на хранителни вещества и премахването на отпадъчните продукти.

Ще ни отърве от целулита

 В социалните мрежи избухна твърдението, че сухото четкане може да ни отърве от целулита по бедрата и дупето. На практика тази теория е вярна, тъй като стимулира циркулациато но кръвта и лимфите, като същевременно извежда излишната вода от организма. Не е тайна, че повечето от нас наддават килограми именно от задържането на вода.Да, правилно четете, сухото четкане може временно да подобри външния вид на целулита чрез краткотрайно увеличаване на кръвообращението. Допълнителният кръвен поток може да запълни трапчинки в кожата.

Ще ни направи по-енергични 

Сухото четкане може да стимулира нервните окончания в кожата, което ще ни накара и да се чувстваме освежени. Поради неговия ободряващ и стимулиращ ефект, много хора откриват, че добавянето на сухо четкане към сутрешната им рутина всъщност ги събужда по-добре от чаша кафе. 

Обърнете внимание, че нито едно от тези потенциални ползи за кожата не е проучено специално по отношение на сухото четкане и са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как тази техника може да повлияе на кожата. 


Share With: